ZA vežbanje matematike, a pre svega za pripremu kontrolnih i pismenih, koristite Veneovu zbirku rešenih zadataka!

Ovo je decenijama, na početku školske godine, neizostavan savet profesora matematike u gimnazijama i nekim srednjim stručnim školama. Više od 40 godina, hiljade učenika srednjih škola, matematiku su počinjali da svladavaju sa zbirkom "Vene jedan", a maturirali uz "Vene četiri". Procenjuje se da je u Srbiji i regionu prodato oko dva miliona ovih zbirki rešenih zadataka.

Zato, vest da je autor ovih zbirki, čuveni profesor Vene T. Bogoslavov, posle kraće bolesti, preminuo 14. jula u 83. godini - mnogima nije promakla. Komentari su "preplavili" internet-stranice medija koji su ovu vest objavili.

Njegovi učenici, najviše iz Pete beogradske gimnazije, gde je profesor Bogoslavov predavao matematiku gotovo četiri decenije, kažu da je bio izuzetan profesor i vrstan pedagog starog kova. Bio je, tvrde, strog i vešt predavač, ali blage naravi, pa matematika na njegovim časovima nije bila bauk.

POSLEDNjI ČAS PRE odlaska u penziju 1999. godine, profesor Vene Bogoslavov, poslednji čas matematike, trebalo je da održi u junu. Zbog bombardovanja ga nije održao i bio je mnogo tužan. Rekao mi je da je godinama razmišljao i pripremao svoj poslednji čas, ali da je na najteži način sprečen da ga održi. Kada smo ga, potom, pozvali da zameni koleginicu, bio je presrećan, pa je poslednji čas održao 2003. godine - seća se Minić Savić, direktor Pete beogradske gimnazije.

- Raditi sa profesorom Veneom Bogoslavovim bila je izuzetna čast i zadovoljstvo - kaže Minić Savić, direktor Pete beogradske gimnazije. - Radio je predano i posvećeno. Imao je običaj da kaže: "Smatram ličnim neuspehom ako mom đaku na kraju školske godine zaključim jedinicu. Zato, svakog ko dođe do gimnazije, moram i mogu da naučim da iz matematike ima prelaznu ocenu". U našoj školi radio je 38 godina. Iako je u penziju otišao 1999. godine, dolazio je kad god nam je trebalo, sve do 2003, da zameni odsutne kolege matematičare.

Potom je Petu gimnaziju, seća se Savić, uvek posećivao za Savindan, ali i sa unucima kad su dolazili iz Kanade. Govorio je da želi da im pokaže kako izgleda ugledna srpska gimnazija.

- Za Savindan je, zbirkama zadataka, nagrađivao četiri učenika, po jednog od prvog do četvrtog razreda, koji su po mišljenju svojih profesora matematike napredovali u učenju ovog predmeta. Svim srcem je želeo da dokaže da se strpljenjem i upornošću sve "zamke" matematike mogu savladati - kaže Savić i naglašava da će komemoracija povodom smrti profesora Bogoslavova, u Petoj beogradskoj gimnaziji biti održana prvih dana septembra.

PRVO "VENE ČETIRI" POSLE privremenog rada u dve beogradske zanatske škole i Jedanaestoj gimnaziji, profesor Bogoslavov je stalno zaposlen u Petoj beogradskoj gimnaziji od 1965. Dodeljeno mu je odeljenje maturanata, "prirodnjaka". Dobio je samo plan i program nastave, a zbog nedostatka usklađenog udžbenika, profesor je počeo da prikuplja zadatke iz matematike - svoje, kolega iz drugih gimnazija i ruskih stručnih časopisa. Kada je sakupio 1.000 zadataka, predao je rukopis zbirke za četvrti razred, koji je štampan 1968. godine. Osim u Srbiji, zbirka se ubrzo našla i u biblioteci Pete zagrebačke gimnazije, a potom u Ohridu, Puli, Sarajevu...

Neki od učenika čuvenog profesora matematike, sada su univerzitetski profesori, ugledni lekari, advokati, privrednici. Među njima je i Petar Škundrić, profesor Tehnološkog fakulteta u Beogradu, bivši ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

- Bio je divan čovek - priča Škundrić, kome je profesor Bogoslavov predavao 1965. i 1966. godine. - Blag, tih i vrlo posvećen matematici, ali i đacima za čije nestašluke je imao mnogo razumevanja. Složenim matematičkim problemima pristupao je jednostavno i nama vrlo razumljivo, pa smo matematiku lako i brzo učili. Najbolje "svedočanstvo" za to su zaslužene četvorke i petice iz matematike koje je imalo gotovo 80 odsto učenika mog odeljenja.

Veneov đak bio je i Igor Blažić - Inspektor Blaža, koji ne skriva tugu zbog, kako kaže, odlaska profesora od koga je mnogo naučio.

- Da nije bilo profesora Bogoslavova, nikada ništa iz matematike ne bih naučio - kaže Blažić. - On je bio profesor matematike koga su voleli svi đaci. To je vrlo retko, jer zbog predmeta koji predaju, profesori matematike obično nisu omiljeni.

Sahrana profesora Venea Bogoslavova, jednog od najpoznatijih matematičara Srbije i bivše Jugoslavije, biće sutra u pola jedan, na Novom groblju u Beogradu.