Tači odložio obraćanje povodom predloga optužnice za ratne zločine

Beta

nedelja, 28. 06. 2020. u 19:03

Тачи одложио обраћање поводом предлога оптужнице за ратне злочине

Hašim Tači / Foto Tanjug-AP

Predsednik tzv .Kosova Hašim Tači odložio je za sutra obraćanje građanima povodom predloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega podigne optužnica za ratne zločine

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači odložio je za sutra obraćanje građanima povodom predloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podigne optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači će se građanima obratiti u ponedeljak 29. juna u 20 časova, umesto danas, kako je bilo najavljeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mesto predsednika sve dok optužnicu protiv njega ne potvrdi sudija prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predviđeno da funkciju predsednika ne može da obavlja osoba koja je optužena za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U slučaju ostavke predsednika, tu funkciju obavlja predsednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja treba li Tači odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda suoči kao običan građanin ili da, ukoliko to ne učini, "nanese veliku štetu Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije