Na časovima kod Andreje i 1.000 đaka: Postao onlajn-nastavnik i pre epidemije

J. ILIĆ

petak, 03. 04. 2020. u 16:00

На часовима код Андреје и 1.000 ђака: Постао онлајн-наставник и пре епидемије

Andreja Pavlović Foto Privatna arhiva

Profesor matematike iz Smedereva postao jedan od prvih onlajn nastavnika mnogo pre epidemije. Preko svog jutjub-kanala, sa učenicima svakodnevno razmenjuje mnogobrojne zadatke
MESECIMA pre proglašenja epidemije virusa korona, uvođenja vanrednog stanja i premeštanja nastave iz učionica na internet, profesor matematike Andreja Pavlović iz Smedereva, počeo je da predaje đacima posredstvom svog jutjub-kanala "Profa". Slutio nije da će biti "preteča" onlajn nastave u Srbiji.

- Ideja je nastala spontano, prošle godine, pri povratku sa Festivala nauke u Beogradu - kaže Pavlović. - Pre nego što smo krenuli u Smederevo, svratili smo u jedan tržni centar gde smo naleteli na nekoliko poznatih, mladih jutjubera. Do tada sam znao za fenomen, ali nisam imao predstavu o razmerama histerije koja nastaje pri ovakvim susretima. Sa klincima sam u autobusu pričao o tome i zajedno smo došli na ideju da otvorimo kanal.

Profesor Pavlović veruje da "Jutjub", kao internet platforma sadašnjosti, mora imati i obrazovne sadržaje koji su istovremeno dovoljno zanimljivi da bi ga deca pratila.
- Predajem matematiku, predmet koji je uglavnom omražen i od dece i od roditelja - kaže profesor. - Mislim da je jedan od načina da učenicima približim matematiku taj što ću im približiti sebe. Važno je da izgradim blizak odnos sa njima, kako bi oni izgradili isti takav odnos sa mojim predmetom.

Pavlovićeva ideja bila je da kroz zabavu i interesantne priče iz života privuče i motiviše decu da uče i da učestvuju u kreiranju sadržaja iz matematike i srodnih nauka.

Oko mesec dana prošlo je od ideje do realizacije. Sa svojim đacima odlučio je da se kanal zove "Profa". Uzeo je iz škole pokretnu tablu, od sobe napravio učionicu, i počeo da snima.

- Posle videa u kojem sam pokazao kako pregledam pismene vežbe, veliki broj klinaca je "zapratio" kanal - otkriva nam profesor. - Do magične cifre od 1.000 pratilaca kanal je stigao za oko dve nedelje. Interakcija sa učenicima je intenzivna. Svakodnevno razmenim sa decom mnogo poruka: pitanja, saveta, zadataka, a sve su učestaliji zahtevi za snimanje različitih oblasti iz matematike.


Nije očekivao naš sagovornik da će ubrzo sve njegove kolege preći na onlajn nastavu, a vanredno stanje je, kaže, ubrzalo postavljanje matematičkih sadržaja.

- Kao profesor, imam i obavezu prema mojim đacima da obrađujem određene lekcije kako ne bi mnogo izgubili prekidom nastave - navodi profesor Pavlović. - Lekcije mogu da pogledaju svi učenici koji me prate. Mnogima je potrebna dodatna pomoć pri takozvanom učenju na daljinu, a lekcije koje su trenutno postavljene obuhvataju nekoliko razreda.

UŽIVO KONSULTACIJE SREDOM

PROFESOR lekcije postavlja cele nedelje, a sredom ima uživo konsultacije na kanalu "Profa".

- Njima se mogu svi priključiti, bilo da su moji đaci ili ne - kaže Pavlović. - Da razgovaramo o matematici, zadacima, školi ali i karantinu i drugim temama koje ih interesuju.

NAJBOLjIMA DELI NAGRADE

PRVI postavljeni video bio je "10 činjenica o Profi". U njemu su đaci mogli da me bolje upoznaju, posebno oni koji me dotad nisu znali. Prvi serijal bio je "Profine zagonetke". Reč je o interesantnim matematičkim zagonetkama koje su onima koji su ih najbolje rešavali donosile i zanimljive nagrade.