ZA manje od tri meseca Kruševljanin Miomir Božilović sam je rekonstruisao pet srednjovekovnih česama, koje su prepoznatljivi simboli grada Kruševca. Istorijsko nasleđe decenijama je bilo u korovu, a uskoro će zahvaljujući Božiloviću i zvanično biti uvršteno u turističku ponudu. Neimar kaže da je bio motivisan ljubavlju prema gradu u kome živi i da ne žali novac dat za oživljavanje istorijskih dragulja.

- Poslednjih 20 godina skoro se ništa nije radilo na očuvanju srednjovekovnih znamenitosti, a često sam slušao sugrađane kako se žale što su ovi ukrasi grada polupani i zapušteni - ističe za „Novosti“ Miomir Božilović, vlasnik građevinske firme „Vlasinac Igda“.

- Tako sam rešio da pređem s reči na dela. Prvo sam sredio Uroševu česmu, a kada sam video kakvo je oduševljenje nastalo posle kompletne rekonstrukcije ove česme, zadao sam sebi zadatak da sredim i sve ostale. To sam i uradio.

Nadležni su rado prihvatili pomoć građevinara, koji su se držali autentičnih nacrta srednjovekovnih česama. Radove su nadgledali i stručnjaci za očuvanje kulturne baštine. Na svakoj česmi radilo se najduže tri nedelje. Listom su i svečano otvarane: Uroševa, Lazarička, Česma dobre vode, Lazareva, Zulina česma.

Najmanje 20 radnika Božilovićeve firme bilo je svakodnevno angažovano na radovima. Počinjalo se oko sedam, a završavalo do 17 sati. Najviše posla bilo je oko čišćenja zapuštenih kanala i odvoda, uklanjanja grafita i uređenja zemljišta. Iako su Kruševljani ponosni na svoju srednjovekovnu istoriju, umeli su da koriste stare česme za pranje tepiha, automobila, polivanje bašti...

- Svuda smo se potrudili i da uredimo okolinu, osvežimo staze, postavimo klupe, tako da česme osim za ukras budu uređene i za šetnju, turističke obilaske - objašnjava neimar.

Iako Božilović ne želi da govori o ciframa, saznajemo da je nekoliko desetina hiljada evra koštao samo materijal, a tu su i troškovi prevoza đubreta, šuta, čišćenja, rekonstrukcije...

- Bio sam motivisan samo željom da se na neki način odužim gradu u kome živim i gde će, nadam se živeti i moja deca - objašnjava vlasnik porodične firme koja postoji od 1990. godine.


DONATOR

SAMO ove godine, građevinac Miomir Božilović besplatno je renovirao kapiju i prilaz igralištu kod Osnovne škole „Jovan Popović“, sredio zemljište oko Osnovne škole „Dositej Obradović“, uredio dvorište obdaništa „Naša radost“, a pomagao je i talentovanim studentima.