Rebalans budžeta zbog povećanja plata

Z. GRUMIĆ

utorak, 15. 10. 2019. u 08:15

Ребаланс буџета због повећања плата

Foto D. Dozet

Gradsko veće utvrdilo predlog izmena u ovogodišnjem budžetu Novog Sada

GRADSKO veće Novog Sada je utvrdilo predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta lokalne samouprave po kojem ukupni prihodi i primanja, sa neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina, premašuju iznos od 30,14 milijardi dinara. To je za oko 706,5 miliona više od dosadašnjeg obima novosadske kase.

Ponovno uravnoteženje budžeta je, kako je navedeno u predloženim izmenama i dopunama Odluke, neophodno zbog određenih dodatnih prihoda iz EU ili sa drugih nivoa vlasti, kao i radi realizovanja pojedinih rashoda.

Ključni razlog za izmenu važeće Odluke o budžetu grada su prvenstveno nedavne izmene zakona kojima je predviđeno povećanje plata u javnom sektoru, počev od isplata za novembar.

- Budžetski rashodi za zaposlene su povećani za 4,3 odsto ili za 173,9 miliona dinara, pa sada iznose malo više od 4,23 milijarde dinara - precizirao je predlagač odluke, uz napomenu da to povećanje može da prouzrokuje rast svih grupa rashoda.

Predloženo je povećanje ukupne mase sredstava za plate, ali i povećanje broja zaposlenih, za šta je prethodno pribavljena saglasnost nadležnih ministarstava...


PROČITAJTE JOŠ - Nova staza do Vrdničke kule


Kada je reč o prihodnoj strani, izmene su neminovne zbog priliva očekivane finansijske pomoći iz Evropske unije, kroz različite programe i projekte, poput donacija u okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, ili donacija međunarodnih organizacija koje očekuje Kulturni centar Novog Sada.

Gradski budžet se uvećava i za određene iznose od drugih nivoa vlasti, odnosno transferna sredstva iz republičkog i pokrajinskog budžeta. Ta sredstva očekuju i indirektni budžetski korisnici, poput Gradske biblioteke, KCNS i druge ustanove kulture čiji je osnivač lokalna samouprava.


ZARADE

IZMENAMA Zakona o budžetu, zarade zaposlenih kod svih budžetskih korisnika će od novembra biti uvećane - zaposlenima u organima lokalne samouprave za osam, u predškolskim ustanovama za devet, a u ustanovama kulture za deset odsto.


ZAPOSLENI

SHODNO zaključku Gradskog veća, broj zaposlenih kod korisnika budžeta ne može da bude veći od 3.871, odnosno 3.271 na neodređeno i 600 na određeno vreme.