DNS ljulja vladajuću koaliciju!

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 10. 2019. u 07:50

ДНС љуља владајућу коалицију!

Predsedništvo DNS, Foto DNS

Posle previranja u Prijedoru, SNSD dobio ultimatum od dugogodišnjeg političkog partnera

PREDSEDNIŠTVO DNS odlučilo je da zaustavi dalje delovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima. Razlog ove odluke je kako su potvrdili izvori "Novosti" iz DNS, poslednja dešavanja u bastionu ove stranke u Prijedoru, a gde je SNSD izbacio DNS iz skupštinske većine i sada smenjuje kadrove DNS na rukovodećim mestima u ovom gradu, od direktora Doma zdravlja do direktora vrtića!

Iako DNS i dalje ima gradonačelnika Prijedora, SNSD je preko skupštinske većine preuzeo upravljanje gradom i "seče" direktore iz DNS!

Situacija u Prijedoru je samo kulminacija nakon održanih izbora, kada je iz SNSD poručeno da su pojedinci u DNS "mangupi" i tada je izvršen prvi talas seče kadrova Pavićeve stranke, a što je dovelo i na odvajanje dela članova i formiranje DEMOS, nove stranke koja je dobila i mesto predsednika NSRS na čelu sa Nedeljkom Čubrilovićem, iako je ovo mesto trebalo pripasti DNS!

Povodom odluke da DNS "zamrzne" status u vladajućoj koaliciji, Marko Pavić, predsednik DNS, uputio je pismo Miloradu Dodiku, predsedniku SNSD, u kojem između ostalog se navodi da je ova odluka rezultat negativnog stava prema DNS i nakon Opštih izbora 2018. godine i pokušaj potpune degradacije DNS.

- I pored svega, mi smo nastojali da pokažemo svoju odgovornost pre svega zbog RS i što bržeg implementiranja rezultata izbora i formiranja njenih institucija. Često je to bilo na štetu DNS, ali ni to nije prepoznato. Obeleženi smo kao krivci u određenim centrima, iako je potpuno jasno i iz analize rezultata izbora dokazivo da je DNS odgovorno izvršio svoje obaveze iz Sporazuma koji smo potpisali za Opšte izbore 2018. godine - navodi Pavić u pismu Dodiku.


Pavić i Dodik, Foto D.Pozderović

Dalje kaže da je nastavljeno degradiranje, nepoverenje i smenjivanje kadrova DNS, a DNS je predstavljen u mnogim lokalnim zajednicama kao najveća pretnja za SNSD, a sve radi uskih stranačkih interesa.

- Iz svega navedenog obaveštavam vas da do daljeg nas više ne obavezuje usaglašavanje stavova unutar koalicije. Odluke ćemo samostalno donositi i politički delovati isključivo u korist građana. Predlažem da u što skorije vreme održimo sastanak na nivou najviših organa SNSD i DNS, da još jednom analiziramo ukupnu političku situaciju i međusobne odnose pre donošenja konačne odluke - istakao je Pavić.

Ipak, kako tvrde izvori iz DNS, ovakav potez vrha stranke je došao kasno jer se nije odmah reagovalo kad su bile smene sa mnogo značajnijih pozicija, i tada se nije reagovalo prema SNSD, već se reaguje na smene vaspitačica.

Potpredsednik SNSD Željka Cvijanović izjavila je nakon odluke DNS da zaustavi dalje delovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima, da je moguće da postoji neki problemi koji su doveli do toga, ali da smatra da ih razgovorom treba rešavati.

- Ne znam šta znači to "zamrzavanje" koalicionih partnera. Ako je to neko vreme da se uzme predah, da se nešto unapredi, onda to razumem i onda je to u redu - rekla je Cvijanovićeva.


PREISPITATI ODNOSE

ŽELjKA Cvijanović smatra da odnosi u koaliciji treba stalno da se preispituju, doteruju i otklanjaju određeni problemi.

- Moguće da imaju neki problemi koji su doveli do toga, ali u suštini ovo je koalicija koja traje oko 20 godina, u različitim formama. Kada se dese neki poremećaji onda treba sesti, razgovarati i rešavati te probleme - zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije