Najbolji organski spanać u Srbiji

V. N.

29. 08. 2018. u 10:54

Најбољи органски спанаћ у Србији
Porodica Balanji u Lukinom selu gaji kvalitetno povrće. Glavni proizvodi su paradajz, grašak, tikvice, blitva, tikve, luk...

U LUKINOM Selu pored Belog jezera, između Ribnjaka "Ečka" i Begeja, samo kilometar i po od Specijalnog rezervata prirode "Carska bara", nalazi se biofarma porodice Balanji. I to baš u selu koje su pre 230 godina naselili bugarski poljoprivrednici koji su godinama gajili povrće, pa je povrtarstvo ostalo glavno zanimanje njegovih meštana.

Porodično imanje, kuću i hektar njive pored kuće, porodica Balanji je kupila 1996. godine, i od tada se bavi povrtarstvom.

- Do tada sam sa suprugom radio u ugostiteljstvu - kaže Šandor Balanji, vlasnik preduzeća koje je dobilo nagradu Privredne komore Srbije "Najbolje iz Srbije 2017". - U početku je supruga bila angažovana na imanju s punim radnim vremenom, a od 2005. godine priključio sam joj se i ja, i od tada se isključivo bavimo uzgojem povrća. Prvi put smo čuli za organsku proizvodnju 2007. godine, kada se u Zrenjaninu pojavilo nekoliko udruženja građana koja su je propagirala. Brzo smo doneli odluku da celu parcelu prijavimo za organsku proizvodnju. Posle nekoliko seminara u Zrenjaninu i Subotici, dobili smo sertifikat o poznavanju osnovnih principa organske proizvodnje. Postignut je dogovor o planskoj proizvodnji i plodoredu, obezbeđena su semena, nabavljena su sredstva za zaštitu bilja, izvršena je kontrola i - usledila je berba. Proizvodili smo uglavnom paradajz i beli luk.

PROČITAJTE JOŠ - Organsko mleko iz Čuruga za celu Evropu

Bez praćenja koje obavljaju sertifikacione kuće, nastavili su da i dalje primenjuju istu tehnologiju, bez veštačkih đubriva, uz upotrebu zaštitnih sredstava na bazi bakra, i vodili su o svemu detaljnu, preciznu evidenciju. Ipak, do pravog razvitka dolazi nakon što su stupili u kontakt sa Fondom "Organska Srbija".

- Čuli su da smo započeli pa prekinuli proizvodnju, i predložili su nam jedan novi početak. Događaji su se potom odvijali filmskom brzinom - seća se Šandor Balanji. - Sa partnerima smo potpisali i ugovor o saradnji, koji i dalje postoji i koji od tada nikad nismo morali ponovo da tumačimo. Svaki dogovor je postignut sažeto, u nekoliko reči, i toga smo se pridržavali. "Biofarma Balanji" je već 2010. godine imala deset vrsta proizvoda, i od tada svake godine uvrstimo još nekoliko novih. Danas su glavni proizvodi paradajz, čeri, tikvice, blitva, tikve, luk, šargarepa, grašak, spanać, keleraba, cvekla, a od ove godine asortiman je proširen belim lukom, paprikom i krastavcima.

Farma je od 2012. godine u punom statusu organske proizvodnje. Izrađen je i porodični logo, a sa nekoliko novih proizvođača formirana je sekcija organskih proizvođača u okviru već postojećeg udruženja "Belo jezero". Cilj svega toga je unapređenje razvoja organske proizvodnje u srednjem Banatu. U toku je priprema nekoliko projekata u oblasti turizma i zaštite životne sredine. Sa Fondom "Organska Srbija", "Biofarma Balanji" je više godina učestvovala na sajmu "Fruveg bio Balkan EKSPO".

- O nama zainteresovani mogu da saznaju sve na svim kontinentima. Imamo izrađene prospekte o svojim proizvodima - dodaje Šandor Balanji. - Svesni smo toga da je, pored marketinga, neophodno da održavamo kvalitet proizvoda, i da je, u većini slučajeva, ta činjenica najveća reklama. Pre osam godina smo imali cilj da od prodaje robe svakodnevno imamo hleb na stolu. Onda smo dodali novi cilj i moto - da uspemo i da i našu njivu nahranimo stajskim đubrivom. Sledeće godine smo dodali - da ne budemo ni mi ni zemlja žedni. Pa da uspemo da od proizvedene robe što manje bacimo u glistenjak i da započnemo preradu proizvoda kako bismo po receptima naših baka spremali zimnicu - sok od paradajza, turšiju, kisele krastavce, paprike, feferone i slično.

Posle toga su "zacrtali" da prošire proizvodnju i saradnju sa manjim radnjama u Beogradu i Novom Sadu, kao i da prodaju sveže proizvode na pijaci na Novom Beogradu, u Bloku 44. Nakon toga su proširili asortiman na 20 kultura, vodeći strogo računa o tome da ne podbace u kvalitetu i količini proizvedene robe.

- Prijavili smo naš spanać za takmičenje "Najbolji organski proizvod iz Srbije", a potrošači su preko društvenih mreža izglasali da imamo najbolji organski spanać u Srbiji - zaključuje Šandor Balanji.


I VOĆNjAK PRIRODAN

Prošle godine smo kupili voćnjak koji se prostire na pola hektara, a nalazi se odmah pored naše parcele, i gde se uzgaja oko deset vrsta voća - kaže Šandor Balanji. - Voćnjak je u punom organskom statusu od ove godine, kada smo, preko konkursa Fondacije "Prosperitati", proširili plasteničku proizvodnju na ukupno 3.200 kvadrata i nabavili nov traktor.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bata Mika

29.08.2018. 22:40

Tako treba. korak po korak i strpljivo sa tradicijom i iskustvom. Tako rade vredni i skromni domaćini a ne preko noći krediti jurnlave alavost i na kraju čabar

pera

29.01.2019. 22:03

Jako bih voleo da vidim kako se resavaju korova. Komrcijalna proizvodnja takozvane zdrave hrane je puno nepoznanica. Imam bastu i proizvodim hranu za domacu upotrebu na oko 500m2 i znam sta je korov, kako se plevi i kako bole ledja. Na velikim parcelama to gotovo nije moguce i tu pada svaki mit o zdravoj hrani.