Obren Đekić: Zlatiborska trojka u jamu bacala mlade

Nikola JANKOVIĆ

14. 10. 2017. u 21:45

Posle otkrića skeleta u pećini Cerova, Obren Đekić (90) svedoči o zločinu: Moj otac Ivan je tog juna 1945. s komšijom gledao kako mladiće odvode isti ljudi, i uvek u cik zore

Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе

Obren Đekić Foto D. Karadarević, D. M. Ćelić, N. Janković

Đeco, kad za ovcama pođete kroz šumu, u onu jamu kamenje više ne bacajte! To se sad ne valja.

Obren Đekić (90) može biti najstariji živi Zlatiborac, a sedamnaest je imao kad od oca Ivana, solunca i ranjenika s Mačkovog kamena, poče slušati šta se u pećini Cerova zbilo. - Tajnu čuvah 72 godine, četiri meseca i jošte koji dan, sve dosad. Od starosti, vid sam izgubio, al' mi pamćenje osta celo, o zloj ljudskoj kobi, na ideologiju naslonjenoj. I sve što znadem sad ću reći vama, tužiocima i ko 'oće da čuje.

- Moj otac Ivan se, s komšijom Nikolom Rajevcem, tog juna '45. iskrao na ovo brdo u Mušvetama nad nama. Gledali su izdaleka kako trojica prema jami odvode mladiće, povratnike iz rata, vezane žicom. Čim se ona trojica udaljiše, otac priđe jami. Video je lokve krvi svuda unaokolo i na njima rojeve muva. I jedan opanak kod otvora s kojim nije znao šta će, pa ga je ubacio dole. Isto se ponovilo dva ili tri dana zaredom. Sve u cik zore, sa istim dželatima - govori Obren, u svojoj kući u Sušici, odakle se brdo Cerova uzdiže. - Sledećeg jutra dođe nam na vrata J. B. iz Mušveta. Žena u užas pretvorena, oca pita: "Šta se ovo pobogu radi?" NJen sin, begunac od osvete partizana, krio se tih dana u kukuruzima. Tako se dogodilo da je sve video. Reče žena, a ja upamtih: B. A. sa D. R. i Đ. M. (imena poznata redakciji) ubijaju ljude nad jamom! Ova su trojica Zlatiborci. Predvodio ih je B. A., jer je on jedini u toj grupi mogao znati za ovu pećinu.

Ivan, vojnik svikao na stravu, nije mogao da ćuti. Po'ita u Čajetinu, da nađe Sretenovića, šefa Ozne. Pa šta mu dobri bog da, i njemu i njegovima.

EKSKLUZIVNO Predali se partizanima, pa završili na dnu jame!

- Sretenović dođe čezom u pratnji DŽ. R i U. D. iz Branežaca. Otac udbaše povede do jame. Upita Sretenović: "Ko je ovo uradio?" Otac mu reče imena. Bi samo da ocu uzeše frontovsku kartu, invalidninu stečenu na Mačkovom kamenu. I građanska prava. Mi, iz blagostanja stečenog kada smo pre rata našu zemlju prodali za novi put, padosmo u siromaštvo. Sa jamom ništa ne uradiše, napraviše se ludi - nastavlja priču starac. - Ostasmo mi sami, sa svojom istinom. Da na Zadušnice sveće palimo nad jamom. Ko bi o stravi govorio, odmah bi ga proglasili ludim ili mu mesta među ljudima više nije bilo.

Kosti stradalih na dnu jame

Tako ućutkani, svedoci preživeše poratne godine i još sedam decenija. Sve osta ko da se nije ni desilo. Strah i šaputanje naseliše zlatiborska brda. I sveštenici su ćutali. Nisu hteli, il' smeli, ni opelo da održe nad jamom. Tad u Mušvete dođoše dve žene. Kažu iz Kosjerića potegle. U crnini, da ubijene muževe traže.

- NJima je neko došapnuo tačno mesto gde su im muževi skončali. Otac ih, dva meseca posle pokolja, povede do pećine. Reče jedna od njih da joj se muž zvao Srbo - dodaje starac. - Tako saznadosmo ime jednog jedinog mučenika. A tih dana su uhvaćene četnike masovno dovodili u Čajetinu, bilo ih je između dve i tri stotine. I svima im se odatle trag gubi.

Reporter Novosti nad jamom

Držali su partizani zarobljenike u kafani, u centru Čajetine. Obećavano im je da će odatle kućama. U Kosjerić, Valjevo, u sela zapadne i jugozapadne Srbije. Tamo nikad nisu stigli. Neki su skončali u jami Cerova. Govorili su najstariji, baš kao za ovu jamu, da negde u blizini postoji još jedna, isto krcata kostima. Ona još nije nađena.

