Novootkrivene tajne iz Hitlerove „Vučje jame“: Nađen i upaljač koji radi posle 75 godina

Novosti online

14. 12. 2019. u 22:19

Posle višenedeljnih iskopavanja nekadašnjeg sedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smeštenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta

Новооткривене тајне из Хитлерове „Вучје јаме“: Нађен и упаљач који ради после 75 година

EPA/ARTUR RESZKO

Posle višenedeljnih iskopavanja nekadašnjeg sedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smeštenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta, između ostalog i upaljač koji još uvek radi.

Zloglasno nacističko sedište „Vučja jama“ ostalo je u velikoj meri netaknuto otkako ga je Hitler napustio 1944. godine.

Među novootkrivenim predmetima koji se mogu videti na snimcima nalaze se, između ostalog, češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu smeštenom u zabačenoj poljskoj šumi.

Među pronađenim artefaktima našao se i upaljač koji, na opšte iznenađenje istraživača, radi i posle 75 godina. Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima.

Zenon Pjotrovic, generalni direktor istorijskog lokaliteta, naglašava je da je svako novo otkriće dragoceno jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata. Na primer, istoričari su pronašli tanjir na kome je pisalo „berbernica".

„Vučja jama“ je bila utvrđenje u kome je pukovnik Klaus fon Štaufenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker pred naletom sovjetske Crvene armije.

„Vučja jama“ je otvorena za posetioce početkom devedesetih.

(RTS.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije