Srbi sa Kosmeta: Albanci nas teraju ali otići nećemo

Dragana Zečević

17. 09. 2017. u 22:02

Sa sunarodnicima u Prilužju i Plemetini na Kosmetu, koji nikada nisu napuštali svoje domove. Posebno smo ponosni što se iz naših mesta niko nije iselio od 1999. godine

Срби са Космета: Албанци нас терају али отићи нећемо

Ispred Osnovne škole u Prilužju na odmoru vrvi od učenika

SVAKODNEVNO odolevamo napadima i pljačkama Albanaca... I tako godinama pokušavamo da organizujemo život, na najbolji mogući način. Gotovo niko od nas nije napusti svoj dom posle 1999. godine, ali bi nam opstanak olakšalo formiranje nove opštine u okviru najavljene Zajednice srpskih opština.

Govore ovako uglas Srbi iz Prilužja i Plemetine, najvećih srpskih sredina u centralnom delu Kosmeta, posebno ističući činjenicu da niko od njih nije prodao svoju imovinu. Meštani kažu da rade i obrađuju svoja imanja kraj Laba i Sitnice, a ključni problem je, kako ističu, to što se u proteklih 18 godina niko nije zaposlio.

- Zato je najteže za mlade - ukazuje Aca Mišić, predsednik Privremenog organa Vučitrn sa sedištem u Prilužju.

- Posebno smo ponosni što u osnovnim školama imamo gotovo 300 učenika, a u Srednjoj tehničkoj školi više od stotinu đaka, kao i to što dečji vrtić nije u stanju da primi sve mališane jer je trenutni kapacitet pedesetoro dece.

Ukazujući na to da je prosečna starost žitelja u ovoj srpskoj sredini 35 godina, naš sagovornik kaže da je ponosan i na mlade bračne parove koji su ostali da žive u Prilužju. Podseća da su sredstvima Vlade Srbije sagrađene tri zgrade sa 26 stanova, ali i ponavlja da je prioritet zapošljavanje mladih.

- Svi ovde živimo uglavnom od poljoprivrede i pojedinih primanja iz Srbije. Ali najteže je doći do posla. A naše mesto idealno je za izgradnju mini-pogona koji bi se bavili preradom poljoprivrednih proizvoda - govore nam meštani, i napominju da funkcionišu i pošta po srpskom sistemu, Dom zdravlja, Centar za socijalno, Kancelarija za tržište rada... - Iako nama mlađima nedostaju kulturni događaji, ipak bi nam najviše značila radna mesta, jer većina nas je završila fakutete u Kosovskoj Mitrovici, ali, nažalost, nemamo gde da radimo.

I dok ispred OŠ na odmoru vrvi od učenika, slično je i na ulicama. Da život u Prilužju nije stao, govore i uređena dvorišta i kuće od kojih su mnoge renovirane ili sa sveže okrečenim fasadama, što često nije slučaj u ostalim srpskim sredinama u Pokrajini.

- Iako nam bezbednost nije na najboljem nivou, imamo gotovo sve uslove za normalan život. Zato se nadamo da će se, kao što najavljuju naši predstavnici, uskoro formirati Zajednica srpskih opština, kako bi se u okviru nje formirala i nova opština koju bi činili naše Prilužje i obližnja Plemetina. To bi predstavljalo dodatnu sigurnost za nas, ali i nova radna mesta za omladinu - pričaju žitelji Prilužja, čije nade dele i meštani nekoliko kilometara udaljene Plemetine.

Veruju da bi tada više odlučivali o sopstvenoj sudbini i svom mestu koje se nalazi nadomak same Termoelektrane u Obiliću. Ni iz Plemetine se niko nije iselio, iako su Srbi i ovde izloženi čestim pritiscima i pljačkama imovine. Do sada su im iz sela ukrali 40 krava i pokušali da ukradu jedan traktor.