Pokošenoj mladosti podižu spomenik

- Ostali zarobljenici sprovođeni su u užički zatvor. Samo je jedan među stotinama preživeo. On je posvedočio mom ocu, početkom pedesetih, da su svi iz njegove grupe poubijani posle dolaska u grad. Samo je on nekim čudom ostao - završava starac priču čuvanu u duši duže od sedam decenija, pa nas ispraća i pokazuje kako ćemo do jame stići. - Još da znate, onaj B. A., koji je dželate predvodio, odselio se u Banat. Tamo je i umro...

Kosti stradalih na dnu jame

Od starčeve kuće, preko zlatiborske magistrale, pa tri-četiri kilometra kroz gustu neraskrčenu šumu i šipražje, stiže se do jame Cerova, na tromeđi Mušveta, Mačkata i Krive reke. Korak po korak idemo kroz nedođiju, sa Nenadom Šišovićem, radnikom čajetinskog javnog preduzeća. Na dnu pećine, freskopisac i speleolog Dimitrije Mirko Ćelić iz Prigrevice kod Apatina pronašao je nedavno skelete stradalnika. Ruke i noge su im vezane žicom, baš kao što je Obren posvedočio.

Do Ćelićevog otkrića i objavljivanja dokaza o stradanju srpskih mladića u "Novostima", pre nekoliko dana, o zlom usudu srpskih mladića se ćutalo.

Samo su deca po onoj komandi Ivana Đekića, solunca i heroja s Mačkovog kamena, još pre sedam decenija prestala kamenje u jamu da bacaju.

Otvor jame Cerovo

TAJNA O DEVOJCI

Pećina u Mušvetama potpuno je neistražena. Zna se samo da postoji još jedan ulaz i da pored dvorane u kojoj su nađene žrtve postoje još dva dugačka podzemna kraka. Pećina ima izuzetnu vrednost zbog pećinskog nakita kakav se retko gde može videti.

- Iza drugog ulaza, priroda je verno izvajala figuru devojke "kao od majke rođene". Najstariji pamte da je devojka, u prirodnoj veličini, imala glavu psa. NJu je neko, ne tako davno, slomio, pričinivši tako ogromnu štetu - svedoči jedan meštanin Mušveta.

SPELEOLOZI PONOVO SILAZE

Opština Čajetina rešena je da do kraja istraži pećinu u Mušvetama i da nastradalim mladićima podigne spomen-kompleks.

- Narednih dana speleolozi će ponovo sići u jamu. Prethodno ćemo pozvati tužilaštvo, koje je obavešteno o otkriću masovne grobnice, da uradi svoj deo posla. Na teren su već izašli radnici našeg komunalnog preduzeća, da raskrče prilaz do jame kroz neprohodnu šumu, kuda je nekada prolazio turski put - kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Opštinsko veće je, samo dan posle objavljivanja otkrića masovne grobnice u "Novostima", donelo odluku o daljem istraživanju pećine. Na proleće, dodaje Stamatović, Opština će izdvojiti novac da stradalnicima podigne spomen-obeležje dostojno njihove žrtve i da omogući posete pećini.

JOŠ JEDNA GROBNICA

U zlatiborskim selima tokom 1945. godine nestalo je između 200 i 300 zarobljenih povratnika iz rata. Speleolozi će narednih dana prebrojati žrtve u jami Cerova, a na osnovu tragova koji su doveli do njenog otkrića, pokušaće da pronađu još jednu masovu grobnicu koja, sasvim izvesno, postoji u blizini.

Ostale žrtve, prema svedočenju Čajetinaca, odvođene su u Užice.

- Dobro smo zapamtili jednu pojavu s kraja rata. Dva-tri časa posle ponoći, čuo bi se zvuk kamiona nadomak zatvora, a zatim i bat koraka grupe zatvorenika koji su vozilima negde odvođeni - govori Milorad Iskrin, poznati istoričar iz Užica. - Malo kasnije, prolomili bi se nad gradom rafali...

Opanak U pećini nađeni predmeti koji su pripadali ubijenima

U istraživanju koje su sprovele "Novosti", obelodanjeno je da su egzekucije obavljane na više crnih tačaka: na Šančevima, u Krčagovu, u Zukovini na vrhu današnje Ulice Mage Magazinović, u Ćendovini, uz obalu Đetinje, na Pori, u blizini Uremovačkog potoka.

