IZNAD KRALJEVA PODIŽU SIMBOL HRIŠĆANSTVA: Krst će videti pola Srbije

G. ĆIROVIĆ

05. 06. 2018. u 08:03

Na planini Stolovi iznad Kraljeva meštani podižu simbol hrišćanstva visok 33,5 metara. Postavljanje znamenja, teškog 40 tona, finansira se isključivo dobrovoljnim prilozima

ИЗНАД КРАЉЕВА ПОДИЖУ СИМБОЛ ХРИШЋАНСТВА: Крст ће видети пола Србије

Proteklog vikenda osveštan je temelj krsta Foto G. Šljivić

PLANINSKI masiv Stolovi, koji se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške banje, Ibarske klisure i srednjovekovnog grada Magliča, osim po stoletnim šumama, proplancima, mirisnim narcisima i krdu poludivljih konja, uskoro će biti prepoznatljiv i po nesvakidašnjoj atrakciji - pravoslavnom krstu visokom čak 33,5 metara i teškom 40 tona. Ovaj krst, kao simbol Hristovih godina i samog hrišćanstva biće postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

- Nadam se da ćemo uspeti da krst postavimo do naredne godine kao svojevrstan prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri - kaže protojerej LJubinko Kostić.

Uprkos veoma nepristupačnom terenu, za proteklih godinu dana izgrađen je temelj sa postamentom, osveštan minulog vikenda uz pravoslavni obred i u prisustvu episkopa žičkog Justina, sveštenika Eparhije žičke, predstavnika lokalne samouprave, ovdašnjih institucija i mnogobrojnih gostiju.

PROČITAJTE I: Sa krstom među svete

Na inicijativu kraljevačkog PSD "Gvozdac", ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

- Vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica - ističe Miroslav Stanić, predsednik PSD "Gvozdac".

U izgradnju temelja sa postamentom ugrađeno je višo od 135 kubika betona i oko 6.500 kilograma armature. Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, kao i da se strujom snabdeva iz solarnih ćelija ili mini vetrenjače.


RAČUN ZA PRILOGE

SVI zainteresovani priložnici, novac za podizanje krsta na Stolovima mogu da uplate na namenski račun: 265-3210310000310-15, otvoren u Rajfajzen banci.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Nemanja

05.06.2018. 08:48

Sad ce da se jave kojekakvi da kritikuju da je mogao da se napravi vrtic. Svaka cast ljudima za inicijativu i posvecenost povecanju duhovnih vrednosti naseg naroda.

eto ti ga sad

05.06.2018. 10:29

e to nam je besprekorno potrebno eto kako to niste ranije napravili ,tacno praznina neka cjeli vjek al sad,sad ce se vidjeti svjetlost na kraju tunela.Bolje da ste pare skupili za neku humanitarnu akciju nego sto se zamlacujete sa tim.

Francesco

05.06.2018. 10:56

 Nemam ništa protiv, ova država je ionako pogubila sve kompase pa neka se pare bacaju na sve strane. Dokle god nisu moje zabole me uvo šta se radi i na šta se troši.

dedadeda

05.06.2018. 11:10

Nisam ni znao, da postoji "pravoslavni" krst...mislio sam da je krst znak hriscanstva...

.

05.06.2018. 14:14

@dedadeda - naravno da postoji, to je vezano za koristenje (slikarstvo ili izrada od nekih materijala) odredjonog krsta. U pitanju je mozdakrst koji se srece najcesce kod Pravoslavnih ili je nastao kod nekih od pravoslavnih naroda. Npr. kod nas imas "Studenicki Krst". Imaju takodje "Romejski", "Ruski"... Takodje postoje i oni koji nisu vezani za hriscanstvo...

zaliv.net

05.06.2018. 23:32

@dedadeda - Postoje velike razlike izmedju pravoslavlja i ostalih verzija hriscanstva a osnovno je to da su pravoslavci najmanje menjali od onog izvornog i time se sa razlogom ponose

zaliv.net

05.06.2018. 23:31

@Jovan - @Jovan, da nije budizam ili islam? @Francesco, po tebi bi bilo bolje da ga prave od dve sibice? Evo "malih" primera Rio de Zaneiro statua Isusa od 125m, Bolivija ima repliku ove statue od 40m. "Hrist Kralj" statua Isusa od 33m u Poljskoj, "Dolina Palih" krst od 150m u Spaniji, "Svetiliste Hrabrosti" krst od 95m podignut na mauzoleju koji je visok 555m ....ima na stotine primera i uglavnom je rec o najreligioznijim nacijama....

Реално

05.06.2018. 15:13

Кажите Србима: Хајде да скупимо новац, гладнима за храну, болеснима за лекове... Нико нема новца, све сиротиња...А кажите им: Скупимо новац за неку цркву, манастир, крст, неку сличну (беспотребну) инвестицију, која ничему служити неће - одједном сви имају.

bato

08.06.2018. 16:16

@Реално - Ovi koji podizu ovaj krst daju pare i za pomoc deci i gladnima i bolesnima ,a takvi kao ti sto kritikuje sve ne daje nikome nista !!!

električar

05.06.2018. 16:01

Bravo ! Eto, samo to smo čekali. Od lekara nam više nisu potrebne nikakve potvrde ...