POKLONIO ORUŽJE VOJSCI SRBIJE UZ JEDAN USLOV: Ako uđete u NATO, vratite mi top!

D. ALIHODŽIĆ

26. 06. 2018. u 22:02

Kolekcionar Saša Ristić, iz Rutevca kod Aleksinca, odlučio da Vojsci Srbije pokloni oružje iz 1876. Poljski top biće ovih dana prebačen u dvorište niške kasarne "Mija Stanimirović"

ПОКЛОНИО ОРУЖЈЕ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ УЗ ЈЕДАН УСЛОВ: Ако уђете у НАТО, вратите ми топ!

Saša sa topom koji će da pokloni Vojsci Foto D. Alihodžić

DVORIŠTE kasarne "Mija Stanimirović" krasiće i poljski top iz 1876. godine koji je srpska vojska koristila u ratovima protiv Turaka. Ovaj "krup" je jedan od dva sačuvana i oba su bila u vlasništvu Saše Ristića iz aleksinačkog sela Rutevca. Jedan je prodao Vojnom muzeju u Beogradu, a ovaj drugi daje Vojsci Srbije na korišćenje dok je živ, a posle toga ostaje trajno Vojsci. Ipak, Saša ima jedan uslov - top mu mora biti vraćen u roku od 24 časa ukoliko Srbija pristupi NATO.

Ovi topovi korišćeni su pre više od 140 godina, a onda su posle neke bitke ili tokom povlačenja završili u Južnoj Moravi. Koristila ih je srpska vojska da bi oterala Turke i zaslužili su da "penzionerske" dane provode na mestu kakvo zaslužuju pošto su svedočili i čojstvu i junaštvu jednog malog balkanskog naroda koji je želeo da se oslobodi tuđinske vlasti. Ipak, neki topovi su završavali u mulju ili još gore u nekoj peći za topljenje gvožđa.

NJihov "spasilac" je Saša Ristić iz Rutevca, koji se čitavog života bori da sačuva starine.

- Zamislite da su ovi topovi završili na otpadu sekundarnih sirovina ispred čije kapije sam 1998. uspeo da ubedim dvojicu Roma da mi ih prodaju. Platio sam ih 60 maraka, toliko su i tražili. Ni oni, a iskreno ni ja nismo znali tačno o čemu se radi, ali mi je instinkt govorio da je u pitanju nešto vredno. Ne vredno u materijalnom smislu koliko u duhovnom, jer velika je stvar da naraštajima možemo reći: "Vidite, ovim topom smo oslobodili narod ropstva" - kaže Saša.

On je to jasno pokazao i kada je prilikom potpisivanja ugovora sa Vojskom Srbije o predaji topa insistirao na jednom članu. Top ne sme pasti u ruke NATO, odnosno mora mu se vratiti ukoliko Srbija pristupi ovom savezu i to u roku od 24 časa.

- Stoji kod mene u dvorištu i stručna javnost zna da je tu, ali ja nemam uslove da ga izložim i da bude dostupniji široj publici. Srećan sam što će naći mesto u kasarni isto kao što sam ponosan što je drugi u Vojnom muzeju od 2007. - kaže naš sagovornik, koji će top predati Vojsci u sredu.

Aleksandar Nikezić, direktor Zavičajnog muzeja, sa Ristićem

BLAGO NA OTPADU

VELIKO istorijsko blago sam pronašao upravo po otpadima i žao mi je što se naši istoričari ne angažuju više na tom polju. Nemam više mesta u kući da sve to čuvam, a žao mi je da mu se izgubi trag. Greh je da se našom istorijom kite tuđinci koji, nažalost, bolje od nas znaju vrednost svih ovih predmeta - kaže naš sagovornik.

Oružje u Vojnom muzeju

SKINUTA IGLA

TOP je u dobrom stanju, ali bi trebalo da se ispeskari i zaštiti farbom. Saša ne zna da li bi moglo i da se puca njime.

- Fali jedna od dve udarne igle, koliko sam mogao da vidim, tako da ne znam da li je u funkciji. Igla nije izgubljena već namerno skinuta da ga neprijatelj ne bi mogao koristiti - pojašnjava Saša koji ima solidnu kolekciju i topovskih đuladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

zaliv.net

26.06.2018. 22:48

Vlast koja bi potpisala ulazak Srbije u NATO bice skinuta za 24h. Nece biti milosti za one koji potpisu te pomenuti top moze lepo da se upotrebi

Sone

27.06.2018. 01:07

@zaliv.net - Alo zemljace ,jel znas da Srbija,nasa ekonomija zavisi od NATO ekonomije? I ja bi voleo da smo kao Svicarska ali neide...

bane

27.06.2018. 04:26

@zaliv.net - Pa koliko vidim Srbija je vec u NATO paktu ,jer njihovi vojnici zajedno sa nasima imaju vezbe ,a i prolaz za NATO trupe kroz Srbiju je pod zastitom Vucica,a i imaju imunitet da mogu ubiti svakoga i nikom nista.Samo toliko za podsetu o skidanju za 24 sata.

Firely

26.06.2018. 23:27

Ko bi pri čistoj svesti smeo Srbima da zvanično predloži da postanu deo zločinačke organizacije NATO? Decu su ubijali po Srbiji, trudnice, naše vojnike, policajce, civile... Ne zaboravljam i ne praštam !

petar

27.06.2018. 01:02

@Firely - Suvisno pitanje! Tko bi? Pa jednostavno ,onaj koga su ti isti srbi izabrali ,da odlucuje o njihovim sudbinama I zivotima.

Ivan78

27.06.2018. 01:40

@Firely - Nikad ne reci nikad. Ono što, koliko do juče, nije bilo ni zamisliti. Danas polako počinje da biva "realnost". Tako da.. Pametan čovek. Što je sigurno, sigurno je. Uzgred, sve čestitke ovom čestitom čoveku. Kamo sreće da je više nas, kao što je on.

Mitar

27.06.2018. 02:26

@Firely - Pa to vam se na mala vrata vec odavno i vrlo oprezno ubacuje u javnost.

Dragan

26.06.2018. 23:57

Da je više ovakvih ljudi medju Srbima koji cene i vole svoju zemlju Srbija bi bila puna muzeja i muzejskih predmeta kao materijalno svedočanstvo bogate istorije. Naprotiv Srbija je puna onih drugih, koji bi prodali veru za večeru, a kamoli neki muzejski eksponat iz srpske istorije.

Dzo

27.06.2018. 04:40

Ima li neko kakvu staru knjigu da pokloni, a ne zardjale cevke, da narod nesto pametno nauci. Kakav bre rat, covece

Miloš

27.06.2018. 07:18

E da si poklonio ranije završilo bi u Smederevu zajedno sa tenkovima i topovima!

CHE Milanche

27.06.2018. 07:21

znam coveka licno, ceo zivot se bavi kolekcionarstvom. topove su vadili iz morave. Svaka cast

Prika

27.06.2018. 09:10

99' je 60 maraka bila velika cifra!Svaka čast na postupku,a posebno na članu ugovora koji se tiče eventualnog pristupa u NATO.