NIŠLIJA 11 GODINA POKUŠAVA DA REŠI PROBLEM: Moljakam državu da joj vratim stan!

D. Alihodžić

19. 02. 2019. u 18:02

НИШЛИЈА 11 ГОДИНА ПОКУШАВА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМ: Мољакам државу да јој вратим стан!

SPORNO Zgrada u kojoj su "višak" stanovi

Pošteni Nišlija Višeslav Mladenović već 11 godina pokušava da reši problem. Nema kome da preda ključeve, jer je kao žrtva bombardovanja dobio kuću

Porodici Višeslava Mladenovića iz Medoševca na Đurđevdan 1999. godine NATO bombe su porušile dom, ali ih je država već krajem godine uselila u novosagrađenu zgradu palih boraca podno Vinika, koju je sagradila republička Direkcija za izgradnju Srbije.

Deset godina kasnije po istom osnovu dobili su kuću u Novom Selu, uz obavezu da vrate stan. Međutim, već 11 godina Višeslav pokušava da vrati ključeve stana u kome ne živi i koji mu ne pripada - ali nema kome! I to nije kraj njegove agonije, jer praktično nije vlasnik ni kuće u kojoj živi sve dok se ne okončaju procedure posle kojih bi mogao da se uknjiži kao vlasnik.

Prvo žrtve bombardovanja, a zatim sistema, većina od 44 porodice već 20 godina ne može da reši imovinska pitanja sa državom. Činjenica je da imaju krov nad glavom, ali u praksi nisu vlasnici, tako da ne mogu raspolagati onim što im je po pravdi i pravu pripalo.

- Meni taj stan ne treba, jer sam dobio kuću. Neću kao pojedini da ga iznajmljujem, jer ne bi bilo pošteno. Hoću samo ono što mi pripada, a to je da se upišem kao vlasnik kuće od 40 kvadrata koju sam dobio zato što mi je NATO porušio dom. I da predam ključeve stana koji je do sada bio nekoliko puta obijan, a ja ne mogu da snosim odgovornost - kaže Višeslav, koji je svestan da je jedan od malobrojnih koji državi hoće nešto da vrati.


PROČITAJTE I:Zaštitnik građana: Spora administracija i dugački postupcii - najveći problemi svih građana


Ogorčeno nastavlja svoju priču:

- Kada sam dobio kuću, u rešenju je pisalo da se moram iseliti iz stana u roku od 30 do 60 dana i mi smo to ispoštovali. Nisam mogao da verujem da ću više od jedne decenije moljakati državu da joj vratim ključeve od tog istog stana!


POMOĆ Višeslav Mladenović u razgovoru sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski

Višeslav nije jedini koji je nezadovoljan, jer niko od stanara ne može da se upiše kao vlasnik. Razlog je jednostavan - objekat nikada nije uknjižen. Starini Savi Krstiću iz Medoševca porušen je dom od 120 kvadrata, a njega i suprugu Slobodanku smestili su u stan od 42 kvadrata, s tim da treba da dobije još jedan iste kvadrature.

- Ne znam da li ćemo doživeti da budemo obeštećeni kako smo potpisali sa državom. Činjenica je da imamo gde da živimo, ali i da nam pripada još jedan stan. Vidimo da neki te stanove koriste, iako su dobili i kuće i to nas boli - kaže Krstić.

Otvaranje ovog pitanja je prava Pandorina kutija, jer su neke porodice iskoristile činjenicu da su bili oštećeni, pa su im kuće u međuvremenu renovirane o trošku države i donatora, ali su zadržali i stanove.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kaže da će u rešavanje ovog pitanja morati da se što pre uključe državni organi i lokalna vlast, ali i pravobranilaštvo.

- Višeslav je jedan od retkih poštenih sugrađana koji hoće da vrati ključeve stana i svaka mu čast na tom gestu. Već sam razgovarala sa svima koji treba da se uključe u rešavanje statusa sporne zgrade i stanara - kaže Sotirovski.


MUKE Sava Krstić iz Medoševca


GRADONAČELNICI

Kad su se useljavali u zgradu, gradonačelnik Niša je bio Smiljko Kostić koga je zamenio Miloš Simonović, a zatim je došao Zoran Perišić, dok je aktuelni Darko Bulatović.

- Svi su upoznati sa ovim problemom, ali im se završi mandat a nama se problem ne reši - kažu stanari.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije