Autistični dečak pametniji od Ajnštajna!

S. M.

03. 10. 2013. u 20:30

Аутистични дечак паметнији од Ајнштајна!
Mada su lekari govorili da neće umeti ni pertle da veže, danas 14 godina star Džejkob Barnet sprema diplomski rad iz - kvantne fizike

DŽEJKOB Barnet svojevremeno „obeležen” dijagnozom autizma, a trenutno sprema diplomski rad iz - kvantne fizike. Lekari su njegovim roditeljima saopštili da njihov sin verovatno nikada neće znati ni da veže pertle na cipelama. Međutim, ispostavilo se da 14-godišnji dečak iz Indijane ima veći IQ od Ajnštajna, čak je održao govor na prestižnoj godišnjoj TED konferenciji (Technology, Entertainment, Design).

Kada je dečak u uzrastu od dve godine dobio dijagnozu srednjeg do teškog autizma, roditeljima je rečeno da je najbolje da bude „ubačen” u program specijalnog obrazovnog sistema. Predavači su ubeđivali njegovu majku Kristen da joj sin nikada neće naučiti više od najosnovnijih veština.

Međutim, Džejkob nije prihvatao ovakvu vrstu nastave - kako kaže njegova mati u knjizi koju je nedavno objavila - povlačio se sve dublje u sebe i odbijao da sa bilo kim razgovara. Ali, Kristin je primetila da je, kada nije na terapiji, Džejkob radio „spektakularne stvari” - na svoj način:

„Pravio je mape svuda preko našeg poda koristeći štapiće za uši. To bi bile mape mesta koje smo posetili i on bi zapamtio svaku ulicu” - rekla je ona za BBC.

Jednog dana, mama je dečaka odvela da posmatra zvezde. Nekoliko meseci kasnije, ponovo su posetili planetarijum gde je predavao jedan profesor. Kad god bi profesor postavio pitanje, Džejkob bi podigao ručicu i počinjao da odgovara - lako razumevši komplikovane teorije o fizici i kretanju planeta.

Inače, on je ćutao veći deo detinjstva, a kada je progovorio - mogao je da komunicira na četiri različita jezika. Tada je Kristin shvatila da je Džejkobu možda potrebno nešto što mu ne daje pravilnik specijalnog obrazovanja, pa je rešila da uzme stvari u svoje ruke.

„Za jednog roditelja, zastrašujuće je upustiti se u to uprkos savetu stručnjaka” - piše ona u svojoj knjizi. „Ali u srcu sam znala da će, ako ostane na specijalnom obrazovanju, biti izgubljen.” Stoga je mati, po zanimanju vaspitačica, rešila da ispiše sina iz specijalne škole i sama ga pripremi za „normalno” obdanište.

Dečak je „procvetao” - majka ga je pustila da istražuje stvari koje su ga zanimale. Interesovali su ga različiti obrasci i - zvezde. A družio se „normalnom” decom - igrajući se, idući na izlete... Majka ga je okružila samo stvarima koje ga interesuju i - ljubavlju.

Sa 11 godina, Džejkob je već bio spreman za koledž. Sada studira fiziku čvrstog stanja na Univerzitetu Indijane u Indijanopolisu, a njegov IQ dostiže 170 (Ajnštajnov je bio „samo” nešto više od 160). Upravo radi na sopstvenoj teoriji relativiteta, a profesor sa Prinstonskog univerziteta Skot Tremejn u pismu porodici Barnet ovim povodom kaže:

„Teorija na kojoj radi uključuje neke od najvećih problema u astrofizici i teorijskoj fizici. Svako ko ovo reši biće na putu da dobije Nobelovu nagradu”.

Kuća Warner Bros već je otkupila prava za snimanje filma o Džejkobu, a Kristin i njen sin trenutno su na evropskoj turneji na kojoj promovišu knjigu. Sve u svemu, kako kaže gospođa Barnet, ključ je bio u tome da se Džejkob pusti bude svoj —pomažući mu da proučava svet širom otvorenih očiju - umesto da se fokusira na listu stvari koje ne može da uradi.

(TEKST PREUZET IZ ČASOPISA TREĆE OKO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Fanik

03.10.2013. 21:12

Marketing je čudo, celokupna priča o ovome dečaku je iskonstruisana, ko zna malo bolje engleski neka gugla i videće da je njegov imidž genija mehur od sapunice....

Jonsi

05.11.2013. 12:53

@Fanik - Guglao sam, ali naslovi potvrđuju ovo što ovde piše, a to je da je mali genijalac.. Ima 15 godina, nije čudo što se još nije ostvario, ti si tada završavao osnovnu nisi ni znao šta je infinitezimalni račun tako da o'ladi.

db-alienware

04.10.2013. 03:31

@ - Stefane,to nisu genijalci ,vec SAVANTi.Neki imaju zaista vrlo neobicne sposobnosti.Gledao sam jednog Engleza koji je za tri minuta memorisao seriju odreko stotinu brojeva,kaze kvadratni koren bilo kojeg broja...kaze da mu se brojevi resenja pojave u glavi i ne zna kako.Poremecaj mozga ,sa neobicnim ppsledicama,genije ne.

hick cyrillic

04.10.2013. 07:27

dje da ne bude autistican? naprosto je pao tesku depresiju kad je shvatio s kakvim budalama mora da zivi, a ljekari k'o ljekari - pogrijesili u dijagnozi!

iz glave

04.10.2013. 07:41

ajnštajn nije razumeo ni svoje teorije, a da ga cionisti nisu popularisali, ostao bi poznat u malom krugu naučnika

ZIGI

04.10.2013. 16:27

@iz glave - Anstajn zasluzuje NOBELOVU NAGRADU samo 10%a 90%procenata njegova supruga MILEVA MARIC.7

jeremija

04.10.2013. 08:46

Тај ајнштајн ,можда је имао тај коефицијенат,али није био геније за физику већ геније за крађу,плагијат и превару.Опљачкао је нашу Милеву.

dbl

07.11.2013. 01:31

Gospodo veliki nacionalisti, možda bi trebalo da pokušate sami da izvedete uz pomoć udžbenika neku od Lorentzovih transformacija a kasnije i jednačine koje proizilaze iz teorije relativnosti pa da onda shvatite da bez formalnog obrazovanja iz fizike je skoro neverovatno izvesti teoriju relativnosti, pronaći fotoefekat i povezati masu i energiju čestice. Mileva je možda vukla naše poreklo ali je jako jako malo verovatno tvorac Ajnštajnovog rada u polju teorijske fizike.