ONO što je u svetu trend odavno, sada postoji i u Srbiji zahvaljujući Zemljoradničkoj zadruzi "Stari Banat" iz sela Sakule kod Opova. Na rafovima velikih marketa, a na sreću domaćica, sada se može naći sveže povrće - oprano, očišćeno, iseckano i spremno za upotrebu! Pre nekoliko meseci ovi zadrugari otvorili su pogon za obradu povrća, a savremene mašine za pranje, seckanje i pakovanje nabavili uz pomoć 6,6 miliona dinara, koje su dobili kao podsticaj od Vlade Srbije, a preko Kabineta za regionalni razvoj ministra Milana Krkobabića.

Po rečima direktora zadruge Aleksandra Jovanovića, na ideju da poveže meštane okolnih sela koji zadrugu snabdevaju svežim povrćem, a da ga zatim obrađuje, došao je jer živi u kraju gde mnogo domaćina uzgaja ove kulture. U inostranstvu se to, kako kaže, često radi, dok je kod nas uobičajeno pakovanje ove vrste samo zaleđenog povrća.
- Zajedno sa bespovratnim sredstvima koje smo dobili, ukupno smo u ovaj posao uložili 150.000 do 180.000 evra - kaže Jovanović. - Povećali smo broj mašina, napravili objekat gde je smešten naš pogon, postrojenja za suvo i mokro pranje, seckanje i pakovanje, nabavili hladnjaču, kamion, a ispunili smo sve standarde. Pakuje se u zaštićenoj atmosferi, sa odgovarajućim gasovima i smesama, da bi povrće ostalo sveže.

PROČITAJTE JOŠ - Domaćini Srbije: Porodica Pantelić vekovima gaji voće, jabuke će hraniti i njihove unuke

Trenutni kapaciteti su tri tone dnevno, ali će u narednom periodu rasti.
- Ovo je primer da jedno selo zahvaljujući zadruzi ima svoj pogon u kome dvadesetak porodica može da nađe svoju egzistenciju - kaže Krkobabić. - Povrće koje poljoprivrednici proizvedu adekvatno je tretirano i upakovano i direktno stiže do kupaca. Zato su nam i nužne zadruge i veoma me raduje što je od početka ovog projekta Vlade Srbije do danas čak 633 sela dobilo zadrugu. Država je spremna da i ove godine pomogne domaćinima Srbije udruženim u zadruge.

Da je ova zadruga u okolini Opova sjajan model po uzoru na primere iz Evropske unije, slaže se i prof. dr Žarko Ilin sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
- Ovakvim pogonima koji olakšavaju dostupnost povrtarskih proizvoda stanovništvu, utiče se direktno na kvalitet ishrane ljudi jer osnovu zdrave ishrane čini pre svega povrće i voće, a posle žitarice i ostale namirnice - smatra prof. Ilin. - Ovakvi zadružni pogoni treba da budu okosnica i srž malih mesta, a Srbija je ozbiljan proizvođač povrća sa sve većom perspektivom u Evropi i svetu.


Bespovratna sredstva zadrugari uložili u razvoj


AGRARNA REFORMA

TRENUTNO nemamo agrarnu, poljoprivrednu banku, neku vrstu finansijskog servisa koji može da prati poljoprivrednike, bilo individualno, bilo u zadrugama - kaže Krkobabić. - Ova tema biće deo sveobuhvatne agrarne reforme. Naredne godine trebalo bi da se krene u horizontalno i vertikalno povezivanje zadruga, definisanje složenih zadruga.