Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije doneo je večeras odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.


Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama.


On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta reka tokom noći još blago rasti i da zato građane treba upozoriti da prate situaciju.


PROČITAJTE JOŠ - ZBOG OBILNIH PADAVINA: Prekinuta nastava u nekoliko škola u Republici Srpskoj


"To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste", rekao je Radojičić.


U DELU BANjALUKE PROGLAŠENO VANREDNO STANjE


Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je večeras vanrednu situaciju u delu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas jer se zbog kiše tokom noći očekuje porast vodostaja.


Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima. Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu, saopšteno je iz Gradske uprave.


Twitter


-S obzirom na to da imamo najavu padavina tokom cele noći, i verovatno rast vodostaja na glavna dva vodotoka, potrebno je preventivno postupiti. Ovo je preventivna mera i usmerna ka tome da građani sasvim ozbiljno shvate ovu situaciju i da se ponašaju po posebnim uputstvima, kazao je Radojičić.


On je naglasio da nema mesta panici, jer veruje da ne bi trebalo doći do naglog rasta vode, ali predstoji noć i mere se uvode kako bilo koga ne bi ugrozilo tokom noći.


Foto D.L.


-Dakle, na prostoru mesnih zajednica Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo jedan, Zalužani i Priječani uvodi se vanredno stanje. Pozivam građane da sa ovih prostora ukolone materijalna sredstva koja bi se mogla naći na udaru, da prenesu na više spratove stvari, ukoliko imaju stoku da je izmeste i da se, prije svega, minimizira rizik za stanovništvo odnosno da se ne izlažu riziku od eventualnog probijanja ili nailaska vode, kazao je gradonačelnik Banjaluke.


Preporuka je da danas na području grada ne rade škole i vrtići, te da se i sa te strane prevenira sve ono što bi se moglo desiti. D.L.


Foto D.L.


On je naveo da je preporuka gradske uprave da sutra ne rade škole i vrtići na području grada. Do sada nije poplavljeno ni jedno domaćinstvo na području grada, ali se očekuje da će tokom noći i dalje rasti vodostaj Vrbasa zbog čega je i donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja. O. M.BANjALUČANI NE SPAVAJU, JER STRAHUJU OD POPLAVE


Banjalučani koji žive uz Vrbas celo veče će provesti na nogama i poručuju da ih ne mogu umiriti izveštaji nadležnih službi „da još uvek nema opasnosti“.
Meštani Lazareva su van svojih kuća i ovu noć kažu da neće moći spavati, zbog straha od poplave, a neki već skupljaju najnužnije stvari i izmeštaju deo nameštaja na sigurno.


- Veoma smo zabrinuti i nećemo moći spavati, većina nas razmišlja da spakuje što više stvari i da prenesemo na sigurno, pručuju iz Lazareva. D.L.


SIRENE ZA UZBUNU U ČELINCU, VODA ODNELA MOST


Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a nešto posle 22 časa u tom mestu su se oglasile i sirene za uzbunu.


"Nije dobro. Noćas će biti haos", rekao je Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac.
Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava poplavljeno na području Čelinca, ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spreče značajnija plavljenja.


PROČITAJTE JOŠ - NAJAVLjENE OBILNE PADAVINE: Kako se spasiti od poplave?


Od bujičnih nanosa strahuju i meštani banjalučkog naselja Lazarevo, mada je Civilna zaštita postavila vreće s peskom.


Teška situacija je i na području Prijedora, Gradačca, Šamca i Maglaja.REKA VRBANjA POPLAVILA JEDNU TRAKU NA PUTU BANjALUKA-ČELINAC


- Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mestu Miloševo, izlila se reka Vrbanja i poplavila jednu saobraćajnu traku, tako da se saobraćaj za sada odvija otežano, naizmeničnim propuštanjem vozila.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske napominju da vodostaj Vrbanje raste i da uskoro očekuje da će na ovom lokalitetu saobraćaj biti potpuno obustavljen.


Twitter

Saobraćaj na magistralnom putu Čelinac-Kotor Varoš potpuno je obustavljen zbog aktiviranja klizišta u mjestu Crna Rijeka, saopšteno je ranije iz AMS. D.L.


U TESLIĆU VANREDNO, IZLILE SE UNA, SANA, JAPRA I VOJSKOVA


Na području Novog Grada u izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.


Načelnik Opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.
Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.


Saobraćaj je potpuno obustavljen i na deonici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mestu Kamenica, zbog odrona.


Reka Bosna je večeras, za dva sata, narasla za 126 centimetara.


TESLIĆ: STANjE ZABRINjAVAJUĆE, NASTAVA ODGOĐENA DO DALjEG


- Krizni štab opštine Teslić i načelnik proglasili su vanrednu situaciju na području ove lokalne zajednice zbog izlivanja svih reka i procene da postoji opravdana opasnost za ljudske živote i imovinu, a donesena je i odluka da nastava u svim školama bude odgođena do daljeg.


O ponovnom početku nastave učenici i nastavnici biće obavešteni putem medija, saopšteno je iz opštinske uprave.


Služba za civilnu zaštitu, javna preduzeća i ustanove zadužene za zaštitu i spasavanje stavljene su u stanje pripravnosti. Služba civilne zaštite obezbedila je 500 vreća sa peskom koje će biti dostavljane po pozivu na ugrožena mesta, a krizne situacije se mogu prijaviti na broj telefona 053/431-451.

Twitter


Prema saopštenju iz gradskog vodovoda, proizvodnja vode je otežana, a građani će o mogućim isključenjima biti blagovremeno obavešteni. Moguće su i redukcije u napajanju električnom energijom zbog kvarova na dalekovodima.


Na području opštine Teslić saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Teslić-Doboj u mestu Vrela, na regionalnom putu u mestu Crna Rijeka, Kamenica, na lokalnom putu Blatnica-Očauš u mestu Klam, a oštećena je većina lokalnih i nekategorisanih puteva i neki mostovi.


Krizni štab opštine Teslić je u stalnom zasedanju, identifikovana su žarišta i prioriteti na kojima će biti postavljene vreće sa peskom. D.L.OBUSTAVA NASTAVE U MESTIMA U KOJIMA JE UVEDENO VANREDNO STANjE


Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske sutra će obustaviti nastavu u osnovnim i srednjim školama u gradovima/opštinama u kojima je proglašeno vanredno stanje. Za sada to su Banja Luka, Teslić, Čelinac, Novi Grad. Preporuka i za roditelje da ne šalju decu u školu gde nije proglašeno vanredno stanje, ali postoji mogućnost plavljenja puteva. Isto se odnosi i na decu u predškolskim ustanovama, saopšteno je iz ovog ministarstva. D.L.