Srpskoj vojsci pomoć slao iz dalekog Japana: Bračni par Šiba piše knjigu o malo poznatom humanitarcu Dušanu Todoroviću

Dragan Vujičić

09. 03. 2020. u 16:01

Српској војсци помоћ слао из далеког Јапана: Брачни пар Шиба пише књигу о мало познатом хуманитарцу Душану Тодоровићу

Dušan Todorović na "Paradi pobednika" u Jokohami 1918./Foto Privatna arhiva

Zahvaljujući našem uglednom profesoru, tokijska elita podržavala Srbiju u Velikom ratu

DVOJE japanskih profesora, bračni par iz Tokija, Nubuhiro i Riko Šiba, već sedam godina dolaze u Beograd i strpljivo prikupljaju svako slovo o malo poznatom srpskom humanitarcu iz Velikog rata koji je veliki trag ostavio u - Zemlji izlazećeg sunca! Dušan Todorović, rođen u Surčinu, nesebično je svojoj okrvavljenoj zemlji pomagao tokom Prvog svetskog rata baš iz Japana, gde je uspeo da, kao samo jedan od dva Srbina u Zemlji izlazećeg sunca, animira članove društvene elite i sakupi neophodnu pomoć za srpsku vojsku.

Deo ove neobične priče koja će uskoro u Japanu biti štampana, za "Novosti" su, u našoj redakciji, ispričali Šibovi. A priča, kažu, počinje 1906. godine kada je Todorović došao u Tokio iz Peterburga gde je doktorirao matematiku i fiziku. Sa suprugom Katarinom Nikolajevnom, profesorkom klavira, postao je uvaženi član visokog društva, a bio je profesor Instituta stranih jezika Više ratne škole Centralnog kadetskog korpusa u Tokiju.

Todorović je, pričaju naši sagovornici, odmah po izbijanju ratnog sukoba 1914. nameravao da sve ostavi u Tokiju i krene u Srbiju kao dobrovoljac. Stupio je u kontakt sa srpskim Crvenim krstom i ovi su ga molili da ostane u Japanu i pomogne na drugačiji način. Zadatak dobijen iz Beograda tako je revnosno izvršavao da je već krajem 1914. japanski Crveni krst poslao u Srbiju dve tone sanitetskog materijala, a u proleće 1915. krenula je redovna pomoć Japana Srbiji u Solun.

- Markiza Nabešima, predsednica ženskog odeljenja japanskog Crvenog krsta i supruga jednog od najuglednijih kneževa, grofica Osesavara, potpredsednica ove organizacije, vikontesa Hanabusa, baronesa Ozava, baronesa Ito, žena viceadmirala zatim supruga guvernera prestonice Tokija - samo su neke od članica japanskog visokog društva koje su 1914. činile Odbor za sakupljanje pomoći okrvavljenoj Srbiji na početku Velikog rata - kaže Šiba.

Taj Odbor u Tokiju je osnovao Dušan Todorović, dodaje Šiba, inače profesor Centralnoevropskih studija na Tokijskom univerzitetu.


Riko i Nubuhiro Šiba u našoj redakciji / Foto P. Milošević


Dvoje uglednih japanskih intelektualaca već sedam godina dolaze u Beograd i istočnjački istrajno prikupljaju svako objavljeno slovo o čoveku koji je kod nas gotovo nepoznat. Uoči objavljivanja knjige o Dušanu i Katarini Todorović u Japanu sledeće godine, profesor Šiba, za "Novosti", objašnjava da su on i njegova supruga Riko za Dušana i Katarinu Todorović saznali tek 2011. godine. Povod je bio nesreća - zemljotres i cunami koji su pogodili Japan i činjenica da je Srbija bila ta koja je prva od svih zemalja poslala pomoć na Daleki istok. Posle toga, prebirajući po arhivama, saznali su da je nesebična pomoć išla i obrnutim smerom.

- Zaostavština ovog Srbina je zaista impozantna. Precizno je beležio svaku pomoć koju su žitelji naše zemlje davali za Srbiju, a za ugledne članove japanskog društva tog doba, preko srpskog Crvenog krsta - isposlovao je i ordenje. Ušao sam u trag naslednicima tih japanskih porodica i zabeležio njihova sećanja na to vreme. Zaista potresno i humano - ističe prof. Nubuhiro.

Profesorka Riko Šiba piše deo porodične istorije Todorovića preko Dušanove supruge Katarine, Ruskinje koja je u Tokiju podučavala klavir pripadnike visokog društva. Katarina je umrla 1974. u Kaliforniji, a profesorka Šiba je uspela da pronađe jednu od učenica "ruske Srpkinje" koja je plenila lepotom, gracioznošću i ljubavlju za Srbiju i Rusiju. Ta vremešna gospođa ispričala joj je, kaže, predivnu priču.


PROČITAJTE JOŠ: Leskovčanka dosanjala snove u Švajcarskoj: Maja (42) na Univerzitetu u Bazelu stekla titulu doktora medicinskih nauka iz oblasti oralne hirurgije


- Bračni par Todorović bio je kao iz Tolstojevog romana - kaže profesorka Riko. - Imali su četvoro dece, živeli skladno i u Japanu su stekli veliki ugled. Pišemo knjigu o njihovoj ljubavi, ali i o tome kako je Todorović uspeo da na diplomatskom planu izdejstvuje pomoć i slavu za vašu zemlju.


Japanski brod Mišima Maru nosi pomoć Srbima u Solun


Profesora Nubuhira za našu zemlju vezuje i studiranje na beogradskom Filozofskom fakultetu od 1975. do 1977. godine. Kaže, bilo mu je divno, a obožavao je da sluša Zdravka Čolića i Tomu Zdravkovića. Sa jugoslovenskom muzičkom zvezdom Jadrankom Stojaković bili su kućni prijatelji, dok je živela u Japanu, a za njenu pesmu "Sarajevo, ljubavi moja" kažu da za nešto tako emotivno otpevano Japancima nije bio potreban prevod.

- Želimo da ponovo približimo dva naroda koja su slična i koja nikada nisu bila u neprijateljstvu - ističe prof. Nubuhiro, primećujući da to i jeste zadatak intelektualaca. - Od profesora Todorovića mi Japanci smo zaista dosta naučili, kao što mislimo da i od nas može mnogo toga da se nauči.


VEZUJU NAS ČAST I PATRIOTIZAM

UZ opasku da Japanci i Srbi imaju identična osećanja patriotizma i časti, profesor Nubuhira nam je pročitao i deo pisma koje je Dušan Todorović poslao parobrodom, iz Jokohame u Solun:

"Svima vama, koji štitite srpsku čast, koji stojeći na braniku srpskog opstanka i srpske slobode zlatne, obilato svojom krvlju polivate svaki kut napaćene i mile Srbije, neka vam Bog dade silu duha i snagu mišice, da do srećnog svršetka dovedete svoj veliki, slavan, besmrtan istorijski zadatak... To je želja, koju članovi Odbora Japansko-srpskog društva preko mene šalju Srbima", napisao je Todorović.


PRIJATELjI

- PROFESORI Japanskog univerziteta Masjuki Ivata, Jukio Osa, samo su neki od naših ljudi koji veoma poštuju vaš narod - govori Šiba. - Volim što svake godine dva puta dolazim u Srbiju i divno se osećam. Nije nam žao novca i vremena koji smo potrošili hodajući po Americi i tražeći potomke Dušana i Katarine Todorović. Ovaj par je zaslužio makar knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije