Промена климе захтева милионска улагања у превентиву

Д. Л.

среда, 17. 07. 2019. у 18:27

Промена климе захтева милионска улагања у превентиву

AP Photo

Директор Републичке управе Цивилне заштите РС Миле Међед најавио пројекат за смањење ризика од природних катастрофа у БиХ, а акценат ће бити на локалним заједницама

ДИРЕКТОР Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед и резидентни представник УНДП у БиХ Стелијана Недера разговарали су данас о пројекту ове међународне организације у оквиру којег ће 8,4 милиона конвертибилних марака бити уложено за смањење ризика од природних катастрофа у БиХ, а акценат ће бити на локалним заједницама. - Пројекат је у фази почетка примене. Планирано је да траје до 2022. године, а, према информацијама које имам, средства су већ обезбеђена, рекао је Међед новинарима.


Прочитајте још: Јахорина: Од августа вожња бобом на шинама


Он је навео да је ова управа у сарадњи са УНДП имала значајан број пројеката, као што је побољшање система одбране од поплава у сливу реке Врбас.-Пројекат је коштао око пет милиона долара, а обезбеђена су средства везе за 14 локалних заједница, од којих је 10 из Републике Српске. Цивилна заштита је добила око сто средстава везе, те девет дигиталних станица раног упозоравања, рекао је Међед.

Он је навео да је Управа имала одличну сарадњу са овом међународном организацијом, те изразио наду да ће она бити побољшана у наредном периоду.Свака марка уложена у систем заштите и спасавања ће се вишеструко исплатити, јер, када је реч о спасавању људских живота, али и материјалних добара, то нема цену, рекао је Међед.


Прочитајте још: Вредности пиралена у границама максимално дозвољених


Недера је упозорила да, с обзиром на то да су због климатских промена све чешће природне непогоде, друштво мора бити спремно да правовремено на њих одговори.-Нови пројекат који смо покренули, заједно са Републичком управом за Цивилну заштиту и још неколико агенција УН, бави се превентивом и изградњом капацитета локалних заједница, како би се што квалитетније управљало ризиком, рекла је Недера.

Према њеним речима, УНДП ставља акценат на отпорни развој, што значи да се морају одржавати добри локални капацитети за спречавање, као и одговор на природне катастрофе.

-Радујемо се наставку сарадње са Цивилном заштитом али и локалним заједницама, како се негативни утицај природних катастрофа из 2014. године не би поновио, рекла је Недера.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације