Žičara vredna 9,5 miliona evra trune u šipražju!

E. V. N.

22. 10. 2016. u 18:29

Delovi za zlatiborsku gondolu brže-bolje kupljeni, a već godinu i po stoje na livadi, zarasli u bagrenje. Oprema stigla iako nisu bili obezbeđeni ni projekat ni građevinska dozvola

Жичара вредна 9,5 милиона евра труне у шипражју!

Konstrukcija čeka papire i montažu

NAJVEĆI deo opreme za buduću gondolu vredan devet i po miliona evra stigao je na Zlatibor još pre godinu i po, ali pitanje je kada će ona biti montirana. I novac za njenu izgradnju je obezbeđen iz kredita, a imovinsko-pravni odnosi još nisu rešeni. Opštinski odbor Srpske napredne stranke izražava sumnju da je predsednik opštine Milan Stamatovića ovaj projekat započeo traljavo i da je u realizaciju krenuo obrnutim redosledom. Počeo je, kako kaže Aleksandar Jeremić, predsednik opštinskog odbora SNS, da gradi kuću od krova. Bez rešenih imovinsko-pravnih odnosa, bez glavnog projekta i bez dozvole, ali je žurio da naruči i plati opremu.

- Oprema je ostavljena na tri lokacije gde bukvalno trune, gde je zarasla u korov i bagrenje, umesto da je uskladištena kako nalažu propisi - priča Aleksandar Jeremić. - Kabine nisu dopremljene, ali stubovi, klizači i još nešto od opreme jeste.

Opštinski odbor SNS poslao je, u oktobru 2014. godine, dopis Upravi za javni dug, Državnoj revizorskoj instituciji i Ministarstvu finansija u kojem ih upozorava na to da opština Čajetina ulazi u kreditno zaduženje kod Komercijalne banke i Banke Inteza na deset godina i kupuje opremu samo na osnovu idejnog rešenja, a da pre toga nije rešila problem s vlasništvom na zemljištu kojim bi gondola trebalo da prođe. Uz to, nije pripremila glavni projekat ni građevinsku dozvolu. Niko od nadležnih se, međutim, nije zainteresovao za ozbiljan problem u najavi.

Naprednjaci napominju i da je DRI još decembra 2013. godine u svom izveštaju napisala da postupak javne nabavke opreme nije sproveden u skladu sa zakonom i da je na osnovu tog izveštaja podnela krivične i prekršajne prijave protiv predsednika opštine i odgovornih osoba.

Ugovor je pretrpeo nekoliko izmena, jer u prvoj verziji nije ni pominjan Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao posrednik u plaćanju opreme firmi "Pomagalski". Prvi put se javlja u Aneksu 2 od 11. decembra 2013. godine.

- Takođe je čudno da u momentu potpisivanja ugovora sa izvođačem radova opština ima samo idejno rešenje, dok ne postoje ni glavni projekat gondole ni dozvola za njenu izgradnju - navodi Jeremić. - Zato nije jasno ni na osnovu čega su sa firmom "Jedinstvo" potpisali ugovor o izgradnji.

Aleksandar Jeremić i Milan Stamatović

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da bi radovi na izgradnji gondole trebalo da počnu odmah po dobijanju građevinske dozvole, a on očekuje da će se to desiti početkom novembra. Na optužbe odgovara rečima da su sve aktivnosti realizovane u skladu sa zakonom i ističe da opština već osam godina radi na realizaciji projekta izgradnje gondole, što je, kako kaže, i definisano strateškim dokumentima i planskim aktima.

- Radi što kvalitetnijeg postupka izgradnje ove instalacije, raspisali smo nabavku za tehničku dokumentaciju, projekte i opremu. Određena je trasa koja uglavnom obuhvata parcele u državnom vlasništvu - kaže Stamatović. - Vodili smo se idejom javnog interesa. Smatrali smo da će rešavanje imovinskih odnosa na državnoj imovini na kojoj nema objekata biti brzo završeno, pa smo ove postupke vodili paralelno, kroz usvajanje planova. Ispostavilo se da smo, u stvari, kroz aktivnosti rešavanja imovinskih odnosa na trasi gondole "zakačili" veliki problem poklanjanja državnih parcela privatniku. Tako da sad biva jasnije zbog čega ovaj projekat smeta mnogima. Mi smo gondolom sprečili da narodna imovina nestane u rukama tajkuna.


TRASA

ŠTO se tiče firme "Jedinstvo", koja je izabrana za izvođača radova, a za koju naprednjaci tvrde da je posao dobila pre nego što je utvrđena trasa buduće žičare, Stamatović odgovara:

- Trasa gondole jasno je definisana planskim dokumentima opštine Čajetina, posebno Planom detaljne regulacije za izgradnju gondole. Tačna pozicija stubova je definisana GPS koordinatama i na terenu. Sve te podatke, sa tačnim dimenzijama stubova, pozicijama, nagibom, potencijalni izvođači radova imali su pred sobom kada su konkurisali na oglasu za dodelu posla. Jedina kočnica su državni organi koji ne obavljaju svoj posao adekvatno.

DELOVIMA NE SMETA KIŠA

OPREMA je uskladištena na tri lokacije, u Braneškom polju u skladištu, ograđenom prostoru ispred hale, na lokaciji na Zlatiboru, uz trasu, kao i na parkingu u podnožju Tornika gde je 24 sata pod video-nadzorom i čuvarskom službom - objašnjava Stamatović. - Na svakom paketu koji stigne iz Francuske piše gde se može skladištiti. Komapnija "Pomagalski", koja je dala i garanciju za opremu, nije imala nikakvih primedaba na postupak skladištenja. Prostor održavaju čuvari i javna preduzeća opštine. Činjenica je da će sva ta oprema, sklopljena i montirana, biti deo instalacije koja je podložna atmosferskim uticajima, i kao takva je i dizajnirana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Zoran

28.10.2016. 09:34

@kurjak - Kurjače, trune jer zarasta u travu i korov. Ne visi niti se kreće žicom, gde joj je i mesto. Prolazim tuda često i video sam koroziju na pojedinim elementima. Idi pa pogledaj pa sedi da se provozaš kad je naprave a te elemente prefarbaju i zamaskiraju.

Djilkos

22.10.2016. 20:06

Leva ruka nema pojma sta desna radi, kao i mnogo toga u Srbiji.Cudno je da skupljaci otpadnog metala nisu dosada to prodali otpadima.Ali sada kad procitaju ovaj clanak, rasprodaja pocinje.