DA se bavljenje sportom i zdrav način života ne završavaju kada čovek osnuje porodicu i zađe u poznije životno doba, dokazao je Rajko Zdjelar, među Surčincima poznatiji kao maratonac ili plivač. Sa pune 73 godine na Bogojavljenje je na jezeru ribnjaka Bečmenska bara plivao za časni krst i sa ćerkom Bobanom uspeo da odnese pobedu!

Kako za "Novosti" priča ovaj stameni Prijedorčanin, koji je radni vek proveo u Nemačkoj, a čiju penziju troši u Srbiji, vedar duh ga ne napušta ni danas. Rođen 1947. na obali Sane, Rajko je završio Srednju elektrotehničku školu u Beogradu i posle pola godine rada u Železari u Sisku otisnuo se u, za to vreme finansijski bogom danu zemlju, Nemačku.


PROČITAJTE JOŠ: Najlepša slika dana: Lepa policajka u zagrljaju plivača za Časni krst, a u rukama razvijena zastava Srbije (FOTO)

- Sportom sam počeo da se bavim od malih nogu. Tada je fizička aktivnost postala deo svakodnevice i nije me napustila do danas - u jednom dahu priča Zdjelar. - Sa 16 sam ostvario prvu ozbiljniju pobedu u trčanju na lokalnom takmičenju, na kome su učestvovali momci iz osam okolnih sela i postao prava "faca". Ta se pobeda slavila kao da sam osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Sa osmehom na licu, prisećajući se nekih davnih vremena u kojima je bratstvo i jedinstvo bilo usađeno u biti ovdašnjeg naroda, Rajko priča o svom razvojnom sportskom putu, na kom je za vreme života u Nemačkoj trenirao i pobeđivao na mnogim nadmetanjima.

- Osvojio sam, za to vreme, neverovatnih 29 zlatnih medalja u trčanju do deset kilometara. Pojavljivao sam se na raznim takmičenjima i na većini zasenio konkurenciju. A ona nije bila loša, naprotiv, bilo je tu izuzetno spremnih momaka. U to vreme trening nije bio dostupan ljudima kao što je to slučaj danas, ali se svakako ozbiljno vežbalo - priseća se on.

Rajko je u nemački Kasel otišao 1971. godine, gradić udaljen oko 200 kilometara od mnogo čuvenijeg Frankfurta na Majni i tu radio kao logističar u automobilskom gigantu "Folksvagen". Tu je obezbedio penziju i miran život u otadžbini. Pored učešća na raznim trkačkim krosevima i mitinzima, trenirao je i drevnu južnokorejsku veštinu tekvondo i, kod nas mnogo poznatiji, karate. Sport mu je jednostavno bio način života, koji se nastavio i posle dolaska u prestonicu 2007. Skakao je Rajko i sa bandžija visokog 129 metara, a sa 60 godina uspeo je da sa visine od 60 metara neprestano skače četiri sata! Sa visine od 4.000 metara, padobranom, oprobao se 2016. u Padinskoj skeli.

Nedeljni ulazak u hladnu bečmensku vodu bio mu je šesti u najmlađoj beogradskoj opštini, dok ih je do sada sakupio 11. Jedne godine je uspeo da, pored više od 40 hrabrih Surčinaca, osvoji 11. mesto i dokaže da se i sa dosta mlađima od sebe može ravnomerno nadmetati, dok je pre nekoliko dana uspeo da dogura do pobedničkog postolja. Takođe, poslednje tri godine bio je najstariji plivač za Bogojavljenski krst u čitavoj zemlji.

- Dok budem mogao da plivam u hladnoj Bečmenskoj bari biću tu. Ova pobeda mi mnogo znači, zahvalio bih se momcima koji su plivali sa nama, jer su nam dali podršku kako bismo ćerka i ja prvi doplivali do časnog krsta - priča Rajko. - Pre dve godine istrčao sam čuveni beogradski polumaraton za 1,47 minuta, što smatram fantastičnim rezultatom.


PROČITAJTE JOŠ: Ovako je Lazanski obeležio Bogojavljenje: Srpski ambasador u Rusiji zaronio u ledenu vodu (VIDEO)

Privatni život Rajka Zdjelara ne zaostaje za sportskim, a iz skladnog braka sa suprugom Nadom, dugog 43 godine, ima troje dece, sinove Borisa i Bojana i ćerku Bobanu, koji žive u inostranstvu. Tradicionalno se okupljaju u rodnom Prijedoru, za slavu grada Svetog Vasilija Ostroškog.


ĆERKA IDE OČEVIM STOPAMA

RAJKOVA ćerka Bobana, koja trenutno živi u inostranstvu, a koja je od oca nasledila sportski duh, došla je u Bečmen da bi plivala za bogojavljenski krst, što je za sve prisutne predstavljalo veliko iznenađenje. Kako nam je rekao Zdjelar, ona je prva žena u istoriji najmlađe beogradske opštine koja se sa momcima ravnomerno borila za časni krst i uspela da na prvom nadmetanju odnese istorijsku pobedu.