Iako još nije ozvaničen procenat stimulativnog povećanja plata za jun u "Železnicama Republike Srpske", sindikalci su u sredu Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, gde se nalazi sedište ŽRS, podneli krivične prijave protiv odgovornih u preduzeću od opšteg interesa u RS.

Podnošenje prijava najavili su predstavnici šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje deluju u ŽRS na sastanku u Doboju 8. jula. Konkretne prijave protiv bivše Uprave odnose se na štetu načinjenu neisplaćivanje zakonom određenih regresa i plata.


PROČITAJTE JOŠ: Promena klime zahteva milionska ulaganja u preventivu

Međutim, ovim prijavama sindikalci su više izrazili nezadovoljstvo zbog nepridržavanja dogovora sadašnje uprave da će železničarima do potpisivanja opšteg koletivnog ugovora povećati aprilsku i naredne plate za 12 odsto.

Umesto toga uprava je uz majsku platu isplatila stimulaciju radnicima čija je plata do 500 maraka deset odsto, zaposlenima sa platama od 500 do 700 maraka osam i onim sa primanjima od 700 do 1.100 maraka šest odsto. Istovremeno, najavili su isplaćivanje stimulacije i za junsku platu.

Na najavu podnošenja krivičnih prijava reagovali su iz Ministarstva saobraćaja i veza, pa je 10. jula ministar Neđo Trninić održao sastanak sa Nadzornim odborom i v. d. generalnog direktora Zoranom Ilinčićem. On je u ime Vlade RS pružio podršku Upravi ŽRS, uz odobrenje isplate stimulacija radnicima do donošenja opšteg kolektivnog ugovora.

Ali, to nije umirilo sindikalce, koji su presavili tabak protiv odgovornih za "nesavesno poslovanje i nanesenu milionsku štetu radnicima". Predsednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić je rekao da neće odustati ni od ranije iznetih zahteva u vezi sa procentom stimulacija na plate, kao i od primedaba na Pravilnik organizacije i sistematizacije radnih mesta.

IZ Uprave ŽRS su "Novostima", na naš upit o vođenju istraga u vezi sa ranijim prijavama protiv odgovornih od strane MUP i Tužilaštva, odgovorili da nisu upoznati sa tim, sem da je protiv jednog od ranijih izvršnih direktora podignuta optužnica i da je proces utvrđivanja eventualne odgovornosti u toku.


PROČITAJTE JOŠ: Fond PIO: Karcinom je vodeći uzrok invalidnosti u Srpskoj

ZAPOSLENI I ZARADE

V.d. generalnog direktora Zoran Ilinčić izneo je poslednje podatke o broju zaposlenih, rekavši da ih je u martu 2017. godine, kada je započeo proces reorganizacije ŽRS, na spisku bilo 3.098, a trenutno ih ima 2.446. U ovoj godini penzionisanjem taj broj biće smanjen za još 130, a do 2021. godine broj zaposlenih u ŽRS bi trebalo da bude sveden na 2.100. Izneo je i podatak da je prosečna plata u ŽRS 654 marke, te da zaposleni sa trogodišnjom srednjom školom imaju minimalnih 450 maraka. Inače, prosek plata zaposlenih u saobrćajnoj delatnosti u RS je 677 maraka, a na nivou RS 900 KM.