DOMAĆI proizvođači drvne i industrije nameštaja u januaru su uspešno predstavili svoje proizvode na prestižnim svetskim sajmovima u Kelnu i Hanoveru, održali značajne bilateralne sastanke i sa potencijalnim partnerima razgovarali o novim izvoznim poslovima. Članice Grupacije proizvođača pločastog nameštaja Privredne komore Srbije, "Jela Jagodina", "Forma ideale" i "Matis grupa" imale su veoma zapažen nastup na Međunarodnom sajmu nameštaja IMM koji je održan u Kelnu od 13. do 19. januara.

- Na sajmu smo četvrti put, predstavili smo najnovije kolekcije koje su privukle pažnju svih posetilaca i dobili mnogo novih ponuda za saradnju - rekao je potpredsednik Grupacije proizvođača pločastog nameštaja PKS i vlasnik kompanije "Jela Jagodina" Miroljub Radovanović. - Predstavljanje u Kelnu je za proizvođače iz Srbije velika prilika da zauzmu značajne pozicije na evropskom i svetskom tržištu, a ujedno i podsticaj ostalim kompanijama da se značajnije uključe u nove, inovativne procese i izbore za svoje mesto. Prisustvo, pred više od hiljadu izlagača, iskoristili smo za širenje mreže poslovnih partnera i bolje pozicioniranje u Evropi i svetu. Kolekcije prikazane na sajmu u Kelnu, već od februara biće dostupne u Srbiji i širom Evrope u više od 500 salona ovlašćenih za prodaju.

Sajam IMM u Kelnu, održava se svake godine, postavlja nove trendove u proizvodnji nameštaja i enterijera, a izuzetno je značajan i po inovacijama koje se prvi put predstavljaju i glavni su smer u kom će se industrija nameštaja i enterijera u narednim godinama kretati. Na ovogodišnjem sajmu izlagalo je 1.233 izlagača, a manifestaciju je posetilo čak 128.000 posetilaca, što govori o njegovom izuzetnom značaju.

- Domaći sektor proizvodnje pločastog nameštaja po kome je Srbija prepoznata u regionu, dosta ulaže u nove tehnologije, automatizaciju procesa, inovacije, edukaciju - izjavila je Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira PKS, navodeći da su srpske kompanije, za vreme trajanja sajma, ostvarile više od 350 poslovnih kontakata. - Očekujemo da će uspešno učešće naših članica na sajmu svakako podstaći proizvodnju, povećati izvoz i otvoriti nova tržišta za srpske proizvode.


SAMOSTALNO U HANOVERU

DOMAĆE kompanije, "Ukras" Veliki Popović i "Tara konsept" Kragujevac, članice Grupacije proizvođača građevinskih elemenata od drveta PKS izlagale su samostalno na sajmu Domoteks u Hanoveru od 10. do 13. januara. To je usko specijalizovani sajam podnih obloga, održava se svake druge godine, a manifestacija je prepoznata po promociji novih trendova u građevinarstvu i opremanju enterijera u sektoru podnog oblaganja. Naše kompanije ostvarile su više od 50 kontakata, a prema rečima Vladimira Lekovića, vlasnika kompanije "Tara konsept", sajam je ispunio sva očekivanja.

- Nama izlaganje na ovako prestižnom sajmu predstavlja i dobru priliku da pored sopstvene prezentacije vidimo i naučimo što više, kako bismo unapredili našu priču, a to je da budemo u samom svetskom vrhu među proizvođačima podova - istakao je Leković.