Kruševljanin rekonstruisao pet srednjovekovnih česama

S. BABOVIĆ

28. 11. 2013. u 06:42

Istorijsko nasleđe decenijama je bilo u korovu, a uskoro će zahvaljujući Miomiru Božiloviću i zvanično biti uvršteno u turističku ponudu

ZA manje od tri meseca Kruševljanin Miomir Božilović sam je rekonstruisao pet srednjovekovnih česama, koje su prepoznatljivi simboli grada Kruševca. Istorijsko nasleđe decenijama je bilo u korovu, a uskoro će zahvaljujući Božiloviću i zvanično biti uvršteno u turističku ponudu. Neimar kaže da je bio motivisan ljubavlju prema gradu u kome živi i da ne žali novac dat za oživljavanje istorijskih dragulja.

- Poslednjih 20 godina skoro se ništa nije radilo na očuvanju srednjovekovnih znamenitosti, a često sam slušao sugrađane kako se žale što su ovi ukrasi grada polupani i zapušteni - ističe za „Novosti“ Miomir Božilović, vlasnik građevinske firme „Vlasinac Igda“.

- Tako sam rešio da pređem s reči na dela. Prvo sam sredio Uroševu česmu, a kada sam video kakvo je oduševljenje nastalo posle kompletne rekonstrukcije ove česme, zadao sam sebi zadatak da sredim i sve ostale. To sam i uradio.

Nadležni su rado prihvatili pomoć građevinara, koji su se držali autentičnih nacrta srednjovekovnih česama. Radove su nadgledali i stručnjaci za očuvanje kulturne baštine. Na svakoj česmi radilo se najduže tri nedelje. Listom su i svečano otvarane: Uroševa, Lazarička, Česma dobre vode, Lazareva, Zulina česma.

Najmanje 20 radnika Božilovićeve firme bilo je svakodnevno angažovano na radovima. Počinjalo se oko sedam, a završavalo do 17 sati. Najviše posla bilo je oko čišćenja zapuštenih kanala i odvoda, uklanjanja grafita i uređenja zemljišta. Iako su Kruševljani ponosni na svoju srednjovekovnu istoriju, umeli su da koriste stare česme za pranje tepiha, automobila, polivanje bašti...

- Svuda smo se potrudili i da uredimo okolinu, osvežimo staze, postavimo klupe, tako da česme osim za ukras budu uređene i za šetnju, turističke obilaske - objašnjava neimar.

Iako Božilović ne želi da govori o ciframa, saznajemo da je nekoliko desetina hiljada evra koštao samo materijal, a tu su i troškovi prevoza đubreta, šuta, čišćenja, rekonstrukcije...

- Bio sam motivisan samo željom da se na neki način odužim gradu u kome živim i gde će, nadam se živeti i moja deca - objašnjava vlasnik porodične firme koja postoji od 1990. godine.


DONATOR

SAMO ove godine, građevinac Miomir Božilović besplatno je renovirao kapiju i prilaz igralištu kod Osnovne škole „Jovan Popović“, sredio zemljište oko Osnovne škole „Dositej Obradović“, uredio dvorište obdaništa „Naša radost“, a pomagao je i talentovanim studentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Cilibar

28.11.2013. 08:13

Hm a voda na istim nije za pice.Cudno je to zakasnelo i pozno "rodoljublje",tj zna se njegova pozadina.

Miro Markovic

28.11.2013. 19:16

Hvala ti g-dine Bozilovicu! Svako dobro ucinjeno za sve ljude se uvek vraca stostruko kao Bozja nagrada. Kako srece da smo svi tako savestni I vredni da samo radom doprinosimo svojoj sredini, komsiluku, i porordici. Mi samo umemo da "kukako na svojim dacima", da kritikujemo, da se zalimo, a nikada ne pokazujemo na svojem primeru kako treba ziveti kao dobar gradjanin, bez obzira da li zivimo u velikom gradu, varosici ili zabacenom selu. 'Budimo ljudi', govorio je patrijarh Pavle!

Dusan

28.11.2013. 23:58

Iz Beograda sam, a Krusevac sam posetio samo jednom u zivotu, ali se tako obradujem kada cujem ovakve vesti o dobrocinstvu, jer je to tako lep gest koji ostaje upisan u istoriji i svi mi bismo svom rodnom mestu ili mestu nasih predaka trebali da se oduzimo na neki nacin... Da negujemo nase nasledje, da cuvamo to, da se ponosimo time...

Mladen Sudarevic

29.11.2013. 19:00

Cudi me da se jos niko nije javio sa nekakvim zlobnim komentarom. Iako nikada nisam bio u Krusevcu zelim da se zahvalim ovom gospodinu na njegov rad i napor da obnovi ove cesme. Takodjer, hvala Novostima sto su objavili ovu reportazu.

mirka

29.11.2013. 19:13

Svaka cast za privrzenost svom gradu i ljubav prema nasoj istoriji.Da je samo vise takvih ljudi.Dao ti Bog jos vise da imas.

Natali

07.04.2014. 20:44

Svaka cast gospodinu Bozilovicu! Presrecna sam kad cujem da ovakvi ljudi postoje! Mada bih na mestu nadleznih bila posramljena, jer je njih posao da to ucine, a ne gradjani. Svakako sve pohvale gospodinu i puno srece u zivotu! Veliki pozdrav!