Srpski monasi bili vrhunski hirurzi

Jelena Matijević

22. 07. 2013. u 21:21

U Zavičajnom muzeju u Priboju čuvaju se svetski vredni srednjovekovni medicinski instrumenti. Viljuška za amputaciju iz 17. veka najstariji ovakav instrument pronađen u svetu

DA su u Hilandaru, Studenici, Dečanima, Mileševi i nekim drugim srpskim manastirima radile srednjovekovne bolnice, potvrđuju mnogobrojna pisana svedočanstva, freske i predanja, ali materijalnih dokaza nema! Zato postoje dokazi da je manastir Svetog Georgija u Dabru, poznatiji kao Orahovica u Mažićima kod Priboja, bio u 16. i 17. veku bolnica u kojoj su i za savremena shvatanja rađene vrlo složene operacije. Zavičajni muzej u Priboju čuva hirurške instrumente pronađene pre desetak godina prilikom arheoloških iskopavanja.

- Malobrojni su oni koji znaju za otkriće građevine, za koju su arheološka istraživanja potvrdila da je bila bolnica, i hirurških instrumenata, među kojima su, recimo, svrdlo za izvlačenje projektila i viljuška za amputaciju, otkrića svetskih razmera - kaže za „Novosti“ Savo Derikonjić, direktor Zavičajnog muzeja. - Štaviše, pomagalo sa svrdlom s početka 16. veka je čak nekoliko milimetara duže od jedinog u svetu sačuvanog analognog primerka, koji se čuva u Germanskom nacionalnom institutu u Nirnbergu, dok je viljuška za amputaciju iz 17. veka najstariji ovakav medicinski instrument do sada u svetu pronađen. Vrlo slična viljuška, koja se sredinom 18. veka koristila pri operaciji dojke, nalazi se u lajdenskom Muzeju Berhav posvećenom istoriji medicine.

Osim ovih instrumenata, dvostruko sečivo sa spiralnim navojem, naočare, kao i hirurški šestar i nož, važni su arheološki nalazi koji, takođe, potvrđuju da je tokom srednjeg veka u Mažićima bila manastirska bolnica. Činjenice da na hirurškom nožu postoji tekst na arapskom jeziku, a da instrument sa svrdlom potiče iz nemačkih radionica, po rečima našeg sagovornika, neoboriv su dokaz da su srpske srednjovekovne manastirske bolnice sarađivale sa „medicinarima“ sa Orijenta i iz Zapadne Evrope.

- Tokom arheoloških istraživanja od 1999. do 2001. godine pronađena je nekropola sa 180 skeleta, od kojih su na dva vidljivi tragovi trepanacije to jest otvaranja lobanje. Kasnije osteološko-antropološke analize otkrile su na glavi jednog ženskog skeleta, ne samo da je lobanja otvarana, nego i tragovi prerastanja, što nedvosmisleno potvrđuje da je pacijentkinja preživela - otkriva Derikonjić i naglašava da radovi u manastiru Orahovica u Mažićima nisu okončani i da bi sve tajne srednjovekovne manastirske bolnice, tek trebalo da se otkriju.

I kada su 1999. godine otpočela istraživanja, kaže naš sagovornik, stručnjaci nisu očekivali da će doći do ovakvog otkrića. Tada je postalo jasnije zašto je ovaj manastir na levoj obali Lima smatrao važnim i početkom 14. veka obnovio kralj Milutin, najveći graditelj i darodavac

među srpskim vladarima.

SVEĆNJACI

Prilikom arheoloških iskopavanja, u manastirskoj bolnici pronađena su i dva svećnjaka od studeničkog mermera iz 13. veka, visoki 1,29 i 1,27 metara, sa velikim posudama za sveće. Derikonjić kaže da su verovatno služili za osvetljavanje tokom operacija, ali naglašava da ima stručnjaka koji veruju da su korišćeni za - helioterapiju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

alex miles

23.07.2013. 06:39

Daleko im lepa kuca. Bas sam sretan sto nisam ziveo u stara "dobra" vremena. Uff !

саша

23.07.2013. 09:48

и ту се опет враћамо на онај стереотип, "ми виљушкама, а они рукама" али је заиста тако и то је сурова истина, па коме се свиђало !!!

lekar

23.07.2013. 10:38

šta se ovde može glupodti pročitat. Najbolji, najbrži, najajči, naj..... da je tako gde bi nam bio kraj. Kako to da tako pametan narod danas živi u bedi i siromaštvu.

Seljak

23.07.2013. 17:25

@lekar - Zato sto su ga upropastili takvi kao ti koji se predstavljaju da su lekari a nisu. Prvo nauci da pises i sve ces kasnije da naucis.

Seljak

23.07.2013. 17:34

@lekar - Ovaj tvoj komentar je najgluplji a umislio si da si lekar. Da si lekar, kazao bi nesto strucno, a vidimo da ti lekarstvo ne ide.

Kole

23.07.2013. 12:00

Sta nam danas sve to vredi, kad sada moramo da saljemo ljude i decu na operacije u inostranstvo, kao na primer, Tursku. I mi ocemo u Evropu, a zaostajemo za Turskom.

delija

23.07.2013. 13:35

@Kole - pre mjesec dana lekari iz Zagreba došli u Beograd učiti naše o transplantaciji organa a naši to nevešto skrivaju i ispadaju smešni. Kao nije vest a svi znaju.

bg delija

23.07.2013. 13:57

@Kole - delija u pravu si. Nama Srbima ostaje jedino pljuvati se preko sajtova a ništa se nemože napraviti. Pljuvači su danas u Srbiji i vlast i pendrek. Hrvati su otišli 20 godina ispred nas. To je danas moderna, uređena država na koju samo možemo da budemo ljubomorni.

Kole

23.07.2013. 15:24

@Kole - Da, puno je lakse biti 20 godina ispred kad te neko gura unapred. Isto tako tesko je biti ispred kad te neko vuce unazad. Poslusnost se nagraduje a neposlusnost ne. Na kraju, uredjena ili ne, po mom, nema niti jednog razloga da mi osecamo bilo kakvu ljubomoru prema hrvatskoj.

DAN

23.07.2013. 13:15

I prvi covek je bio Srbin. Sto vise ovakvih clanaka znaci da nam je sve losije. Ovako je bilo i 90 tih godina jkada su se svi hvalili da poticu od nekog i da su superiorni.

Mikica

23.07.2013. 16:51

@DAN - Obične gluposti. Ljudi su se snalazili i radili kako su mogli a daleko smo mi od toga da smo najpametniji. To nas je dovelo gde jesmo a jesmo jako nisko i veoma bedno!

Hick Cyrillic

23.07.2013. 19:29

@DAN - Sad je po vama srpski nacionalizam baviti se i arheologijom. Sta biste htjeli? Da su pronasli dokaze da smo u 17 vijeku bili ljudozderi?

Mile

23.07.2013. 14:46

@ - To je odlicno. Ali samo sto stranci kada nesto takvo pronadju stave u muzej i objave celom svetu samo kod nas sve propada