IRONIJA U AFRICI: Izumire drvo života (FOTO)

Beta

četvrtak, 12. 07. 2018. u 23:33

ИРОНИЈА У АФРИЦИ: Изумире дрво живота  (ФОТО)

Foto Tanjug-AP

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants"
Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života" izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Pročitajte još:ČUDO PRIRODE: Hiljadugodišnji hrast u Divljani lista i bez debla

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants".

Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Pročitajte još:GLOBALNA EKOLOŠKA PRETNjA: Kineske kuće ugrožavaju ozonski omotač

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti.Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Djole

13.07.2018. 07:03

Pa zalijte to i malo nađubrite... stajaće tu, nije da ćete put praviti pa da rušite...

Кемтраил

13.07.2018. 07:53

Престаните само да бацате из авиона којекакве хемије и отрове и све ће бити у реду. Овако се као чудите не знате шта се догађа