U opštinskim knjigama, poratna vlast je ova mesta obeležavala crnim tačkama, kao mesta na kojima građevinci ne smeju kopati.

Radnici JKP krče neprohodan put do jame

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

pereee

14.10.2017. 22:14

Dok su hrvati svoje koljace skrivali, mi smo se tamanili do kraja, verujem da je ogroman procenat nevin, ali bitno je da se ubija, zar ne srbi!

Marko

14.10.2017. 22:14

postovani novinari,dobro je sto pisete o ovome,ali mi nije jasno uasto nepisete ime i prezime nego samo inicijale ubica

aasddas

14.10.2017. 22:20

Nisu ideologije zloupotrebljavale Srbe, već (pojedini) Srbi ideologije kako bi pravdali svoju ličnu potrebu za krvolokom. "...naše ogledalo i naša najrazornija žica..." što reko jedan pametan čovek.

Neko

14.10.2017. 22:29

Ubijali nas Nemci, ubijali nas Cetnici, ubijali Partizani, ubijale Ustase. Ostasmo zivi, ali ludi. Jedni velicaju Cetnike, drugi Parizane, treci bi da se bratime sa Ustasama, cetvrti prizeljkuju Nemce da nas opet okupiraju.

Mislilac

14.10.2017. 22:29

Komunisti dzelati....zar je moralo ovoliko vremena da prodje da bi se sve konacno obelodanilo? Kako li su dzelati sve ovo vreme spavali?

Jasenovac

14.10.2017. 22:33

da li je trebalo toliko vremena da se progovori? Da li je moguce da se imena i prezimena ne znaju? Zasto se krije i ko su ti zlotvori?

MarkoBgd

14.10.2017. 22:36

Hvala starini Obrenu za ovo svedočanstvo i što je istinu sačuvao. Mi koji smo sada sposobni, moramo da istrajemo da se ovo rasvetli i straži do kraja. Da ne bude još jedna zabašurena grobnica Srba. Odavno ih je previše !

Dusan

14.10.2017. 23:32

Koliko je meni poznato oko 20.000 silom mobilisanih mladica su cetnici poveli 1944. godine preko Drine i skoro da se niko nije vratio svojoj kuci. Likvidirani su samo zato sto su bili iz Srbije.

Чикаго

15.10.2017. 12:48

@Dusan - А одакле је то теби познато ? Могу и ја да кажем да су партизани тако повели 300.000 Српске омладине и све отерали у Јасеновац

Деки

15.10.2017. 00:18

Бог је велики, а истина се не може сакрити. Не морате објављивати имена крвника, али би било лепо да обиђете њихове потомке, да се уверите како "лепо" живе. Неки од њих се јављају и овде на коментарима, када треба да бране ћопавог загорца и његове проклете комуњаре. Комунизам је највеће зло које је задесило овај наш народ. Ти малоумници нису презали ни своје симпатизере да жртвују и убијају,а омиљени су им били голобради младићи, које су мобилисали и слали на немачки нишан, у сигурну смрт.Стока.

zaliv.net

15.10.2017. 01:06

Titova zla i njegova posleratna propaganda su podelila nas Srbe. Tito je pobegao iz okruzenja Hrvata, dosao medju Srbe i podelio ih, zapoceo gradjanski rat medju nama i obracunao se sa onima koji nisu bili za tu promasenu ideologiju a ratovali su protiv okupatora. Ne samo da je odgovoran za silna zla vec je u tolikoj meri oblatio cetnike da je sad to tesko ispraviti u onim ispranim glavama koje su i svoju decu ucili da su cetnici zlo i tome slicno. Vecina cetnika su bili casni i posteni ljudi

Чикаго

15.10.2017. 03:05

То су Титови партизани!! А још увек том највећем убици Срба гроб стоји у сред Београда, па га још и почасна стража чува! Никад се ми Срби опаметити нећемо

тлн

15.10.2017. 04:10

Исто као да је између првог и другог рата прошло милион година...... не ваља народ у Србији....

David Pravnik

15.10.2017. 06:49

Ratni zlocini nikad ne zastarevaju. Zlocinci moraju biti pohvatani i sudjeni a njihova imovina konfiskovana - To kazu knjige indjijele.

ime ili nadimak

15.10.2017. 13:02

@Tako su sve države radile - neo-komunisticki/internacionalisti su najgore izdajice srpskoga roda.

