Napeto u Srpskoj: Ratuju PDP i SNSD!

S. MIŠLjENOVIĆ

ponedeljak, 21. 10. 2019. u 07:34

Напето у Српској: Ратују ПДП и СНСД!

Ivanić i Dodik

Žestoki sukobi na političkoj sceni Republike Srpske oko saveta ministara BiH i NATO. Košarac: Građani na izborima kaznili politiku Mladena Ivanića

Ivanić, počasni predsednik PDP, izjavio je da Milorad Dodik za godinu dana u Predsedništvu BiH ništa nije uspeo da napravi i da stoga svesno izmišlja sukobe sa opozicijom, pokušavajući da je optuži za svoje neuspehe. Prema rečima Ivanića, Dodikova najveća nemoć se iskazuje u tome što nije formiran Savet ministara.

On kaže i da se sadašnji srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poziva na Strategiju spoljne politike donetu za vreme Ivanićevog mandata, gde se nigde ne spominje članstvo u NATO.

- Tu se nigde ne spominje članstvo u NATO, nego se vrlo precizno govori o saradnji. U svom mandatu sam uspeo da priču o punopravnom članstvu u NATO, koju je SNSD ostavio, svedem samo na saradnju - istakao je Ivanić.

Govoreći o formiranju Saveta ministara BiH, Ivanić je upitao ko to Dodiku brani, i kako mu neko to može zabraniti ako je u stanju da formira vlast.

- Ja sam, kao član Predsedništva, rekao da će, dok sam ja tu, PDP i SDS biti u Savetu ministara, i bili su. Imao sam snagu, moć i umeće da realizujem politički cilj, za razliku od njega, koji to očito ne može. Zaista mislim da je krajnje vreme da u raspravama prestane da vređa i da se okrene suštini - kaže Ivanić.

Staša Košarac, član Predsedništva SNSD, kaže, za "Novosti", da međunarodni poltroni iz PDP, poput Mladena Ivanića, ne mogu da prežale što je politika Milorada Dodika i SNSD pobedila na izborima, a to je politika srpskog naroda.

- Građani RS su na izborima kaznili podaničku politiku Mladena Ivanića i PDP na nivou BiH. Dodik je na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH dobio 375.000 glasova, što je najveći broj glasova, i to jasno govori kakvu politiku vodi - ističe Košarac.

LAŽNE DIPLOME PROTEKLOG vikenda su raspravu vodili i poslanik PDP Jelena Trivić i ministar iz SNSD Srđan Rajčević, a tema je bila borba Vlade RS protiv lažnih diploma, kao i na koji način institucije to treba da rade.

On kaže da Ivanić i PDP očigledno žele da opterete SNSD pred međunarodnim faktorima, kao i da se zaborave političke aktivnosti Mladena Ivanića, koji je potpisivao akte i zagovarao političke teme u BiH a da se ne konsultuje RS.

- Milorad Dodik i SNSD vode mudru politiku onoga što želi narod u RS i što je najbolje za Srpsku. Naša politika nije politika onog što želi međunaradna zajednica, a to je osnova politike Ivanića i PDP - kaže Košarac.

Pročitajte još: Sastanak SDS-a i PDP-a: Savet ministara BiH će fomirati onaj ko napravi koaliciju od 22 poslanika

Kada se govori o Savetu ministara BiH, Košarac ističe da SNSD samo traži da se implementira volja birača i građana RS pokazana na izborima, a ne volja međunarodne zajednice.

- Izjave iz PDP i Mladena Ivanića su kao vapaj onih koji su izgubljeni u političkom prostoru. Ovako se ponašaju samo politički očajnici - smatra Košarac.

On dodaje da SDA blokira izbor Saveta ministara BiH i napominje da su SDA i Bakir Izetbegović izabrali Mladena Ivanića i PDP za partnere u prošlom sazivu Saveta ministara, kako bi sprovodili politiku Sarajeva, na štetu RS.

O optužbama po pitanju NATO, koje dolaze iz PDP, član Predsedništva SNSD kaže da je tu stav ove stranke potpuno jasan.

- Kada govorimo o NATO, za SNSD je najbitniji stav Narodne skupštine RS, a to je vojna neutralnost. S druge strane, Ivanić bi trebalo da objasni šta je obećavao međunarnim predstavnicima po pitanju NATO ako bude izabran u Predsedništvo BiH - istakao je Košarac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije