Dodik odgovara Palmeru: Dejton se ne može menjati bez saglasnosti sva tri naroda

Tanjug

četvrtak, 12. 09. 2019. u 11:15

Додик одговара Палмеру: Дејтон се не може мењати без сагласности сва три народа

Foto: Tanjug

Na pitanje da li Narodna skupština Republike Srpske može ratifikovati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor i da se ne može menjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade.

Komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Metju Palmera da je Dejtonski sporazum podložan izmenama, Dodik je istakao da su promene ovog sporazuma regulisane i da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Dejtonski sporazum.

PROČITAJTE JOŠ -Palmer: Moguć dogovor Beograda i Prištine, Rusija želi nestabilan region

"Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

Na pitanje da li Narodna skupština Republike Srpske može ratifikovati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. Srpska je strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa četiri koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da, ne samo prihvati, nego i da menja Dejtonski sporazum i samo je to mesto gde u ime Srpske može biti obezbeđena odluka i politička volja za bilo šta o tome", rekao je Dodik.

On ističe da, što se tiče Republike Srpske, Dejtonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan.

"Za promenu Dejtona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uslovljavaju ljude. To su bili neregularni uslovi za izražavanje političke volje", rekao je Dodik.

Istakao je da su sve odluke koje su doneli Volfgang Petrič, Pedi Ešdaun i svi drugi visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

"Oni su sebi pribavili bonska ovlašćenja za koja je tadašnji visoki predstavnik Vestendorp rekao da to nije u skladu sa Dejtonom", naveo je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije