NAKON što su u petak lideri SDA, SBB i DF, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić postigli dogovor o raspodeli bošnjačkih resora u Savetu ministara BiH, time su stvoreni svi preduslovi da se ova institucija formira.

Predsednik SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uveren je da Savet ministara BiH može biti formiran do 24. decembra, a najkasnije do kraja ove godine.

On je istakao da je u ovom trenutku sve jasno, i da je bošnjačka strana definisala svoja imena, a da su to uradili i srpska i hrvatska.

- Oni će već u ponedeljak tražiti provere, a nakon toga sledi sednica Zajedničke komisije. Verujemo da se sve može završiti do kraja godine - rekao je Dodik.

Ipak, iznenada se pojavio problem oko imenovanja kadrova iz RS, a komentarišući raskol u DNS, inače, SNSD-ovom koalicionom partneru, oko njihovog kandidata za mesto ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, Dodik je kazao da u toj stranci očigledno postoje turbulencije.

Problem je nastao nakon što je DNS na stranačkim organima za to mesto predložio Draška Aćimovića, ali je juče poslanik u Predstavničkom domu BiH iz DNS Nenad Nešić dostavio Zoranu Tegeltiji ime svog kandidata, a kako saznajemo u pitanju je Mlađan Božović iz Istočne Ilidže.

- Naši koalicioni partneri su imali mogućnosti da daju svoje kandidate. Očigledno da postoje turbulencije u DNS - rekao je Dodik.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik o Srebrenici: Kakva je to istina koja se brani zakonom


Mandatar za sastav Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je naveo da će u ponedeljak biti poznata sva imena, da će ona biti upućena na proveru, ali da ostaje da se reši ime kandidata iz DNS.

- Očekujemo da do ponedeljka utvrde jedinstven predlog za kandidata iz reda ostalih, koji bi uključivao i stav Nenada Nešića, koji ima pravo glasa, kako bismo išli sa jedinstvenim stavom i sa devet glasova. SNSD je uradio sve da glasovi iz RS budu jedinstveni, a gubitak bilo kojeg pojedinca iz srpske reprezentacije, bio bi veliki gubitak - kazao je Tegeltija.


Marko Pavić, Foto D. Pozderović

Marko Pavić, predsednik DNS, kaže da organi ove stranke neće ponovo razmatrati imena za Savet ministara BiH.

- Kandidat DNS za Savet ministara BiH je Draško Aćimović. Tu nema dileme. On je jednoglasno prihvaćen na organima stranke. Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, trebalo je već da pošalje ime Aćimovića na proveru. DNS svoj stav neće menjati bez obzira na to što se pojavljuje drugi kandidat - ističe Pavić.

On dodaje da očekuje da SNSD prihvati predlog DNS da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbeglice.


MIMO STRANKE

NA pitanje "Novosti" da li je razgovarao sa Nenadom Nešićem oko njegove inicijative da na ministarsku poziciju predloži Mlađana Božovića i to mimo organa stranka, Pavić kaže da jeste razgovarao sa Nešićem, ali da on svaki dan menja stav i daje drugačije izjave.