Ćirilicom overio let u kosmos

D. B. M.

23. 06. 2018. u 14:04

U Muzeju vazduhoplovstva predstavljena knjiga "Jedan ostvaren san" Nenada Hrisafovića o životnim izazovima. Kreator najuspešnijeg evropskog kosmičkog projekta 20. veka - rakete-nosača

Ћирилицом оверио лет у космос

U SVETU kosmonautike, ime Nenada Hrisafovića je dobro poznato. Stvarao je svetsku vazduhoplovnu i kosmičku istoriju druge polovine prošlog veka, konstruisao verovatno najbolji akrobatski avion u svetu i bio glavni industrijski projektant najuspešnijeg evropskog kosmičkog projekta dvadesetog stoleća, evropske rakete-nosača "arijana 3". Hrisafović je ćirilicom "overio" potpis da najbolji evropski kosmički projekat poleti avgusta 1984, a Evropa je te godine privremeno "potukla" američku kosmičku industriju.

Mnogo je još uspeha u karijeri postigao, a njegova knjiga "Jedan ostvaren san", koja je juče predstavljena u Muzeju vazduhoplovstva, svedoči o radu i životu ovog srpskog inženjera. Knjigu je priredio Dragan Vujičić, dugogodišnji novinar "Večernjih novosti".

- Nisam imao nameru da pišem o sebi. Bavio sam se svojom strukom, ali je Dragan bio uporan, strpljiv, znao je da sluša i naši razgovori su se pretvorili u knjigu - govori Hrisafović, inače konstruktor jedrilice na kojoj su obučavani svi jugoslovenski piloti.

Bio je učenik u vazduhoplovnoj školi u Sarajevu, ali nije bio skojevac, pa nije mogao tu da ostane. Kasnije je izbačen sa fakulteta i iz uprave civilnog vazduhoplovstva.

JEDRILICA "CIRUS" U MUZEJU vazduhoplovstva u Surčinu nalazi se i Hrisafovićevo konstruktorsko "čedo". Jedrilicu "cirus" projektovao je sa 28 godina. Na ovim jedrilicama su čitave generacije pilota SFRJ učile da bezbedno lete.

- Preostalo mi je jedino da dajem časove matematike đacima - kaže on. - Nisam to prihvatio i otišao sam u Pariz.

Roditeljima nije rekao da odlazi, a umesto objašnjenja poslao im je pismo preko druga. Imao je nešto para u novčaniku i ikonu Svete Petke, koju i danas nosi. U Francuskoj je brzo dobio posao. Primili su ga u malu firmu S.A.A.R.P.

- Dobili su posao i pare da preprojektuju jedrilicu "brege 906", a nisu imali znanja - seća se on. - Kad sam uspešno okončao posao, svi su mi čestitali. Bio sam ponosan zbog znanja koje sam poneo iz Beograda. U Parizu sam napravio akrobatske avione "sar 102 i "sar 20", koji su od 1970. do 2000. nosili epitet najboljeg francuskog i svetskog akrobatskog aviona, osvojivši nebrojeno mnogo prvenstava.

"Jedan ostvaren san" je priča o putu "od trnja do zvezda", o tome šta jedan čovek može da ostvari, ali i o budućnosti koja je počela erom kosmičkih istraživanja.

- Mladi treba da nauče da prodaju svoje znanje - objašnjava on. - Diploma i doktorat na Zapadu skoro da ništa ne znače. Važno je znanje! LJudi ovde ne shvataju, ali tamo će vas zaposliti samo ako ste im potrebni. Francuzi se smeju kad im neko u radnoj biografiji napiše prosek ocena sa fakulteta. Mladi treba da nauče posao, a da bi ga naučili moraju da rade.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Znalac

23.06.2018. 17:02

takav covek je unapredio zapadni standard kroz decenije rada, a kod nas bi bio prosjak. E to je sustina svih nasih problema u Srbiji - sto su pobedili ponavljaci.