Mire

15.10.2017. 08:07

Izgleda da je ovog bilo po čitavoj Srbiji(ne Jugoslaviji nego Srbiji).Bilo je u medijima,pre par godina,da je i u G.Milanovcu nadjena masovna grobnica na tzv Brdu Mira.Tu su takodje streljani neistomišljenici posle 2.sv. rata.Deo brda je gradsko groblje a ostatak je pošumljen borovima(svi se osušili pa je grobnica otkrivena) i sve je smišljeno proglašeno spomen parkom tj nema iskopavanja,gradjevinskih radova i sl.

Mire Mare

15.10.2017. 14:36

@Mire - Po Srbiji je bilo naj masovnije. Ni Srbe u Bosni i Krajini nisu zaboravili. Bilo je masovni i pojedinacni streljanja i umorstava. Upamtio sam pricu iz djetinjstva....Negdje 1946 god. ustase ( grupe koje su ostale iza rata) su sacekale 2 kamiona sa regrutima iz Srbije (20 mladica bez oruzja) i pobile. Narodna vlast nebi ljena i odmah pokupi 10 mladji, vidjeni Srba iz obliznjeg sela ( 10 km. udaljenog) i postrelja bez suda kao navodne izvrsioce. ...

Sumadinac

15.10.2017. 08:26

Iz ovog i mnogo drugih razloga je vreme da se u Srbiji suocava sa Titovom hrvatskom-koministickom-fasistickom diktaturom i da skinemo taj jaram zvani "Socijalizam, Jugoslavija itd" s vrata.

alfa...!

15.10.2017. 14:29

@Sumadinac - Sumadinac nemoj da pričaš gluposti,srbi su bili oni koji su videli samo Jugoslaviju.......

Jovo Caruga

15.10.2017. 08:43

50 Godina su nas ucili da su Cetnici domaci izdajnici i krvoloci, latili se cakije od cakije i izginuli..

Чикаго

15.10.2017. 12:47

@Jovo Caruga - То су нас учили Тито и партизани. Па не мислиш ваљда да ће комунисти да пишу истину ??

Душан Вуковић

15.10.2017. 08:51

Г Стаматовић је частан Србин који ће ово хришћанско дело да уради како треба.На жалост пуна је Србија оваквих стратишта за која се знају локације а председници општина за њих не хају,.НПР стратиште на ушћу р Грочице у Дунав где је уморено више од хиљаду "народних непријатеља" и то ПОСЛЕ "ослобођења"!!!Покољ је био у новембру 1944.Обрену Ђекићу желим свако добро од Бога.

DW

15.10.2017. 08:56

Zašto se imena egzekutora kriju iza inicijala?! Narod treba da zna imenom i prezimenom ko su ti "ljudi"!

mladjo

15.10.2017. 09:06

Мала је разлика између усташа и српских комуниста, по питању уништења српства и православља...

Aleksandar

15.10.2017. 09:16

samo se pitam sta li bi draza i ostali izdajnici uradili da je situacija nedaj boze bila obrnuta? sluzili bi oblande i pecenje?

Aleksandar

15.10.2017. 09:17

nisam neki strucnjak ali znam samo jedno da partizani nisu tajno surovali sa fasistima i ustasama

bljak

15.10.2017. 09:48

@Aleksandar - Sta se covece uzbudjujes? Da nisi u jednom od onih stanova sto je Broz delio odanima? Doduse to je sad privatno!

Milan

15.10.2017. 10:19

@Aleksandar - Nisu tajno nego javno,sve se zna i sve je dobro potnato. O saradnji između KPJ i ustaša pre drugog svetskog rata postoje neoborivi dokazi i sve je bilo javno. Tokom rata ljubav se nastavila. Užas.

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:33

@Aleksandar - Познат је говор ЈБТита на Бањици 1944 те кад је заповедио комунистичким јединицама да се на територији Србије морају понашати"као окупатори"!!!Узгред у "ослободилачким" јединицама је огроман број био усташа које је ЈБТ превео у партизане.

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:40

@Aleksandar - . Влатко Мачек у говору на радију, 29. новембра 1943. године позива Хрвате да се врате у братско крило Југославије. Три године раније, 10. априла 1941. године позвао је Хрвате на послушност Павелићу.Те јединице су "ослобађале" Србију!

kanda

15.10.2017. 10:42

@Aleksandar - Onda i ne znaš ništa! Znaš ono što su ti kazivali ti zlikovci, njihovi potomci i sljedbenici. Tu "istoriju" okači mačku o rep. Tu su tačni samo poneki datumi, a sve ostalo je sklop laži i falsifikata. Istini, bez obzira koliko je teška i surova, treba hrabro pogledati u oči kako ova ideološka pošast ne bi ponovo odnijela svoje žrtve.

jaja ture

15.10.2017. 09:20

Joooj, da je ovo jedina ovakva strasna prica.... nego ima mnoooogoo! Ima Srba koji su mnogo kvarljiva roba!!! To je osnovni nas problem, za saku vlasti, za dinar vise sve bi ti izdali, pobili, oteli....E sa takvima mi jednom treba da raskrstimo.

