Neisporučene poštanske pošiljke, koje su po strogim poštanskim propisima više od godinu i po čuvane, u ponedeljak su se na organizovanoj javnoj prodaji mogle kupiti po bagatelnim cenama u glavnoj zgradi Pošte u Zrenjaninu. U ponudi je bilo oko 200 različitih artikala, od delova za laptop, preko mobilnih telefona, muzičkih mini-linija, cigareta, gramofonskih ploča, igračaka, do patika, dukseva... Na pravoj maloj šarenoj pijaci prvenstvo kupovine imali su oni koji su obezbedili kupovni kupon s rednim brojem.

- Sve smo organizovali u skladu s propisima o javnoj prodaji neisporučenih pošiljaka, koje su 12 meseci čuvane, a onda, nakon još šest meseci, stavljene na javnu prodaju. Reč je o stvarima koje nemaju veliku vrednost ili su polovne. U periodu od devet do 10 časova nabaljali su se kuponi s rednim brojevima, a zatim je počela prodaja, koja je protekla mirno i bez ikakvih incidenata - naglasio je Tibor Heslenji, direktor Radne jedinice u zrenjaninskoj pošti.

PROČITAJTE I: Japan očekuje 11,6 milijardi dolara od prodaje akcija Pošte

Kupovalo se za gotovinu, uz, naravno, izdat račun o plaćanju. Tako je, na primer, muzička mini-linija prodata za 300 dinara, LG mobilni telefon za 50, štap za pecanje za 30, farmerke "levis" za 10 dinara, zimska jakna za 50, a gramofonska ploča kultne grupe "Dors" za 20 dinara. Komplet burgija plaćen je 30, a bušilica 100 dinara.

- Imao sam broj četiri i uspeo sam da kupim aparat za vodu s postoljem i plastičnom bocom od 19 litara za 500 dinara. Nisam ni znao da se roba kupuje bez licitiranja i po početnoj ceni koja je ponuđena. Slučajno sam se zatekao u Pošti, došao sam da podignem penziju, i eto, imao sreće. Upravo sam pozvao sina, koji će doći kolima po mene, jer aparat ne mogu u rukama da ponesem - rekao je, za "Novosti", jedan penzioner.

Zrenjaninac Mile Nenadić ističe da nije zadovoljan načinom prodaje, jer su kupci sa početnim brojevima imali privilegiju da kupe sve kvalitetnije i atraktivnije stvari po zaista bagatelnim cenama.

- Obavešten sam o tome kako javna prodaja funkcioniše, ali trebalo je da svi budu ograničeni na određeni broj artikala koje mogu da kupe, a ne da neko ko ima kupon sa brojem 1 ili 2 pokupuje sve što je iole vredno i zanimljivo. Dobio sam redni broj 20, valjda će nešto ostati dok stignem na red - istakao je Nenadić.

Drveni konjić za ljuljanje prodat je za 100 dinara, koliko su koštali i ventilator, radio za automobil i komplet bušilica, dok su dva duksa sa kapuljačom, trenerke i nekoliko pari patika nove vlasnike dobili za po 10 dinara.

- Uspela sam da se dokopam kompleta romana o omiljenom Vajatu Erpu. Mislim da ih u kompletu ima 10 za 200 dinara, i ubeđena sam da će se moj sin, koji je pasionirani sakupljač ovih rariteta, veoma obradovati iznenađenju koje sam mu sasvim slučajnu priredila - uz osmeh ističe starija gospođa, koja je insistirala na anonimnosti, uz napomenu da je njen komšija koji je došao po penziju kupio ubodnu testeru i džak briketa po bagatelnim cenama od 100 dinara.

U ponudi su još bili mikrofon za 200 dinara, elektromotor za automobil za 20 dinara, zimska jakna za 50 dinara...

PRAVA STVAR

Eh, da je ovakvih prodaja više i češće - komentarisali su neki od okupljenih Zrenjaninaca, koji su strpljivo čekali u redu, uz napomenu da je Pošta učinila dobru stvar što je javnu prodaju organizovala baš na dan kada se na šalterima ove ustanove podižu penzije.