POLjOPRIVREDA je zajedno sa prehrambenom industrijom i dalje jedan od tri najvažnija sektora u strukturi ekonomije Republike Srpske, sa trendom povećanja obima i vrednosti proizvodnje. Ove godine, prema našim procenama, vrednost poljoprivredne proizvodnje iznosiće oko 1,7 milijardi KM, dok se ukupna vrednost prehrambene industrije procenjuje na oko 960 miliona, što ukupno čini blizu 2,7 milijardi KM proizvodnje u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kaže u intervjuu za "Novosti" Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

* Poljoprivrednike najviše interesuju podsticaji, kako teče isplata?

- Još pre mesec dana Ministarstvo je isplatilo sve obaveze prema proizvođačima po osnovu podsticaja iz 2018, a iz 2019. već je isplaćeno blizu 15 miliona KM, od ukupno 71 milion KM, koliko iznosi agrarni budžet za 2019.

* Koliki je ukupni budžet za podsticaje i da li će se menjati?

- Ukupno na raspolaganju ove godine imamo više od 190 miliona KM. Prioritet dajemo kapitalnim ulaganjima, kako u poljoprivredi, tako i u sanaciji hidromelioracionih sistema, ali i unapređenju poslovanja u ruralnom području. Takođe, prioritet je zaštita domaće proizvodnje i u tom kontekstu moramo posmatrati sve premije, regrese i podsticaje koje isplaćujemo. Ulaže se i u modernizaciju protivgradne odbrane, informacioni sistem u šumarstvu, navodnjavanje.

Pročitajte još: Pašalić: Biće odobreni svi zahtevi za nabavku traktora i mehanizacije

* I ove godine su Srpsku zadesile poplave. Kako ocenjujete trenutno stanje?

- U sektoru vodoprivrede, a naročito u oblasti sanacije hidromelioracionih sistema poslednje tri godine je uloženo više nego prethodnih 30 godina. Ukupna vrednost projekata iznosi oko 215 miliona KM. Do sada smo uradili 40 kilometara zaštitnih nasipa, i to delom na sanaciji i izgradnji novih, oko 140 kilometara obodne kanalske mreže, a regulacija vodotoka je rađena u dužini od 60 kilometara...


Takođe stvoren je finansijski okvir od 100 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdevanja i kanalizacije, čime je do sada obuhvaćeno oko 26 opština u RS i utrošeno oko 50 odsto raspoloživih sredstava

* Šta donosi novi Zakon o podsticajima RS?

- Ono što poljoprivrednici očekuju jeste da im Zakon da sigurnost u proizvodnji i plasmanu proizvoda na otvorenom tržištu, i da ih učini konkurentnim u odnosu na druge proizvođače, pa čak i one iz EU. Ovakva očekivanja su nerealna. Ni podsticaji, ni zakoni ne mogu nadomestiti lošu tehnologiju proizvodnje, nisku produktivnost i visoku cenu koštanja. Međutim, Zakonom želimo da uredimo sektor poljoprivrede, u smislu izgradnje proizvodnih jedinica, koje zapošljavaju radnu snagu, i kroz koje proizvođači ostvaruju pravo na subvenciju, osiguranje, ali i obaveze da plaćaju doprinose i poreza, kao i u drugim sektorima.

NEKONTROLISAN UVOZ

* KOJE su posledice nekontrolisanog uvoza robe u BiH?

- Dovoljno je pogledati podatke o bilansima u spoljnoj trgovine i zaključiti kakve su posledice nečinjenja u toj oblasti.

- Činjenica je da BiH nije dobro ispregovarala uslove pristupanja EU, kada je u pitanju sektor poljoprivrede, i da uporedo sa otvaranjem granica za uvoz pojedine robe, tu fazu nisu pratila sredstva pretpristupnih fondova za podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača.