Naši državljani u konvojima stižu u Srbiju

V. C. S.

25. 03. 2020. u 23:46

Наши држављани у конвојима стижу у Србију

Putnici koji su u Beograd stigli iz Istanbula Foto Tanjug

Grupa pristigla iz Mađarske pregledana u Somboru. Zarobljeni na graničnim prelazima u Austriji i Sloveniji vraćaju se u zemlju
KONVOJ vozila sa srpskim državljanima koji su od 19. marta bili blokirani na austrijsko-mađarskoj granici, kod mesta Nikeldorf, u sredu ujutro, nešto pre osam sati, stigao je u Sombor. Kako nam je potvrdio jedan od putnika, moler Boško Šušnjar, koji je sa kolegama pet dana proveo zarobljen u kolima, prilikom povratka sa privremenog rada u Nemačkoj, oni su u utorak oko 21 sat krenuli ka našoj granici.

- Kolonu je do Horgoša pratila mađarska policija, a kad smo prešli granicu, preuzela nas je naša. Zasada smo i dalje u kolima, na vojnom aerodromu kod Sombora, čekamo celog dana stručnjake da nas testiraju na virus korona. Posle toga ćemo videti gde dalje. Trudnica, koja je u našoj grupi, kao i muškarac, težak bubrežni bolesnik, molili su da im se obezbedi posebna nega, i to čekamo. Mene su zvali iz policije da provere da li kršim meru samoizolacije. U celoj ovoj muci uspeli su da me nasmeju - kaže Šušnjar.

AVIONI DVA PUTA DNEVNO Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će i dalje dva puta dnevno avioni "Er Srbije" ići širom sveta, kako bi dovezli naše građane. Naveo je da će prednost imati studenti i ljudi koji su bili na lečenju. Apelovao je na ljude koji su na dalekim destinacijama da se "približe" i dođu nekako do Dohe, Moskve ili nekog drugog evropskog aerodroma.

Uz kolonu putničkih automobila, na aerodrom u Sombor stigao je i autobus u kom su bili crnogorski i srpski putnici. Crnogorski su ranije prebačeni za Podgoricu, a srpskih je ostalo dvadesetak, pa je na dobro obezbeđenom aerodromu ukupno 50-60 ljudi.

Tokom popodnevnih sati krenula je i kolona srpskih državljana koji su bili blokirani na slovenačko-hrvatskoj granici, kod Ptuja, a među kojima je i porodica sa dve bebe - devojčicom od nepunih godinu dana, i dečakom od dve godine. Oni su pre toga, kako nam je potvrdila Ivana Mladenović, majka dece, sa parkinga na ničijoj zemlji, pod pratnjom slovenačke policije, sprovedeni do Ljubljane. Tu su se spojili sa više desetina srpskih državljana "zarobljenih" u ovoj zemlji, da bi zajednički nastavili put ka domovini.

Kompanija "Merkator" odazvala se pozivu SPC u Ljubljani da pomogne našim državljanima koji su se vraćali iz skandinavskih zemalja, zemalja Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nisu imali boravišnu vizu u Sloveniji. "Merkator" je obezbedio sendviče, vodu i poslastice, kao i doručak pred put za 400 srpskih državljana. BANGKOK

REDAKCIJI "Novosti" javila se i majka jedne od putnica koje su danima zaglavljene na aerodromu u Bangkoku. Kaže, ćerka je već tri puta kupovala karte za različite destinacije ka Evropi, ali bez garancije ambasade Srbije nisu hteli da je prime ni na jedan let.

- U grupi je bilo oko 200 naših ljudi, ali su neki uspeli da se snađu. Oni koji su ostali više nemaju ni hrane, ni novca. Zvala sam i ambasadu i ministarstvo, ali ništa nisam uspela. Plašim se da su zaboravljeni - kaže naša čitateljka (B. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)