PROŠLO je 11 godina od zverskog ubistva Mirjane Lovrić (66) iz Banjaluke koja je 24. januara 2008. godine pronađena zaklana u svojoj kući u naselju Pavlovac, a policija i tužilaštvo još nemaju dokaza ko stoji iza ovog zločina.

Mirjana je poslednji put viđena živa 21. januara 2008. godine. Tog dana je bila na proslavi Jovandana kod svojih kumova, odakle je otišla kući, u kojoj je sama živela. Niko je od tada nije video, a kako se tri dana nije javljala, ćerka je posumnjala da nešto nije uredu i došla joj je u posetu.

Po dolasku je zatekla uredno zaključana vrata od kuće. Lupala je, ali odgovora nije bilo. Pozvala je i komšiju i zajedno su ušli u kuću u kojoj su zatekli stravičan prizor. Mirjana je ležala mrtva u lokvi krvi.

Lovrićeva je imala veliku posekotinu na vratu, a obdukcijom je utvrđeno da je brutalno zaklana nožem. Unutrašnjost kuće bila je ispreturana zbog čega se sumnja da je motiv ubistva bilo koristoljublje, odnosno pljačka. Iako je starica živela od svega 150 maraka penzije, te pomoći dece, istražioci su utvrdili da iz kuće nedostaje zlatni lančić sa priveskom. Utvrđeno je i da je ubica, nakon zločina, uredno spolja zaključao vrata kuće, a ključ je odneo sa sobom.

Pročitajte još - Zaklao ženu, pa se obesio

Tokom uviđaja u kući je pronađen i nož kojim je Lovrićeva najverovatnije ubijena. Prema nezvaničnim informacijama, na nožu su otkriveni otisci prstiju, te biološki DNK trag za koje nije utvrđeno kome pripadaju.

U okviru istrage inspektori za krvne delikte tadašnjeg CJB Banjaluka ispitali su više od 50 svedoka i potencijalno sumnjivih lica. Među njima su bile komšije, prijatelji, ali i pojedini članovi porodice koji su policiji bili sumnjivi. Deset najsumnjivijih vođeno je na poligraf, ali ni to nije dalo očekivane rezultate i ubica se i dalje nalazi na slobodi.

Mirjana Lovrić

Istragu nerasvetljenog ubistva Mirjane Lovrić od banjalučke policije preuzela je Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS, u kojoj navode da je predmet i dalje aktivan i da se na njemu intenzivno radi.

- Operativnim radom istražioci su nedavno došli do novih podataka zbog čega se nadamo da će taj slučaj, i pored velikog protoka godina, biti rešen. Određene sumnje postoje i verujemo da ćemo uspeti da nađemo dokaze koji će dovesti do procesuiranja ubice - rekao je izvor blizak istrazi.

PROVALNICI "POD LUPOM"

ZBOG činjenice da je Mirjana Lovrić posle ubistva pokradena, istraga je ranije bila usmerena prema osobama koje su policiji poznate po provalama i imovinskim deliktima. Pod istragom su bili "registrovani" provalnici iz Banjaluke, Foče, Sarajeva, Zenice i Brčkog, pa čak i iz okolnih zemalja.

Kroz ovaj predmet policija je svojevremeno rasvetlila 30 teških krađa, odnosno provala u domaćinstva u Banjaluci i okolini, ali ubica nije identifikovan.