Vojvođanske priče: Darku Ribnikaru 50 kruna i zlatan sat

LJilja PRERADOVIĆ

21. 06. 2018. u 18:02

Na prvoj Međunarodnoj biciklističkoj trci u septembru 1900. pobedio beograđanin i pobrao ovacije. Oko staze u velikom dvorištu Matice srpske bile klupe, a u sredini tribine

Војвођанске приче: Дарку Рибникару 50 круна и златан сат

Biciklista “Ahilesa”,Foto: Sajt “Biciklistički klub Vojvodina”

SRPSKA Atina, pored ostalog, čuvena je i po biciklizmu, a da ljubav prema “točku” seže još u davna vremena, svedoči i održavanje biciklističkih trka, pa i međunarodnih. Prva takva, dogodila se početkom septembra davne 1900. godine, a pobednik je bio Darko Ribnikar iz Beograda, brat Vladislava Ribnikara. Darko je, inače, 1891. u Beogradu osnovao prvo srpsko biciklističko društvo.

Svojom veštinom i vožnjom dvotočkaša, Ribnikar je zadivio novosadsku publiku, koja ga je burno pozdravljala ovacijama. Dodeljena mu je i nagrada od 50 kruna, zatim, zlatan sat na lancu i srebrna medalja.

Prema istraživanju Zorana Kneževa, publiciste, staza je bila podignuta u velikom dvorištu Matice srpske, na takozvanom Hanskom zemljištu, gde se danas nalazi parking.

- Oko staze bile su klupe, a u sredini tribine, tako da je publika za vreme takmičenja uglavnom sedela - navodi Knežev u svojoj knjizi “Novi Sad priče iz prošlosti”, pišući o prvoj biciklističkoj trci u Novom Sadu. - Kako je u početku interesovanje za trke bilo ogromno, organizatori su uvek pripremali bogat program, a za vreme pauze, publiku je zabavljala vojna muzika. Kao odlični biciklisti, važili su tada u Novom Sadu Uroš Popović, student medicine, Joška Majer, kasnije novinar, Karlo Kungl i Ludvig Tauš, trgovac crkvenim stvarima.

Kungl je na već pomenutom nadmetanju, na kojem je pobedio Ribnikar, osvojio drugo mesto, a ujedno je bio pobednik novosadskog šampionata, mada je svojim akrobacijama na sebe pažnju privukao i Jene Muškat.

- Od tog takmičenja nije prošlo ni mesec dana, a već početkom oktobra, priređena je druga međunarodna trka u Novom Sadu - piše Knežev u svojoj knjizi. - Ponovo je učestvovao Darko Ribnikar, ali je na 16.000 metara, na opšte čuđenje publike, odustao zbog pritiska. On je, kasnije, preko štampe pozvao sve važnije bicikliste iz Ugarske da se sa njim takmiče u Novom Sadu, ukoliko bi to publika ponovo zahtevala radi njegove rehabilitacije.

Biciklista “Ahilesa”,Foto: Sajt “Biciklistički klub Vojvodina”

Na drugoj međunarodnoj trci pobedili su Martin Friš i Franjo Pap iz Budimpešte, dok su druge nagrade odneli i manja takmičenja osvojili Jovan Sarić i Andrija Lener iz Subotice.

TOČAK” KAO PAR VOLOVA

POJAVA bicikla izazvala je veliko interesovanje Novosađana, naročito među decom, koja su trčala za biciklistom kada bi se pojavio na ulici. Već 1849. grad je imao prvu prodavnicu bicikala, a otvorio ju je u Dunavskoj ulici Jožef Kles, koji ih je davao čak i u najam za vožnju po gradu. Klesov konkurent bio je ubrzo Bene Forgač, sa svojom prodavnicom u Ćurčijskoj ulici, a cena jednog bicikla u prvo vreme nije bila pristupačna, jer je “točak” koštao između 100 i 120 forinti, koliko i par volova.

Početak biciklizma, Foto: Sajt “Biciklistički klub Vojvodina”

AHILES” PRVI BICIKLISTIČKI KLUB

BICIKLIZAM u Novom Sadu ima dugu i bogatu tradiciju, a prvi klub “Ahiles” osnovan je 1925. godine, a samo godinu dana kasnije već je imao više od 30 članova. Uz mušku, imao je i žensku ekipu, što je za ono vreme bio kuriozitet. Inicijatori osnivanja kluba bili su Vince Poljaković i Karlo Holicki.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Maja

24.06.2018. 20:34

Svaka im čast. U Beogradu kada ideš na posao biciklom ili misle da si lud, ili bedan. U zgradi za nekoga ko vozi bicikl takođe misle da je lud, čudan... A još kada je žena u pitanju, da ne pišem.