Građani Republike Srpske za potpunu zabranu rada nedeljom u trgovinama

Novosti Online / R.S.

11. 12. 2019. u 15:05

Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недељом у трговинама

Foto V. Tripić

Anketa koja je sprovedena u Republici Srpskoj pokazala da je ogromna većina ili oko 94 odsto za potpunu zabranu rada nedeljom u trgovinama
Anketa koja je sprovedena putem internet sajta Saveza sindikata Republike Srpske i putem stranice na društvenoj mreži Fejsbuk, a u kojoj je glasalo ukupno 1.565 građana, pokazalo je da je ogromna većina ili oko 94 odsto za potpunu zabranu rada nedeljom u trgovinama.


Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske predstavio je danas rezultate ankete „Rad nedeljom u trgovini“, a koja je pokazala da je za ograničenje rada na prvu smenu svega 56 građana ili 3,58 odsto, dok 33 građana ili 2,11 odsto smatra da rad nedeljom treba dozvoliti bez ograničenja.

Iz sindikata su podsetili da je prosečna plata zaposlenih u trgovini 711 KM, te da u ovaj iznos ulazi i topli obrok i prevoz.

Sindikat od svoje inicijative da se rad nedeljom potpuno zabrani ili ograniči ne odustaje. Čeka se sednica Predsedništva Saveza opština i gradova RS i odluka o inicijativi sindikata, koja bi trebala biti donesena polovinom ovog meseca.

- Razloga da se ne radi nedeljom je puno – nemogućnost normalnog rada i funkcionisanja, zadovoljenja kulturnih, društvenih, religijskih i bilo kojih drugih potreba, zbog velikog odliva radne snage u ovoj oblasti i naše obaveze da pomognemo tim ljudima, sindikat je krenuo u tu aktvinost - rekao je Goran Savanović.

Đuro Amidžić, član sindikata i radnik Tržnog centra „Merkator“ Banjaluka obratio se u ime svih radnika zaposlenih u ovoj oblasti i rekao da je fiziči neizdrživo raditi u trgovini, posebno za žene, da su plate male, nije plaćen prekovremeni rad, kao ni noćni rad, radnici su izloženi psihičkim torturama, a pojavio se i veliki broj nekvalifikovanih radnika, jer kvalifikovani masovno napuštaju Republiku Srpsku.

Pročitajte još: "Zaposleni rade i po 60 sati sedmično, a računa im se 40. To je robovski rad": Da li će zaživeti inicijativa da se trgovinama zabrani rad nedeljom?

- Trenutno nemamo ni kvalifikovane pekare, ni mesare, a opšte nezadovoljstvo radnika sve više se širi. Navedeni problemi manje su izraženi u trgovinama gde postoji sindikalna organizacija, za razliku od onih gde radnici nisu sindikalno organizovani – istakao je Amidžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije