Homoljska hrana osvaja gurmane: Svi vole ukuse nezagađenih predela
11. 03. 2020. u 11:21
Dragoslav Milić, iz Ceremošnje, u šali kaže da radi 26 sati dnevno. Gaji ovce i pčele, pravi sireve, suši voće i pečurke...
Dragoslav Milić Foto D. Novković
Dragoslav gaji pčele i prodaje med, bere i suši šumske plodove, prodaje ovčji sir i dimljeni kačkavalj, a pravi i šubare i gunjeve od ovčje vune, na prastari način.
- Na salašu iznad Ceremošnje, ka planini Štubej, držimo pčelinjak i 57 ovaca. Ovčje mleko ne prodajemo, već ga zadržavamo za sebe, jer od njega pravimo sir. Sad imamo za prodaju stari sir od prošlogodišnje prve prolećne muže i od poslednje septembarske - kaže Dragoslav.
On prodaje i med i pčelinje proizvode, sušeno voće i sušeni vrganj, lisičarku i crnu trubu, kao i sve te gljive u salamuri, a ima i jezgro od divljeg lešnika.
- Pravim i šubare i gunjeve onako kako je to nekad radio moj čukundeda. Na taj način bar delom iskoristim ovčju vunu, jer je niko ne otkupljuje, što je šteta. Imam je na tavanu u velikim količinama, jer nemam kome da je prodam - žali se Dragoslav.
Sa svojim roditeljima, suprugom, dvojicom sinova i snajom, on obrađuje i njive pod kukuruzom, pšenicom i lucerkom. Zbog toliko posla na poljoprivrednom gazdinstvu, da bi sve stigli da urade na vreme, ova porodica, kako Dragoslav kaže u šali - mora da radi 26 sati dnevno.

Dragoslav je član Udruženja "Hajdučki raj", pa zajedno izlažu raznu robu na manifestacijama.
- Imamo i vezenih čarapa, sapuna sa ovčjim mlekom, drvenih suvenira... Svi se lepo slažemo, sarađujemo i međusobno se podržavamo i pomažemo - kaže Dragoslav.
BEOGRAD
Porodica Milić svake godine učestvuje i na jesenjem "Sajmu etno hrane i pića" u Beogradu, gde unapred pošalje svoje proizvode na ocenjivanje. Tamo su redovni i cenjeni učesnici, jer su do sada osvojili mnoge nagrade i priznanja.