BUDUĆNOST RADNIKA KOMPANIJE ARCELOR MITAL: I dalje je aktuelno 300 otkaza!

S. MIŠLjENOVIĆ-G. VILA

sreda, 12. 06. 2019. u 06:00

БУДУЋНОСТ РАДНИКА КОМПАНИЈЕ АРЦЕЛОР МИТАЛ: И даље је актуелно 300 отказа!
Ni nakon sastanka u Vladi RS između predstavnika Vlade, Poreske uprave, Sindikata i predstavnika pomenute firme nije postignut konkretan dogovor

RADNICI "Arcelor Mitala" Prijedor, njih 300, i dalje strahuju od otkaza 1. septembra, jer ni nakon sastanka u Vladi RS između predstavnika Vlade, Poreske uprave, Sindikata i predstavnika pomenute firme nije postignut konkretan dogovor. Nakon sastanka nije donet nijedan zaključak, osim da su predstavnici Vlade RS izrazili očekivanje da će kompanija "Arcelor Mital" odustati od najavljene odluke o otpuštanju radnika, koja je veoma štetna i za grad Prijedor, i za Srpsku, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Iz Sindikalne organizacije prijedorskog "Arcelor Mitala" za "Novosti" kažu da u tom preduzeću ima oko 800 zaposlenih, ali da oko 10.000 ljudi, direktno ili indirektno, zavisi od ove kompanije.

- Nažalost, za sada je samo poznato da postoji zvanična odluku o otpuštanju 300 radnika, koju je donela kompanija "Mital" - kaže za "Novosti" Saša Kukolj, predsednik Sindikata te kompanije u Prijedoru.

Pročitajte još - Konfederacija sindikata RS podržava sve oblike borbe za spas 300 radnika kompanije ''Arcelor Mital''

On dalje kaže da sindikalna organizacija neće odustati od borbe za svako radno mesto, i da očekuje da se nakon sastanka u Vladi RS ide prema konačnom dogovoru oko transfernih cena i da epilog razgovora bude povlačenje odluke o otpuštanju radnika.

- Nastavićemo da pritiskamo i jednu i drugu stranu da u narednom periodu što pre dođu do konačnog rešenja, kako ne bismo došli u situaciju da 1. septembra samo mi, radnici budemo oštećeni - kaže Kukolj.

Iz prijedorskog "Arcelor Mitala" su ranije saopštili da će od septembra smanjiti proizvodnju, što će dovesti do otpuštanja 300 radnika tog preduzeća.

- Zbog stalne neizvesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje gvozdene rude u Prijedoru, morali smo da donesemo tešku odluku o smanjenju proizvodnje rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitili što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mere će neizbežno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u "Arcelor Mitalu" - navedeno je u saopštenju.

Sastanak u Vladi RS

Iz kompanije ističu da je to znatan procenat od oko 800 zaposlenika u Prijedoru, ali da su bili prisiljeni da donesu takvu odluku, zbog nesigurne budućnosti rudarstva.

- Kompanija će blisko sarađivati sa predstavnicima Sindikata i pružiti svu moguću pomoć ugroženim radnicima - dodaje se u saopštenju.

SMANjENjE PROIZVODNjE

ODLUKA da se smanji proizvodnja rude na milion tona godišnje produžiće efektivni vek rudnika Omarska za period do 10 godina. Bez preduzimanja tih mera, rudnik bi morao da se zatvori 2025. godine - dodaju u "Mitalu".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije