Šokantne tvrdnje: Sveti Sava nije spaljen, evo gde počivaju njegove mošti! Zato se u tom kraju dešavaju silna čuda

Novosti online

subota, 14. 12. 2019. u 12:37

Шокантне тврдње: Свети Сава није спаљен, ево где почивају његове мошти! Зато се у том крају дешавају силна чуда

Foto Tanjug/R.Prelić

Mirko Dragović je još 30-ih godina prošlog veka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi
Kosi se sa svime čemu su nas vekovima učili. Mirko Dragović je još 30-ih godina prošlog veka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi.

Razotkrivena je jedna od najvećih zabluda srpske istorije - mošti prvog arhiepiskopa srpske crkve Svetog Save nisu, kako se vekovima smatralo, spaljene na beogradskom Vračaru, već počivaju u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada, i svega 17 kilometara od manastira Ostrog.

List se poziva na istraživanja književnika Vlade Arsića, koji o tome piše u knjizi "Osinje gnezdo". On se poziva na autora Mirka Dragovića, koji je još 30-ih godina prošlog veka tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru i da su taj mit stvorili sami Srbi.

Kako se navodi, mošti prvo srpskog sveca prenete su pre turskog upada iz Mileševe i skrivane po pećinama dok nije prošla opasnost, a potom u manastirima Dovolja i Morača, u Kučima, i na kraju u manastiru Ždrebaonik.


(Republika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

18.12.2019. 19:39

@Сaша Лукић - Naravno da moze kada se mošti njegovog oca Svetog Nemanje nalaze u Studenici. I onda će se uraditi DNK analiza.

Povratak!

14.12.2019. 13:32

Vreme je da se napise prava istorija i da nove generacije ne uce vatikansko germansku podmetacinu od Srbske istorije. Milosu Milojevicu je mesto u skoli!

George

15.12.2019. 00:31

Mošti iz manastira Ždrebaonik pripisivane drugom srpskom arhiepiskopu Savi II su prenešene ranih dvadesetih godina XX veka u manastir Rakovicu pored Beograda gde se još nalaze ako u međuvremenu nisu premeštene u hram Svetog Save na Vračaru. Knjiga Mirka Dragoviča postoji na internetarchive, tako da se može skinuti i pročitati. Dragović ponavlja ranije iznete argumente da mošti Svetog Save nisu spaljene o čemu govore razni zapisi raznih srpskih crkvenih velikodostojnika kroz vekove.