ARHEOLOZI su u Peruu otkrili ostatke više od 140 dece kojima su srca ritualno iščupana, verovatno kako bi se umirili bogovi.

Devojčice i dečaci starosti između pet i 14 godina brutalno su ubijeni oko 1450. g.n.e. na ceremoniji Čimu civilizacije, koja je dostigla vrhunac u 15. veku.Najveće masovno žrtvovanje ikada otkriveno na području obe Amerike odigralo se na nepun kilometar od nalazišta Čan Čan na obali Pacifika, drevne prestonice ove kulture. Što je još čudnije, pored leševa mališana nađeni su i skeleti oko 200 mladunaca lama.


Pročitajte još: ZAGONETKA POMPEJE: Ko je preživeo erupciju Vezuva


Naučnici smatraju da su uzrok panike koja je pokrenula ritualni masakr učestale poplave i oluje usled atmosferskog fenomena “El ninjo”. Ova pojava nastaje u tropskom delu Tihog okeana i donosi obilne padavine inače sušnim predelima u Južnoj Americi.

Autor studije o ovoj bizarnoj grobnici, zvanoj Huančakito-Las lamas, profesor antropologije na Univerzitetu Tulejn u Luizijani Džon Verano smatra da je ovo otrkiće otvorilo novo poglavlje o običaju žrtvovanja dece u davnoj prošlosti.


Pročitajte još: Arheolozi otkrili „eliksir besmrtnosti“ u drevnoj kineskoj grobnici

- Otkriće nas je sve iznenadilo, nikada nismo videli ništa slično, niti smo u istorijskim izvorima o severnoj obali Perua ikada pronašli podatke o ovim razmerama žrtvovanja, bilo dece ili lama – kaže profesor.


Na ljudskim i životinjskim kostima vidljivi su rezovi duž grudne kosti i tragovi pomeranja rebara, što je najverovatnije urađeno kako bi se uklonila srca, zaključak je drugog stručnjaka, profesora Gabrijela Prijeta, sa Nacionalnog univerziteta u Truhilju, obližnjem lučkom gradu.

Debeli sloj blata nalazi se na dubini zakopanih ostataka što je, kako kažu arheolozi, dokaz da je sahrana obavljena za vreme obilnih padavina, a u njemu su nađeni i očuvani otisci ljudskih i životinjskih stopala. Iako je moguće da je to slučajnost naučnici ipak misle da je izliv brutalnosti bio očajnički pokušaj da se udovolji bogovima kako bi se ublažili efekti “El ninja”.

Do sada su nalaženi sporadični tragovi sličnih rituala sa najmlađima visoko u Andima u civilizaciji Inka, ali nikada u ovom broju, dok je u najvećoj sličnoj ceremonijalnoj grobnici, otkrivenoj u Meksiku, bilo 48 dece.

(mirror.co.uk)