Jagode slatke samo za jelo
09. 06. 2015. u 15:22
I pored idealnih uslova, Modričani neće da proizvode jagode. Zahtevaju velika ulaganja i rad, iako obećavaju dobru zaradu
Berba jagoda u porodici Jović
BRDSKI predeli oko Modriče bogom su dani za proizvodnju jagoda. Među poljoprivrednicima, međutim, vlada nezainteresovanost za proizvodnju ovog voća koje mnogi nazivaju rajskim. Samo desetak poljoprivrednika iz Modriče proizvodi jagode, uglavnom za vlastite potrebe, dok se na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji jagode proizvode za tržište.
Zoran Jović (29) iz Krečana kod Modriče zasejao je jagode na plantaži od osam dunuma i sa tom površinom najveći je proizvođač jagoda u regiji.
- Ljudi se ne odlučuju za proizvodnju jagoda zato što se oko nje mora puno raditi tokom cele godine. Osim toga, i početna ulaganja su velika. Najverovatnije je to razlog za nezainteresovanost modričkih ratara, međutim proizvodnja jagoda može biti veoma unosan posao i brzo se isplati - kaže Jović.
Drugi ozbiljniji proizvođač jagoda je Jovan Lazić iz Skugrića, koji se već osam godina bavi proizvodnjom jagoda na površini od dva dunuma.
- Kad su jagode u pitanju, od februara do oktobra i novembra uvek imaš šta da radiš oko njih, održavanje, berba, plasman, tretiranje, prskanje... Ljudi se ne odlučuju za ovu proizvodnju i zbog nedostatka sigurnog tržišta - kaže Lazić.
Na Joviću i Laziću se završava spisak onih koji se ozbiljno bave proizvodnjom jagoda u Modriči. Oni kažu da se i pored velikog truda isplati baviti proizvodnjom ovog voća i apeluju na mlade i nezaposlene da se late posla.
- Iako nema zagarantovanog tržišta, mi svu proizvodnju prodamo kod kuće, a jagode dostavljamo i u piljare i tržne centre. Ipak, isplati se baviti ovim poslom, zaradi se solidna plata, da je džaba ne bismo radili - kažu Jović i Lazić.