Otkrivena do sada najveća radionica majanskih figurica

Novosti online

sreda, 12. 06. 2019. u 23:59

Откривена до сада највећа радионица мајанских фигурица

Depositphotos

Arheolozi su u Gvatemali otkrili do sada najveću poznatu radionicu majanskih figurica, koja je bila zakopana više od hiljadu godina
Arheolozi su u Gvatemali otkrili do sada najveću poznatu radionicu majanskih figurica, koja je bila zakopana više od hiljadu godina. U toj radionici su se masovno proizvodile vrlo detaljno izrađene figurice koje su najverovatnije imale značajnu ulogu u političkim običajima Maja.

Otkriće ove radionice bilo je potpuno slučajno. Brent Vudfil, arheolog sa Univerziteta Vintrop u Rok Hilu, u Južnoj Karolini, saznao je za nju od prijatelja iz grada Koban u Gvatemali, koji su vršili građevinske radove na svom imanju.

Nekoliko meseci kasnije, Vudfil je došao sa kolegama i na lokalitetu zvanom Aragon započeo iskopavanje i snimanje dronom.

PROČITAJTE JOŠ - OTKRIVENA “VRATA SVETA SMRTI”: Drevna svetinja poprište poslednje bitke Maja i Španaca

Iako je sama radionica uništena zbog građevinskih radova, arheolozi su uspeli da prikupe više od 400 fragmenata figurica i kalupa za njihovu izradu, kao i na hiljade komada keramike, a to je više nego što je pronađeno u bilo kojoj drugoj radionici Maja.

ULOGA FIGURINA U POLITIČKOM I EKONOMSKOM ŽIVOTU

OVE figurice su imale ključnu ulogu u političkom i ekonomskom životu Maja. Smatra se da su ih društveno-političke vođe poklanjale podanicima i saveznicima kako bi ozvaničili i ojačali važne odnose.

Pretpostavlja se da je radionica u Aragonu bila aktivna od oko 750. do 900. g. To je dosta ranije nego što su arheolozi mislili da je u ovom regionu postojao znamenit gradski centar.

Izgleda da je grad koji je postojao na ovom mestu preživeo, pa čak napredovao, dok su obližnji gradovi podlegli političkim previranjima koja su tri veka prožimala svet Maja.

Naučnici se nadaju da bi Aragon mogao da otkrije neke važne dokaze o tome kako se politička i ekonomska moć transformisala tokom ove duge i ponekad teške tranzicije.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije