Božić Bata iz Nijagare: Dobrotvor Milomir (95) iz Kanade rođacima i komšijama podelio oko 130.000 evra

M. NIĆIFOROVIĆ

13. 01. 2020. u 10:45

Šalje vredne poklone i za krsnu slavu Svetog Iliju

Божић Бата из Нијагаре: Добротвор Миломир (95) из Канаде рођацима и комшијама поделио око 130.000 евра

Milomir Glavčić

POZNATI dobrotvor, Srbin iz Kanade Milomir Glavčić (95), rodom iz sela Kovači na Kopaoniku, koji živi u Nijagari Folsu u Kanadi, i za ovaj Božić i srpsku Novu godinu obradovao je svoju rodbinu i najbliže komšije u rodnom kraju.

Svoju božićnu donaciju, ukupno vrednu 130.000 evra, humani Milomir podelio je na 50 Glavčića iz Kovača, Jošaničke Banje i drugih potkopaoničkih sela. Stariji i po porodičnom stablu Milomirovi bliži rođaci dobili su po 5.000 evra, mlađi po 4.000, a deca po 2.500 evra.

- Svake godine za Božić čika Milomir se seti nas u rodnom kraju i šalje nam ovako vredne poklone. dobijamo i poklone za krsnu slavu Svetog Iliju, prošlog avgusta dobili smo 23.000 evra. zahvalni smo mu do neba i mnogo nam je žao što nijednom nije došao na Kopaonik u selo iz koga je otišao pre više od 60 godina - kaže jedan od Milomirovih bližih rođaka iz zaseoka Pope kod Jošanička Banje.

Iz rodnog kraja Milomir je otišao 1947. kao 22-godišnji mladić, i preko imigracionog logora prvo u Grčkoj pa u Italiji, stigao je u Kanadu. Najpre je radio najteže poslove, u rudniku, a kada se doselio u Nijagara Fols postao je uspešan hotelijer. Tada se zarekao da će stalno pomagati svojima na Kopaoniku, što čini i danas u svojim poznim godinama.

Mnogi za Milomira Glavčića kažu da je naš najveći posleratni darodavac i zadužbinar. Osim što pomaže rodbini i komšijama i gradi crkve i infrastrukturu u selima na Kopaoniku, veliki je donator opštine Raška i grada Kraljeva, a mnogo pomaže i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. I u Kanadi, u mestu u kome živi, izdvojio je pozamašni novac za gradnju pravoslavne crkve.

U rodnom kraju, u potkopaoničkom području oko Jošaničke Banje, sagradio je Dom kulture, dečje obdanište, biblioteku, podigao dve crkve, pomogao asfaltiranje nekoliko puteva, poklonio sanitet. Obnovio je tamo i zgradu škole, u koju je zbog siromaštva išao pocepane odeće, bez knjiga i školske torbe...

Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej odlikovao je Milomira Glavčića Ordenom Svetog Save trećeg reda, a bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić - Sretenjskom zlatnom medaljom, dok su ga Kraljevo i Raška proglasili svojim počasnim građaninom.

Glavčić je pomogao asfaltiranje puteva u rodnom kraju

MILIONSKE DONACIJE

Srpski dobrotvor iz Kanade, zadužbinar, po čijem imenu je nazvan most u Kraljevu, za minulih sedam decenija svom rodnom kraju poklonio je čak sedam miliona evra, a samo Kraljevčanima - gotovo dva miliona evra.

Za izgradnju novog mosta preko Ibra, koji nosi njegovo ime, Glavčić je svojevremeno poklonio oko milion evra. Potom je malo više od pola miliona evra dao kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica" za kupovinu magnetne rezonance, pa 247.500 za nabavku najsavremenijeg skenera, kao i 70.000 za ultrazvuk, dok je za izgradnju vrtića u prigradskom naselju Beranovac donirao 200.000 evra.

I, konačno, u oktobru je Domu zdravlja Kraljevo, odnosno Službi hitne pomoći poklonio novo, opremljeno sanitetsko vozilo, vredno 35.500 evra. Ključeve vozila direktorki dr Mirjani Krčevinac predao je Milomirov unuk Goran Glavčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)