OTKRIVENA “VRATA SVETA SMRTI”: Drevna svetinja poprište poslednje bitke Maja i Španaca

Novosti Online

utorak, 07. 05. 2019. u 19:41

ОТКРИВЕНА “ВРАТА СВЕТА СМРТИ”: Древна светиња поприште последње битке Маја и Шпанаца

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Tim arheologa koji istražuje područje na jezeru Peten Ica u Gvatemali otkrio na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama
ARHEOLOZI veruju da su pronašli majanski „ulaz u podzemni svet“, zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mesta gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom, na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Pročitajte još:Egipat: Otkrivena grobnica stara 4.400 godina

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama. Oni veruju da na ostrvu usred jezera postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača, preneo je „Miror“.

Vođa tima Magdalena Krzemjen, sa poljskog Jagelonskog univerziteta, izjavila je da je voda imala specijalno i simbolično značenje u verovanjima drevnih Maja.

„Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svet smrti — Sibalba, gde žive njihovi bogovi“, rekla je ona. „Planirali smo ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije“, dodala je Magdalena Krzemjen.

Pročitajte još:JEZIVA MISTERIJA: Više od 140 dece sa iščupanim srcima zakopano uz lame (VIDEO)

„U većini slučajeva pronašli smo dosta artefakata“, dodala je ona. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile, ili namerno spustile u jezero kao poklon bogovima.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica, koja je možda korišćena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga, kako bi bogovima ponudili ljudsku krv. Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Još jedno zanimljivo otkriće se odnosi na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo poslednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. godine na ostrvo nije upao konkistador Martin de Ursua i Arismendi.

„Većina pisanih izvora navode da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva“, rekla je Magdalena Krzemjen.

„Pronašli smo artefakt na ovom području — kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana sa bitkom“, rekla je ona.

Magdalena Krzemjen je dodala da se čini da su arheolozi potvrdili mesto poslednje bitke između Maja i Španaca.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pera p

07.05.2019. 21:51

@Živojin Mišić - Da, da... Evo i sada u Španiji, cveta demokratija, i preliva se... Gori su od Amerikanaca.