Prekomerno rasipanje u Doboju: Budžetski korsnici preterali u javnoj potrošnji

Lj. ĐURIĆ

04. 12. 2019. u 08:30

Прекомерно расипање у Добоју: Буџетски корсници претерали у јавној потрошњи

Dom za starija lica

Udruženje penzionera i Saobraćajni fakultet ostali bez sredstava

VELIKI broj budžetskih korisnika u Doboju se ponašao rasipnički, što je dovelo do deficita nakon trećeg ovogodišnjeg kvartala. Istina, deficit je samo 373.000 maraka, ali uzimajući u obzir da su u strukturi od 34 miliona maraka prihoda čak 9,1 miliona KM kreditna sredstva, može se zaključiti o kakvim se trošadžijama radi.

Tako je Direkcija za obnovu i razvoj grada umesto planiranih 650.000 maraka potrošila 1,2 miliona, gotovo dvostruko više potrošili su sportske, omladinske organizacije i udruženja, a umesto 400.000 KM, etničke i verske zajednice potrošile su 630.000 maraka.

Odeljenje za finansije evidentiralo je da su troškovi veći od planiranih i kod SRC "Preslica", Doma za starija lica, Agencije za mala i srednja preduzeća, Gradske boračke organizacije i mnogih drugih. Zbog toga je gradonačelnik bio primoran da izvrši preraspodelu sredstava, kako bi se rastrošni budžetski korisnici praktično amnestirali.

Međutim, to je, bez sumnje, uticalo da bez sredstava ostane Dom učenika, iako je za njega bilo planirano 55.000 maraka. Takođe i Saobraćajni fakultet i Udruženje penzionera kojima je bilo prvobitno planirano po 50.000 maraka. Ukinut je i grant od 30.000 maraka humanitarnim organizacijama, a penzionerima i nezaposlenima planiranih 50.000. Od planiranih 200.000 maraka pomoći porodici, deci i mladima ta stavka smanjena je na 20.000, pomoć za učenike, studente i pojedince sa 50.000 svedena je na svega 10.000 maraka...

Pročitajte još - Rebalans budžeta zbog povećanja plata

Iz Odeljenja za finansije tvrde da će u narednom periodu održavati budžetsku ravnotežu, odnosno usklađivanje dinamike prihoda i rashoda.

- Preduzeća se mere na svođenje rashoda u okvire planiranih, a to se pre svega odnosi na potrošačke jedinice i budžetske korisnike kod kojih je izvršenje značajno iznad planiranog za devet meseci - kažu iz gradskog Odeljenja za finansije.

Od potrošenih 34 miliona maraka, zaključno sa trećim kvartalom, za plate i troškove zaposlenih izdvojeno je 7,6 miliona. Od većih stavki još je za korišćenje robe i usluga utrošeno 4,3 miliona, grantove 6,6 miliona, otplatu dugova po kreditima 2,8 miliona i 1,8 miliona KM za socijalnu zaštitu.

Azil za pse SRC "Preslica"

KREDITI

NISMO podržali rebalans budžeta na poslednjoj sednici Skupštine grada, jer su ogromna stavka krediti, koji su umesto u privredu i nova radna mesta otišli na infrastrukturu, a sve je manje stanovništva koje odlazi sa ovih prostora - komentariše odbornik SP u SG Doboj Vedran Gligorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije