Profesor iz Gračanice u tunelima stanice CERN

Dragana ZEČEVIĆ

25. 09. 2018. u 18:15

Професор из Грачанице у тунелима станице ЦЕРН

Profesor Mišković ispunio je brojne uslove za posetu CERNU-u / Foto privatna arhiva

Uspeh Jovice Miškovića (50), koji predaje fiziku u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" na KiM. Pod zemljom su, kaže, laboratorije, stanice za praćenje, kabineti stručnjaka...

Jovica Mišković (50), profesor fizike u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Gračanici, jedini je profesor sa Kosova i Metohije koji je nedavno sa grupom fizičara iz Srbije posetio najveću istraživačku stanicu elementarnih čestica CERN.

Sa istom ljubavlju govori o fizici i poeziji, ali budući da je nedavno obišao poznati svetski istraživački centar u kojem rade eminentni stručnjci za nuklearnu i atomsku fiziku iz celog sveta, smatra da je privilegovan jer je malo onih u struci koji imaju priliku da za vreme svog radnog veka obiđu ovu stanicu.


PROČITAJTE JOŠ:
OVA NOVOPAZARKA SLEDEĆE GODINE PUNI STOTU: Ljudi zbog sekiracije stradaju

- CERN je institucija zatvorenog tipa, do koje se zbog određenih procedura veoma teško dolazi. Moja grupa i ja smo obišli sva postrojenja i laboratorije, slušali predavanja eminentnih profesora o najnovijim istraživanjima iz oblasti fizike. Obišli smo postrojenja koja se nalaze na području Italije, Francuske i Švajcarske. To je veliko iskustvo i čast - pojašnjava Mišković, i napominje da je Ministarstvo prosvete ove godine raspisalo konkurs za sve profesore fizike iz Srbije u vezi sa stručnim usavršavanjem.

Jovica nam objašnjava kako je izgledalo preći put do CERN-a. Među uslovima koje je trebalo ispuniti bili su godine radnog staža, broj osvojenih nagrada na državnom, opštinskim i okružnim takmičenjima, kao i organizovane vannastavne aktivnosti.

- Kad je reč o vannastavnim aktivnostima, svake godine vodim decu u Niš u Institut za fiziku, gde obavljamo eksperimente koje nismo u stanju da uradimo u našoj školi. Tri godine zaredom učestvujem na Međunarodnom master klasu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za fiziku. Sve to mi je donelo dodatni broj bodova potrebnih za odlazak u CERN. Tako sam među 77 profesora fizike ušao u uži izbor za odlazak u Švajcarsku. Potom su kandidate ocenjivali svi fakulteti koji imaju studije fizike u Srbiji, a ocenjivanje su obavili i Institut za fiziku i nuklearne nauke iz Vinče, Institut za fiziku iz Beograda, CERN i Ministarstvo prosvete. Tako je od ukupno 77 kandidata, nas 12, iz cele Srbije, imalo privilegiju da poseti naučni centar za atomsku i nuklearnu fiziku u Švajcarskoj - pojašnjava profesor iz Gračanice.

I dok ističe da je o CERN-u i svemu što se tamo radi dosta slušao od svojih profesora iz Kragujevca, koji rade i u Institutu u Vinči i da su se često na raznim naučnim skupovima video-linkom povezivali sa CERN-om i tako gledali sva postrojenja, kaže da je doživljaj sa lica mesta teško opisati, pogotovo obilazak čuvenog tunela.

- Sam krug tunela je prečnika 27 kilometara i obuhvata područja tri zemlje: Italije, Francuske i Švajcarske. Ulaz je na teritoriji Švajcarske, pored Ženevskog jezera, a sam tunel ima devet nivoa ispod zemlje. Blizu 34 kvadratna kilometra ispod zemlje su tuneli, laboratorije, stanice za praćenje, kabineti u kojima rade inženjeri, stručnjaci i pomoćno osoblje - pojašnjava profesor Mišković.


PROČITAJTE JOŠ:
ŽIVOT KAO SCENARIO ZA FILM: Ima tri fakultetske diplome, a bogatstvo mu donele prepelice

I dok govori o svom znanju iz oblasti fizike, profesor Mišković istovremeno pojašnjava da su većina fizičara bili i zaljubljenici u umetnost.

- Prvu zbirku pesama "Jauci sa Kosova" objavio sam 2002. Pored treće zbirke pesama koja je u pripremi, očekujem da ću izdati i roman "Ukradeno srce" - pojašnjava profesor.

FIZIKA SVE OBJAŠNjAVA

Iako je fizika učenicima oduvek bila jedan od najtežih predmeta, trudim se da im pokažem da je i zanimljiva nauka koja može sve da dokaže. Nemate nijednu pojavu koja se dešava u našem okruženju a da fizika ne može da je objasni. Fizika je život. Uvek sam se trudio da predavanja obogatim nekim eksperimentom, a s obzirom na to da nemamo kabinet za fiziku, dovijao sam se na razne načine da nešto improvizujem i pokažem deci, jer se tako najbolje zapamti ono što će im ostati za čitav život - pojašnjava profesor kojeg je posao iz rodnog Leposavića odveo u Gračanicu, gde se oseća kao svoj na svome.

BOŽJA ČESTICA I BOŽJA VOLjA

I dok podseća na otkriće heksomozona ili takozvane božje čestice, za kojom se, kaže, dugo tragalo, a koja je prethodno otkrivena matematičkim putem, profesor Mišković nabraja i mnogobrojna otkrića u CERN-u za čija istraživanja sredstva izdvajaju mnogobrojne države sveta. Međutim, iako naziv "božja čestica" nema veze sa verom, profesor Mišković smatra da je zapravo sve na svetu Božja volja i pojašnjava da su fizičari oduvek bili pobožni ljudi, odnosno da su se religija i fizika preplitale. Ističe da je i čuveni Nikola Tesla svoja otkrića pripisivao Božjoj volji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Radisa

25.09.2018. 18:48

Preko 100 godina je proslo od kada su se javno podijelile civilna i vojna nauka. Civilna vise sluzi za dokazivanje nedokazivog dok vojna se bavi upropastavanjem prirode. I jedni i drugi presipaju iz supljeg u prazno. Zadnjih 150 godina je najcrnje u istoriji covjecanstva i jezim se od prica kako smo najsavrsenija generacija...rjesenje je vracanje prirodi i prirodnim zakonima a sve ostalo je pisanje uz vjetar.