Da se na razne načine želi prekrojiti istorija srpskog naroda, svedoči i najnovija knjiga pod nazivom "Tragom drevnih Bošnjana: bosanska država i nacionalni identitet", koja je promovisana u Mostaru, a čiji su autori, po profesiji pravnik i fizičar, odlučili da pišu o Bošnjacima kao jedinom i temeljnom narodu u BiH.


U Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto", autori ove knjige Taner Aličehić i Đenan Galešić ubeđivali su prisutne na promociji da je "Bosna nacionalni prostor Bošnjaka, koji mogu biti katolici, budisti, Jevreji, pravoslavci, muslimani, agnostici, ateisti ili bilo šta drugo".


Oni su iznosili i tezu o Bošnjacima kao jedinom i temeljnom narodu u BiH, a Aličehić smatra da je sve drugo “narušavanje bosanske državnosti kroz falsifikovanje istorije i okupaciju”, te “osporavanje bosanskog nacionalnog identiteta, odnosno Bošnjaka kao državotvornog naroda”.


Naveli su i da je namera njihove knjige da ukaže na "sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države".

PROČITAJTE JOŠ: Srbi iz masovne grobnice nestali bez ijednog traga


Docent istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Boško Branković kaže da teze koje autori iznose nemaju nikakvo dokumentovano i istorijsko uporište. To što navode o bosanskoj naciji bio je, kako kaže, u stvari projekat Austrougarske i Benjamina Kalaja.


- To je bio pokušaj stvaranja bosanske nacije i nije novina. Istorija se na prostoru BiH i ranije pokušavala iskrojiti. Tako da, šta god da su na tu temu pisali, verovatno su se pozivali na knjige iz tog vremena - objašnjava Branković.


Prema njegovim rečima, svi istorijski izvori argumentovano ukazuju na postojanje Srba na ovim prostorima, i to ne samo iz novijeg veka, već i iz starijeg perioda.


- Postojanje srpskog naroda dokumentuju i turski i vizantijski izvori - objašnjava Branković i dodaje da u današnje vreme svi hoće da budu istoričari, a da bi mnogo bolje bilo kada bi svi radili svoj posao.


On ističe da su ovakve knjige u stvari samo dobar marketinški potez, ali bez istorijske podloge.


- To nije istorijska, već komercijalna knjiga, koja će se sigurno dobro prodati. Evo, autori su već dobili pažnju, a knjigu će kupiti i Srbi i Hrvati da bi videli šta je to napisano i kako bi isto opovrgavali - zaključio je Branković.


BIOGRAFIJA AUTORA


Taner Aličehić završio je Gimnaziju u Mostaru, a diplomirao je fiziku na Univerzitetu u Ženevi. Proveo je duži niz godina u finansijskom sektoru radeći na tržištima kapitala, a sada radi kao savetnik za strateška pitanja u privatnom i javnom sektoru. Član je Upravnog odbora Bošnjačkog instituta i Centra za strateške studije Foruma Bosna.


Đenan Galešić iz Mostara je diplomirani pravnik, ima akademsko zanimanje i samostalno se bavi istraživačkim radom, sa posebnim fokusom na istoriju BiH, te religije i njen uticaj na formiranje nacija.


(glassrpske.com)