Stefanović u Ljuboviji: Trenutno nemamo ugroženog stanovništva, građani već od četvrtka mogu da se prijavljuju za nadoknadu štete

Novosti online

utorak, 23. 06. 2020. u 14:35

Стефановић у Љубовији: Тренутно немамо угроженог становништва, грађани већ од четвртка могу да се пријављују за надокнаду штете

Foto: MUP

Govoreći o situaciji u Ljuboviji, koja je usled obilnih padavina trenutno jedna od najugroženijih, Nebojša Stefanović je istakao da su sve evakuisane porodice zbrinute

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom obilaska Ljubovije, da je država uz stanovništvo u svim opštinama ugroženim poplavama, da će se boriti i da ih neće ostaviti na cedilu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je sednici kriznog štaba u opštini Ljubovija, a povodom poplava koje su pogodile ovu opštinu.


Nakon sednice, Stefanović je rekao da je situacija pod kontrolom i da, što je najvažnije, nema ugroženog stanovništva u Ljuboviji. On je dodao da je vrh poplavnog talasa sada u okolini Arilja i da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pomno prate situaciju na terenu.


"Većina vodotokova je u opadanju i u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre samo nekoliko sati. Zavisi će dosta toga od padavina, ali prema prognozama RHMZ one će u narednih nekoliko sati biti daleko manje. Očekujemo zato da u naredna 24 sata izadjemo iz ove kritične faze i da možemo da kažemo da je opasnost iza nas", rekao je Stefanović.


Stefanović je istakao da su sve evakuisane porodice zbrinute.

„Posle rekordnih padavina, po rečima ljudi iz „Srbija voda“ i Hidrometeorološkog zavoda, poplavni talas koji se dogodio tokom noći napravio je materijalnu štetu, poplavio jedan deo kuća u Ljuboviji i ugrozio deo putne infrastrukture. Meštani su evakuisani i u ovom trenutku nemamo ugroženo stanovništvo. Tamo gde je bilo potrebno obezbeđene su cisterne sa pijaćom vodom. Na terenu su i jedinice Sektora za vanredne situacije, policije i Žandarmerije koje pomažu lokalnom stanovništvu, kao i lokalnoj samoupravi u saniranju štete“, rekao je Stefanović.

On je, zajedno sa predsednikom opštine Ljubovija Milovanom Kovačevićem, obišao radove koji su već danas počeli da se izvode na saniranju nastale štete na infrastrukturi u ovoj opštini.


„Važno nam je da građani znaju da je država uz njih, kako Vlada Republike Srbije, tako i lokalna samouprava. Građani će već od prekosutra moći da se prijavljuju za nadoknadu nastale štete. Tokom dana ćemo ovde održati i sednicu štaba za vanredne situacije, gde ćemo sa nadležnim direktorima javnih preduzeća, razmatrati šta možemo da uradimo i srednjeročno i dugoročno, kako bi pokušali da u budućnosti sprečimo ovakvu vrstu poplava“, rekao je Stefanović.


On je istakao da nije lako uz ovolike padavine, ali da je bitno da nema stanovnika koji su ugroženi i da će država gledati da što pre sanira štetu i dovede situaciju u normalu.

„U ovom trenutku vodostaj reke u Ljuboviji je niži nego što je bio pre nekoliko sati. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da ćemo imati potpuni prestanak padavina i dobro vreme u narednim danima. Ipak, mi sa oprezom pratimo sve vodotokove u Srbiji. Ekipe Sektora za vanredne situacije su na terenu, na svim strateškim tačkama, pa i na vodotokovima koji u ovom trenutku nisu rizični. Pratimo situaciju i radimo na preventivnom delovanju“, naglasio je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije