Nastavnici geografije završavaju obuku za digitalizovane udžbenike

R.S.

26. 08. 2019. u 14:55

Наставници географије завршавају обуку за дигитализоване уџбенике

Ilustracija; Foto: D.Dozet

Do kraja ovog meseca u Srpskoj će biti sprovedena obuka za sve nastavnike geografije za pristup i upotrebu digitalnih udžbenika geografije za šesti razred osnovne škole
Do kraja ovog meseca u Srpskoj će biti sprovedena obuka za sve nastavnike geografije za pristup i upotrebu digitalnih udžbenika geografije za šesti razred osnovne škole.


Najavila je to danas ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, te dodala da će do kraja prvog polugodišta biti urađena i analiza na koji način su deca primenjivala digitalnu formu, koliko im je odgovarala i da li treba nešto menjati.


Trivićeva je danas u Banjaluci, zajedno sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Radetom Ristovićem, prisustvovala početku obuke nastavnika geografije u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić".

Ministarstvo sa Zavodom pokreće pilot-projekat digitalizacije udžbenika geografije za šesti razred, a ovo je prva edukacija.

PROČITAJTE JOŠ: Natalija Trivić: Kulturna povelja za ujedinjenje Srbije i Srpske!

- Nastavnici tog predmeta će se obučiti kako da sprovode dio nastave koji se odnosi na digitalni sadržaj i kako da ukažu učenicima da kod kuće koriste takve sadržaje. Za pilot-projekat je uzet udžbenik geografije jer nudi mnogo zanimljivih vizuelnih sadržaja koji će biti primenjeni u digitalnoj formi kako bi učenici što adekvatnije mogli da usvoje određena znanja – rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da su u aktuelnom digitalnom dobu, deca usmerena na inovativne metode prilikom učenja.


- To je trenutak u kojem moramo reagovati i inovirati nastavne planove i programe i udžbenike koji će ih pratiti - dodala je Trivićeva.

Najavila je da je u planu da još nekoliko udžbenika bude uvedeno u ovakve procese.


Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Rade Ristović je podvukao da se radi na multimedijalnosti i interaktivnosti, te da će đaci imati priliku da jasnije razumevaju slike prenesene na digitalnu štampu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije