PRVI slepi student iz Republike Srpske na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu Nataša Arsenović (20), iz Doboja, učestvovala je nedavno na tradicionalnoj tribini povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, čiji organizator je Klub studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije ustanove na kojoj studira.

Tema ovogodišnje tribine pod nazivom "Mi nismo sveta dva - ravnopravno: sve što možeš ti mogu i ja" bila su upravo mladi i deca sa smetnjama u razvoju i njihova ravnopravnost u društvu. Podsećamo, Nataša je prva slepa osoba u svetu koja je uspela da savlada tehniku grnčarstva, a ove jeseni je posle završene Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slepa lica u Derventi, upisala i Medicinski fakultet smer fizijatrija u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ - Sa belim štapom i dve diplome još čeka posao

"Novosti" su prve pisale o njenom problemu sa školovanjem, jer se nakon uspešno položenog prijemnog ispita pojavila prepreka.

- Radi se o tome da je po zakonu u Srbiji neophodan personalni asistent studentima koji stanuju u Domu i za boravak u njemu neophodno je plaćanje 56.000 dinara mesečno. To njeni roditelji nisu u mogućnosti, mada su se snašli i platili prvi mesec, ali nemaju mogućnosti za dalje, ni rešenje za taj iskrsli problem - kaže, za "Novosti", Sanja Živković, iz Udruženja za pomoć deci sa posebnim potrebama u Doboju.

U traganju za rešenjima pisali su u ime Nataše i Udruženja gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i predsednici RS Željki Cvijanović, kojima su se obratili za pomoć, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

PROČITAJTE JOŠ - Nadam se da ću biti prvi slepi sudija ili advokat!

Nakon priloga u našem listu i interesovanja šire javnosti za taj slučaj, reagovao je dobojski gradonačelnik i ponudio rešenje, kojim su Nataša i njeni roditelji, kao i u Udruženju čiji je član, bili prezadovoljni.

- Našli smo model kojim ćemo pomoći Natašino studiranje, mesečno ćemo izdvajati hiljadu maraka koliko je potrebno za plaćanje personalnog asistenta - kaže gradonačelnik Jerinić.

Od Natašine porodice doznali smo da je već dobila potrebnu pomoć i da njeni brucoški i domski dani lepo protiču. Njen pomoćnik je sociolog, devojka iz Beograda, koja živi u Novom Sadu.

- Sa njom ide na fakultet, svakodnevno joj pomaže i u Domu, kad treba i u učenju - ne kriju zadovoljstvo njeni najbliži.


SUDBINA

NATAŠA Arsenović je do devete godine potpuno normalno odrastala kao i njeni vršnjaci. Ali, od tumora je potpuno oslepela i od tada se sve promenilo u njenom životu.