SKUPŠTINA Srbije čeka nove poslanike, a iza starih su u proceduri ostala 244 neusvojena zakona. Čak 234 podneli su parlamentarci, uglavnom opozicionari, a deset je stiglo iz Vlade.

Sva akta koja su pisali poslanici, ostaju u arhivi zakona u proceduri, dok će ostali biti vraćeni u Nemanjinu 11. Tek posle izbora nove vlade, oni će verovatno opet biti upućeni u parlamentarnu proceduru na usvajanje, u istom ili izmenjenom tekstu.

- Prema pravilima, poslanik može povući svoj zakon. Ako to ne učini, zakon praktično zauvek ostaje u proceduri. Šansu da budu usvojeni imaće ako ih u novom sazivu poslanik ponovo predloži. Ipak, većina pisaca zakona neće biti u novom sazivu, pa će i njihovi predlozi u fioke - objašnjava sagovornik "Novosti" iz Skupštine Srbije.

Najvredniji su u odlazećem sazivu bili Saša Radulović iz Dosta je bilo, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predstavnici Demokratske stranke. Nikoga od njih neće biti u klupama posle formiranja novog tima. Šansu ima predsednik POKS Žika Gojković, koji je takođe predložio dosta zakona. Njegova partija je blizu cenzusa od tri odsto, pa će se posle ponovljenih izbora znati da li će opet biti u parlamentarnim redovima, a samim tim i njegovi zakoni dobiti novu šansu za usvajanje.

Inače, tim koji čeka naslednike usvojio je tokom mandata oko 700 akata.