U OKVIRU obeležavanja 75 godina od oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu, u ovdašnjem Narodnom muzeju otvorena je izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" međunarodne ekspertske grupe istoričara koja je u januaru prošle godine bila postavljena i u Palati UN u Njujorku.


Izložbu je otvorio Fabijan Vendrih, član međunarodne ekspertske grupe "GH - stop revizionizmu" kao specijalni izaslanik prof. dr Gideona Frajfa, direktora grupe eksperata za Holokaust.

PROČITAJTE JOŠ - TAJNI NEMAČKI DOSIJE: I nacisti se zgražavali nad ustaškim zverstvima

- Imala sam sedam godina kada su me sproveli u logor Stara Gradiška. U NDH je brutalno ubijeno 89 članova moje familije. Otac je ubijen maljem, brat Dušan zaklan zajedno sa bakom i dekom, a majka oterana u logor u Lajpcigu. Brata Živka i mene iz logora je spasla Dijana Budisavljević. Devetomesečni brat Ilija razdvojen je od mene i Živka. Živim u nadi da je još živ i da ću ga pronaći - rekla je Jelena Buhač Radojčić.


- U 85. godini života došla sam u Kraljevo da poručim svim narodima u regionu i svetu da je ustaštvo rasizam, fašizam i nacizam. Svako umanjenje žrtava uvreda je za one koji nisu više živi. Zato, zaustavite rahabilitaciju ustaštva, još smo živi, sećamo se!

Jelena Buhač Radojčić,Foto: G. Šljivić

Strašna je i priča Gojka Rončevića Marovića, koji je kao dete odveden u Jastrebarsko nedaleko od Zagreba, ustaški koncentracioni logor za decu.

- Ustaše su brutalno ubile 30 članova moje porodice. Krajem 1941. mog oca, majku i malog brata od tri godine su zverski zaklali. Mene su odveli u logor Jasterbarsko, gde su svakog dana ubijali po desetoro dece, čak i bebe. Među decom koju su nasilno pokrštavali bio sam i ja - kroz suze se priseća Gojko Rončević Marović, dodajući da su mnoga deca data i na usvajanje pod promenjenim identitetom, tako da neka od njih nikada nisu ni saznala svoje pravo poreklo. - Ja sam imao sreće da me kordunski srpski partizani 1942. oslobode.

Gojko Rončević Marović,Foto: G. Šljivić

BALKANSKI AUŠVIC

- JASENOVAC je balkanski Aušivic! Ovo je samo deo velike izložbe sa ukupno sedam tona materijala, najveće koja je ikada bila postavljena u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - istakao je Vendrih.

Foto: G. Šljivić