Pročitajte još - Albanci gospodare mojom njivom

- Ali ni to nas neće naterati da se iselimo, kao ni činjenica što nam vlasti u Prištini uporno naseljavaju Rome iz Makedonije ili ne znam već odakle - govori nam Zoran Vuksanović (59), domaćin iz Prilužja, nekadašnji radnik u Elektrani.

U dvorištu Ivice Kovačevića u Plemetini

I dok opominje da je više hiljada srpskih radnika proterano s posla iz Elektrane i javnih površinskih kopova nadomak sela, objašnjava da je, iako većina njih prima minimalac i povremeno je angažovana u centranoj Srbiji, nedopustivo to što u Termoelektrani nema srpskih radnika, osim možda nekolicine stručnjaka angažovanih iz centralne Srbije. I Ivica Kovačević, kojem su nepoznate osobe pre nekoliko dana ukrale dve krave i tri teleta, radio je 22 godine u Elektrani. Potom je nastavio da se bavi poljoprivredom, a najviše stočarstvom.

- Mislim da se i te pljačke kojima smo izloženi izvode s ciljem da nas proteraju odavde. Ali ja sa četvoro odrasle dece, od kojih su tri kćerke završile fakultete a sin je srenjoškolac, ne nameravam da idem odavde. To ne žele ni moja supruga, ni majka, tako da o tome i ne razmišljamo - priča Ivica, napominjući da kada bi želela, policija bi vrlo lako mogla da pronađe lopove.

SAMI DA ORGANIZUJU ŽIVOT

U PLEMETINI i Prilužju, najvećim srpskim sredinama u centralnom Kosmetu koje pripadaju većinski albanskim opštinama Obilić i Vučitrn, živi oko 5.000 Srba. Nenad Denić, predsednik Privremenog organa Obilića, ističe da bi formiranje nove opštine, koja bi objedinjavanjem ove srpske sredine značila opstanak žitelja, predstavljalo i bolju organizaciju zaštite Srba.

SVOJI NA SVOME

PODJEDNAKO udaljeni, po dvadesetak kilometara, od Gračanice, Kosovske Mitrovice i administrativnog prelaza Merdara, žitelji Prilužja kažu da se osećaju kao svoji na svome. I zato ističu da prethodnih godina nisu odlazili, niti razmišljaju o odlasku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Schaumburg Illinois

18.09.2017. 01:34

Oterace vas unutrasnji dialog ili ti kako legalizivati izdaju.Lekcija br.1

Petar

18.09.2017. 15:31

Jadna je Srbija koja trpi i Vas i ove sto su dosli .Isprodavali sve za debele pare sagradili kuce po Srbiji i svi rade u paralelnim institucijama i zalazu se za Kosovo.Samo Srbin iz Srbije je izbeglica u sopstvenoj zemlji.

V.R.

19.09.2017. 15:17

Odmah po ustolicenju Haradinaja uz blagoslov srpskih politicara sa KiM a na nagovor politickih mufljuza iz Beograda, siptarski teroristi su dali do znanja svim tamosnjim Srbima da im tamo nema mesta, upadom u prostorije Crvenog Krsta. Sto znaci da, sve sto nosi predznak KRSTA, nece biti tolerancije prema takvima i da ce oni koji se krste biti proterani sa tih prostora, dok nam "nasi" mufljuzi gromoglasno obecavaju sve bolju buducnost ako nam je jos gore.

Ђура Змај

21.09.2017. 05:43

Где је министар Ружић да их посети и помогне у решавању проблема.?!

Ђура Змај

21.09.2017. 05:45

MINISTAR O FORMIRANJU VLADE KOSOVA Ružić: Važan interes Srba, ne treba da robujemo mitovima!Autor: Tanjug | 10.09.2017. Ministar državne uprave Branko Ružić smatra da je interes Srbije i kosovskih Srba da budu maksimalno uključeni u rad kosovskih institucija.