Zoki

15.10.2017. 10:29

Šta odakle su? Odakle i oni koji su cinkarili za Goli Otok, oni koji su kao četnici klali komuniste, muslimane i one koji su im se zamerili "za među". Odakle su se punili janjičari. To smo sve mi. Šta je bilo sa zarobljenim partizanima, njihovim porodicama - ženama i decom koje su "posetili" ti isti četnici? Ko je bio glup, i opet, gluuuup, da veruje kako su partizani bili čisti, lepi i dobri i samo to, a iz istog su naroda kao i četnici, a ovi bili zli, prljavi i pohlepni.... taj je i sad glup.

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:48

.Прочитати: „Србији није довољно пуштено крви“, рекао је Милован Ђилас у првој изјави из „ослобођеног“ Београда. „Србија нема чему да се нада. За њу неће бити милости“, рекао је Ј. Б. Тито у говору на Бањици новембра месеца. Прва изјава „полудивљег“ Слободана Пенезића Крцуна, како га назива писац књиге „На страшном суду“ др Радоје Вукчевић, гласила је: „Премного вас је остало у животу, али још имамо времена да ту грешку исправимо“.

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:49

Прочитати:Према изјави Душана Биланџића, на седници Политбироа Комунистичке партије десет дана по заузимању Београда Ј. Б. Тито је рекао: „Ми се у Србији морамо понашати као у земљи коју смо окупирали“. (Биланџић је забележио и Титову изјаву из 1974, поводом оптужби да новим уставом Србију жели да сведе на Београдски пашалук. „Па то и хоћу“, рекао је.)

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:55

„Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo" - Slobodan Penezić Krcun, prva izjava u oslobođenom Beogradu

Деки

15.10.2017. 14:53

@Душан Кокорин - То дивље златиборско говече, слободан пенезић крцун, који је на крају прошао незаслужено добро,је посејао силна зла у име ђавољег симбола, петокраке! Познато је његово дивљање по Београду након ослобођења, тј. уласка Црвене армије. "На тенковима" Црвене армије, ћопини следбеници су ушли и шатро ослободили Београд, осигурали себи власт за коју су се месецима шугавили по шумама Босне. Шта крцун није стигао мучки да силује, то је мучио по затворима (капавац је његов изум). То је комунизам изнедрио!

Душан Кокорин

15.10.2017. 10:57

Стравичну слику комунисти су оставили и у Чачку. У подрумима катастарске управе и соколског дома пронађени су лешеви без главе, док су у подруму испод среског начелства нађени људске очи и просут мозак. Немачки извештаји јављали су о клању жртава, а недићевски о убијању секирама. Главни егзекутор био је Милан Бата Јанковић, који је симболично носио црвену рукавицу без прстију, на левој руци, а убијао је чекићем.

Apostol

15.10.2017. 15:02

Ma dajte to su oni poderani sumnjaci koji su citav rat gladni bili i pobedili,nisu oni takvi bili "partije mi i Tita"

Blagoje Jovovic

15.10.2017. 15:56

Velika je sramota za Srbiju i celokupni Srpski narod,da u Beogradu srpskoj prestonici vec 40 godina mirno u kuci cveca pociva hrvatski zlocinac koji zatro i zavio u crnu skoro pola milona Srpskih porodica.Pod hitno podneti peticiju da se kuca cveca konacno srusi i na tom mestu podigne spomen kompleks svim nevinim zrtvama uzasno komunistickog terora.

floyd

16.10.2017. 16:31

Бивша држава СФРЈ, ПОПЛОЧАНА ЈЕ МАСОВНИМ ГРОБНИЦАМА, које су починиле комунистичке власти, у периоду од Октобра 1944. па све до краја 1945. године! Само у Србији постоји око 200 масовних гробница , према резултатима истраживања комисије формиране од стране скупштине РС. До сада је само једна ексхумирана и то на једвите јаде! Проблем је што убице невиног народа имају име и презиме, и потомке који за почињена недела нису криви. Поставља се питање ЗАШТО реституција касни, ко врши опструкцију.....!